Μπορεί μια γάτα να πεθάνει από το στρες; Κίνδυνοι για την υγεία και πώς να βοηθήσετε

by Μυρσίνη
Μπορεί μια γάτα να πεθάνει από το στρες; Κίνδυνοι για την υγεία και πώς να βοηθήσετε

Το άγχος δεν είναι απλώς μια κατάσταση του μυαλού. Μπορεί να προκαλέσει μια φυσιολογική αντίδραση, επηρεάζοντας αρνητικά το σώμα και το πνεύμα, ακόμη και για τους αιλουροειδείς φίλους μας. Ενώ το ίδιο το στρες δεν είναι πιθανό να σκοτώσει τη γάτα σας, μπορεί να προκαλέσει άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα. Ας μάθουμε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Πώς να επιλέξετε μια δεύτερη γάτα: 13 παράγοντες για να πάρετε την τέλεια απόφαση

Πόσο σοβαρό είναι το στρες;

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να καταστείλουν την όρεξη της γάτας σας. Αντίθετα, μπορεί να υπερκαταναλώσει αν οι στρεσογόνοι παράγοντες σχετίζονται με τον ανταγωνισμό της τροφής, όπως για παράδειγμα ζητήματα εδαφικής επικράτειας με μια άλλη γάτα του σπιτιού. Οι γάτες που αποσύρονται από το φαγητό κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν της πείνας. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής δεν θα έχει τόσο άμεσο αποτέλεσμα όσο η ασιτία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη μέση διάρκεια ζωής της γάτας σας. Το υπερβολικό βάρος υποβάλλει τη γάτα σας σε αυξημένους κινδύνους καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νεφροπάθειας – όλα αυτά είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις γάτες.

Το άγχος μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τη γάτα σας πιο ευάλωτη σε μολυσματικές ασθένειες. Στρεσάρει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα της γάτας σας. Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γάτες και, δυστυχώς, είναι ένας από τους πιο σιωπηλούς δολοφόνους. Το στρες μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, η οποία θα μπορούσε να είναι επιζήμια για μια γάτα με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το πεπτικό σύστημα μιας γάτας, προκαλώντας ενδεχομένως γαστρικό έλκος, ΙΦΝΕ, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Επομένως, έστω και έμμεσα, το στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ασθένειας ή σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Τουλάχιστον, κλέβει από την ποιότητα ζωής της γάτας σας, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος των αιλουροειδών

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει χάος στα εσωτερικά όργανα της γάτας σας. Γνωρίζατε ότι το άγχος επηρεάζει αρνητικά ακόμη και την ικανότητα της γάτας σας να κατουράει; Οι χρόνια αγχωμένες γάτες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος των αιλουροειδών (FLUTD). Αυτή η διαταραχή είναι ένας γενικός όρος για πολλαπλές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοπαθούς κυστίτιδας της γάτας (FIC), η οποία είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις της ομάδας.

Όταν η γάτα σας αγχώνεται, μπορεί να πυροδοτήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα της. Η FIC είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει την επένδυση της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας της διόγκωση. Όταν συμβαίνει αυτό, η γάτα σας μπορεί να δυσκολεύεται να ουρήσει και μπορεί να ανακουφιστεί έξω από την τουαλέτα της, συχνά συνοδευόμενη από δυνατό γιαούρτωμα. Θα πρέπει πάντα να πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν δεν καταφέρνει να ουρήσει, καθώς η FIC μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή της απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

Οι 6 τρόποι για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη

Ενώ θα θέλαμε οι γάτες να μπορούσαν να μας πουν όλα τα προβλήματά τους με ανθρώπινα λόγια, ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε πότε η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη. Οι πιθανότητες είναι ότι θα προσπαθήσει να σας το πει με τον δικό της τρόπο.

  1. Νιαουρίζει

Ορισμένες γάτες είναι πιο επιρρεπείς στη φωνητική έκφραση από άλλες. Ωστόσο, αν η γάτα σας έχει αρχίσει πρόσφατα να τραγουδάει μια διαφορετική μελωδία -ή η ήσυχη γατούλα σας μιλάει ξαφνικά-, πιθανότατα προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

2.Η ούρηση ή η αφόδευση έξω από το κουτί της άμμου
Αν η γάτα σας έχει εκπαιδευτεί πλήρως στο κουτί της άμμου, θα πρέπει να είναι ασυνήθιστο να εντοπίζετε ακαθαρσίες σε άλλα σημεία του σπιτιού. Μια βρώμικη ή ανεπαρκής τουαλέτα μπορεί να είναι η αιτία, καθώς και η υιοθέτηση μιας νέας γάτας που μοιράζεται τώρα την τουαλέτα. Ιδανικά, κάθε γάτα θα πρέπει να έχει το δικό της κουτί για την άμμο, με ένα εφεδρικό, για να μην δημιουργούνται ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας.

3.Υπερβολική περιποίηση

Οι γάτες περνούν αρκετές ώρες την ημέρα γλείφοντας τον εαυτό τους, οπότε αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βλέπετε τη γάτα σας να περιποιείται υπερβολικά για πολλές ώρες ή να επιδίδεται σε καταστροφικές συμπεριφορές, όπως να σκαλίζει τα νύχια της ή να δαγκώνει την ουρά της.

4.Δεν τρώει ή δεν πίνει
Οι ορέξεις κυμαίνονται, αλλά σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι αν η γάτα σας δεν έχει φάει για 24 ώρες ή περισσότερο. Αν η γάτα σας δεν έχει πιει καθόλου νερό τις τελευταίες 12 ώρες ή παρουσιάζει άλλα σημάδια ασθένειας, θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για να μην αφυδατωθεί.

5.Ακατάσχετη κατανάλωση τροφής
Οι γάτες που αισθάνονται ότι πρέπει να ανταγωνίζονται για την προσοχή και τους πόρους μπορεί να καταφύγουν σε αφαγία όταν βρουν τροφή. Αν εξαντλούν τα γεύματά τους πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, σκεφτείτε να επενδύσετε σε έναν αργό τροφοδότη και να σερβίρετε τις γάτες σας ξεχωριστά, αν έχετε περισσότερες από μία. Εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται για περισσότερο από λίγες ημέρες, ίσως θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο. Η υπερφαγία μπορεί να είναι σημάδι καθαρά σωματικών προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ιατρικά, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

6. Κρύψιμο
Όταν οι γάτες δεν αισθάνονται καλά, τους αρέσει να βρίσκουν ένα απομονωμένο μέρος για να ανακάμψουν. Θα πρέπει να παρέχετε ένα ασφαλές και σταθερό μέρος για να ξεκουράζεται η γάτα σας, όπου δεν θα ενοχλείται από άλλα ζώα. Μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ψυχική τους ευεξία το να κάνουν απλώς ένα διάλειμμα.

Μπορεί μια γάτα να πεθάνει από το στρες; Κίνδυνοι για την υγεία και πώς να βοηθήσετε

Πότε πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει σωματικά προβλήματα. Το άγχος μπορεί επίσης να μεταμφιεστεί σε καθαρά σωματικό ζήτημα. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας ξαφνικά γρυλίζει και προσπαθεί να ουρήσει, μπορεί να έχει απόφραξη, ουρολοίμωξη ή πέτρα στην ουροδόχο κύστη, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας αιλουροειδές. Δεδομένου ότι τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά της γάτας σας είναι τόσο στενά συνυφασμένα, θα πρέπει πάντα να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια:

Αίμα στα ούρα
Αποτυχία ούρησης
Ακατάλληλη αποβολή
Δεν πίνει για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν τρώει
Κούνημα
Σπασμοί
Ακόμη και αν δεν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα πιο σοβαρά σημάδια, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάτε τη γατούλα σας στην κλινική, αν γνωρίζετε ότι είναι ανήσυχη και το πρόβλημα επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες. Το μη αντιμετωπισμένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα, όπως η FLUTD.

Μπορεί μια γάτα να πεθάνει από το στρες; Κίνδυνοι για την υγεία και πώς να βοηθήσετε

3 συμβουλές για