Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα στις γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

by Μυρσίνη
Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα στις γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Κανείς δεν θέλει να ακούσει ότι η γάτα του έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά της. Αν ο κτηνίατρός σας σας πει ότι η γάτα σας έχει καρδιακό φύσημα, μπορεί αμέσως να σκεφτείτε ότι πρόκειται για άσχημα νέα, αλλά αυτή η διάγνωση δεν σημαίνει πολλά από μόνη της. Ένα καρδιακό φύσημα μπορεί να είναι ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος, όπως καρδιοπάθεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι αθώο ή καλοήθες.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά φυσιολογικά δεινά στο σώμα της γάτας σας και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός καρδιακού φυσήματος. Ευτυχώς, αυτά τα καρδιακά φυσήματα που προκαλούνται από το στρες συνήθως υποχωρούν μόλις εξαφανιστεί ο στρεσογόνος παράγοντας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί η αιτία του άγχους το συντομότερο δυνατό, επειδή το χρόνιο άγχος μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα που είναι δυνητικά απειλητικά για τη ζωή.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα στις γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Τι είναι το καρδιακό φύσημα;

Ένα καρδιακό φύσημα είναι απλώς ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ήχος. Μόλις ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει ότι η γάτα σας έχει καρδιακό φύσημα, θα βαθμολογήσει την κατάσταση σε μια κλίμακα από το I έως το VI, με το I να είναι ήπιο και το VI πιο σοβαρό. Ένα καρδιακό φύσημα από μόνο του δεν αποτελεί καλή ένδειξη της συνολικής υγείας της γάτας σας- είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος.

Το επόμενο βήμα για τον κτηνίατρό σας θα είναι να προσδιορίσει την αιτία, καθώς και να σημειώσει τυχόν άλλα μη φυσιολογικά σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο οριστική διάγνωση.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα;

Ένα καρδιακό φύσημα μπορεί να προέρχεται από σωματικά, ψυχολογικά ή συγγενή προβλήματα. Το άγχος μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα της γάτας σας, προκαλώντας χάος σε όλα, από το πεπτικό της σύστημα μέχρι την προσωπικότητά της. Καθώς η καρδιά της γάτας σας αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το στρες, μπορεί να αναπτύξει ένα καλοήθες ή αθώο καρδιακό φύσημα. Ακόμη και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να οδηγήσουν σε διάγνωση καρδιακού φυσήματος λόγω του γεγονότος ότι η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη και η καρδιά της λειτουργεί εκτός του φυσιολογικού της ρυθμού. Οι γάτες που έχουν καλοήθη φύσημα συχνά βλέπουν βελτίωση μόλις μειωθούν τα επίπεδα στρες ή εξαφανιστεί ο στρεσογόνος παράγοντας.

Τα γατάκια μπορεί να αναπτύξουν προσωρινά ή καλοήθη καρδιακά φυσήματα. Συνήθως, αυτά τα αθώα φύσημα εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 5 μηνών. Ωστόσο, τα καρδιακά φυσήματα στα γατάκια μπορεί να έχουν και φυσικά αίτια. Είναι πάντα καλή ιδέα να εξετάζετε διεξοδικά το γατάκι σας για να προλάβετε αυτά τα ζητήματα προτού προκαλέσουν χειρότερα προβλήματα.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα στις γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Ποιες είναι άλλες κοινές αιτίες;

Δυστυχώς, το άγχος δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά φυσήματα. Ένα καρδιακό φύσημα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου ή καρδιομυοπάθειας, ειδικά αν ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει άλλα σημάδια, όπως αδύναμο σφυγμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κτηνίατρός σας μπορεί να διεξάγει μια ενδελεχή φυσική εξέταση με ακτίνες Χ, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς (ηχοκαρδιογράφημα) για να αποκλείσει πιο σοβαρές αιτίες.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη καρδιακού φυσήματος. Μπορεί να παρατηρήσετε άλλα σημάδια αυτής της κατάστασης στη γάτα σας, όπως υπερβολική δίψα, αυξημένη ούρηση και απώλεια βάρους παρά την αύξηση της όρεξης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα πρώιμα σημάδια του διαβήτη, οπότε ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποκλείσει και αυτόν.

Τα καρδιακά φυσήματος μπορεί επίσης να προέρχονται από συγγενείς παθήσεις που δεν μπορούν να προληφθούν ως τέτοιες, αλλά μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.

Πώς αντιμετωπίζονται τα καρδιακά φυσήματα;

Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις και να αναλύσει όλα τα συμπτώματα της γάτας σας για να προσδιορίσει την αιτία του καρδιακού φυσήματος. Η πρόγνωση και η θεραπεία ποικίλλουν ανάλογα με το τι θα βρουν.

Για ένα αθώο ή καλοήθες φύσημα σε ήπια κλίμακα, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε το άγχος της γάτας σας και στη συνέχεια θα σας ζητήσει ένα ραντεβού παρακολούθησης αργότερα. Ωστόσο, αν ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει ότι το καρδιακό φύσημα προκλήθηκε από κάποια ασθένεια, όπως η μυοκαρδιοπάθεια ή ο υπερθυρεοειδισμός, πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα και θα σας μιλήσει για περαιτέρω θεραπείες.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακό φύσημα στις γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Πώς να μειώσετε το άγχος της γάτας σας

Υπάρχει λόγος που οι γάτες συνδέονται συνήθως με ζεστά τζάκια, πλεκτά πουλόβερ και στοίβες βιβλίων στοιβαγμένες σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Τα αιλουροειδή αποζητούν την άνεση ακόμη περισσότερο από πολλά οικόσιτα είδη και ευδοκιμούν στη ρουτίνα. Ανάλογα με την ατομική ιδιοσυγκρασία της γάτας σας, οτιδήποτε, από μια μικρή προσαρμογή στις συνθήκες διαβίωσής σας μέχρι ένα νέο σπίτι, μπορεί να τις ρίξει σε μια κρίση άγχους και κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη γάτα σας κατά τη διάρκεια των μεταβατικών περιόδων για να την καθησυχάσετε για την αγάπη σας και να την κάνετε να νιώσει ότι αποτελεί μέρος της νέας κανονικότητας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για το άγχος της γάτας σας. Αυτό είναι πιο πιθανό αν η κατάσταση έχει προχωρήσει σε σημείο να έχει σωματικά συμπτώματα, όπως η ανάπτυξη καρδιακού μουρμούρου ή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Μια σοβαρά αγχωμένη γατούλα μπορεί να έχει επίμονο εμετό, διάρροια ή αρνητικά θέματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με το φαγητό, όπως το να λιμοκτονεί ή να χορταίνει. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία της γάτας σας σε μικρό χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

10 λόγοι για τους οποίους οι γάτες είναι τόσο περίεργες που πρέπει να ξέρετε

Συμπέρασμα

Όπως και στους ανθρώπους, η ψυχική υγεία της γάτας σας επηρεάζει τη σωματική της υγεία σε σημείο που είναι δυνατόν το χρόνιο στρες να δημιουργήσει καρδιακό φύσημα. Ενώ τα καρδιακά φυσήματα που προκαλούνται από το στρες είναι συνήθως μόνο προσωρινά, το άγχος και η κατάθλιψη δημιουργούν προβλήματα στη γάτα σας που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικά για τη ζωή. Εάν ο κτη