Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αν είστε σαν τους περισσότερους ιδιοκτήτες γάτας, θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς σας ασφαλή, ευτυχισμένα και υγιή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα που περιποιούνται τον εαυτό τους σχολαστικά, ωστόσο, ενίοτε, μπορεί να χρειαστούν ένα χέρι βοήθειας όταν γίνονται ιδιαίτερα βρώμικες. Αν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν που θα είναι ασφαλές για το δέρμα τους.

Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινο σαμπουάν στις γάτες, ακόμη και αν θεωρείται απολύτως φυσικό; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, το ανθρώπινο σαμπουάν δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται στη γάτα σας. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του τριχώματος της γάτας σας, αλλά μπορεί να είναι μη ωφέλιμο με πολλούς τρόπους που καθιστούν την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού άσχετη. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση ανθρώπινου σαμπουάν σε γάτες και εναλλακτικές λύσεις για να σκεφτείτε να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματά σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ανθρώπινο σαμπουάν στη γάτα σας

Ακόμα και το ανθρώπινο σαμπουάν που προωθείται ως φυσικό και φτιαγμένο αποκλειστικά από φυτικά συστατικά δεν είναι σχεδιασμένο για χρήση σε γάτες. Τέτοια προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε γάτες. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να ξέρετε τι αντίδραση θα έχει η γατούλα σας αφού εκτεθεί σε αυτά. Επιπλέον, τα ανθρώπινα σαμπουάν είναι φτιαγμένα για την ισορροπία του pH ενός τυπικού ανθρώπινου σώματος, όχι για το σώμα μιας γάτας.

Τούτου λεχθέντος, οι μελέτες δεν δείχνουν μεγάλη διαφορά στα επίπεδα pH μεταξύ των σαμπουάν για κατοικίδια ζώα και των ανθρώπινων σαμπουάν. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σαμπουάν για κατοικίδια ζώα φαίνεται να έχουν ισορροπίες pH πολύ εκτός της φυσικής ισορροπίας pH μιας γάτας. Ωστόσο, τα σαμπουάν για κατοικίδια ζώα συνήθως παρασκευάζονται με συστατικά που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα, ενώ τα σαμπουάν για ανθρώπους δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους την ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων κατά τη σύνθεση και τις δοκιμές τους.

Τα θειικά άλατα και τα τεχνητά αρώματα είναι μερικά από τα πράγματα που βρίσκονται στα ανθρώπινα σαμπουάν και μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Μπορούν μερικές φορές να βρεθούν και σε σαμπουάν για κατοικίδια ζώα.

Είναι πάντα σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα οποιουδήποτε σαμπουάν για κατοικίδια ζώα που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε για τη γατούλα σας πριν από την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε. Εάν είναι δυνατόν, βγάλτε μια φωτογραφία της ετικέτας των συστατικών και στείλτε την στον κτηνίατρό σας για να λάβετε τα σχόλια και τις συμβουλές των ειδικών του. Ένας άλλος λόγος για να αποφεύγετε το ανθρώπινο σαμπουάν όταν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας είναι για να αποφύγετε τον κίνδυνο να στεγνώσει το δέρμα και τα μαλλιά της. Τα ανθρώπινα σαμπουάν (και ορισμένα σαμπουάν για κατοικίδια ζώα) αφαιρούν τα φυσικά έλαια στο δέρμα της γάτας που βοηθούν στη διατήρηση υγιούς τριχώματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Εναλλακτικές λύσεις στο ανθρώπινο σαμπουάν για γάτες

Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ανθρώπινο σαμπουάν όταν κάνετε μπάνιο τη γατούλα σας, είναι σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο των συστατικών και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να πάρετε την τελική απόφαση επένδυσης στο προϊόν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι περισσότερες γάτες δεν χρειάζονται μπάνιο.

Είναι απόλυτα ικανές να περιποιούνται τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου. Αν μη τι άλλο, μπορεί να χρειαστούν βοήθεια με τα αυτιά και τα νύχια τους, αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστούν όλες τις άλλες πτυχές της περιποίησης χωρίς να τις πετάξετε σε μια μεγάλη μπανιέρα με νερό. Όσο περισσότερο κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, τόσο πιο ξεραμένο είναι το δέρμα της και τόσο πιο εύθραυστο είναι πιθανό να γίνει το τρίχωμά της.

Αφήνοντας τα σωματικά έλαια και τους φυσικούς μηχανισμούς καθαρισμού της γάτας σας να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διατηρήσετε τη γάτα σας καθαρή και υγιή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Το τοπικό μπάνιο είναι μια επιλογή εάν η γάτα σας τυχαίνει να λερωθεί εξαιρετικά. Απλά βρέξτε ένα καθαρό πανί και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τη γάτα σας όπου χρειάζεται. Το ελαφρύ, αργό τρίψιμο θα πρέπει να κάνει τη δουλειά. Θα είναι ένα win-win για τη γάτα σας – θα καθαρίσει και θα απολαύσει ταυτόχρονα ένα μασάζ!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Ενώ το ανθρώπινο σαμπουάν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν καθαρίζετε τη γάτα σας στο μπάνιο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να εξετάσετε, αυτές που θα σας προσφέρουν τα αποτελέσματα καθαρισμού που αναζητάτε. Κάποια μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του τριχώματος και του δέρματος της γατούλας σας. Δοκιμάστε διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού μέχρι να βρείτε αυτή που είναι ιδανική για εσάς και το αιλουροειδές μέλος της οικογένειάς σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας δεν χρειάζεται καθόλου μπάνιο και ότι μπορεί να φροντίσει τις περισσότερες ανάγκες περιποίησης της.

Προτεινόμενα