Μπορώ να δώσω στην έγκυο γάτα μου Catnip; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορώ να δώσω στην έγκυο γάτα μου Catnip; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Η γάτα σας λοιπόν περιμένει γατάκια! Συγχαρητήρια για τα χαριτωμένα γατάκια που θα τρέχουν στο σπίτι σας σε λίγες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, πιθανότατα αναρωτιέστε αν το να δίνετε στην έγκυο γάτα σας catnip είναι εντάξει.

Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση, ίσως να θέλετε να αποφύγετε να δίνετε στη γάτα σας catnip κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το catnip μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, το catnip μπορεί να κάνει τη γάτα σας να αισθάνεται ναυτία, το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν φροντίζει τα γατάκια της.

Μπορώ να δώσω στην έγκυο γάτα μου Catnip; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι επικίνδυνο το catnip για τις έγκυες γάτες;

Οι περισσότερες γάτες τρελαίνονται για το catnip. Η νεπεταλακτόνη, ή αλλιώς ένα συγκεκριμένο έλαιο που περιέχουν τα φυτά catnip, προκαλεί ευφορική επίδραση στο 70% περίπου των γατών. Μόλις η γάτα σας μυρίσει ή καταπιεί αυτό το έλαιο, μπορεί να αρχίσει να κυλιέται, να γουργουρίζει ή να της τρέχουν τα σάλια.

Το catnip είναι ασφαλές για τις περισσότερες γάτες. Ανάλογα με την ποσότητα που παίρνουν, η “μαστούρα” διαρκεί συνήθως για περίπου 5 έως 10 λεπτά πριν η γάτα σας επιστρέψει στην κανονική της κατάσταση. Επίσης, δεν υπάρχει μόνιμη επίδραση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως η γάτα σας εθιστεί στο catnip ή πάρει υπερβολική δόση.

Το πρόβλημα είναι ότι το catnip μπορεί να προκαλέσει τοκετό σε έγκυες γάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νεπεταλακτόνη μπορεί να δράσει σαν διεγερτικό της μήτρας, προκαλώντας συσπάσεις. Εάν η γάτα σας βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Επιπλέον, το catnip δρα ως διεγερτικό για ορισμένες γάτες. Εάν η γάτα σας έχει την τάση να εκτοξεύεται στο σπίτι σας ή να γίνεται υπερκινητική μετά την κατανάλωση catnip, δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να τραυματίσει τον εαυτό της ή τα γατάκια δίνοντάς της catnip ενώ είναι έγκυος.

Επιπλέον, το catnip μπορεί να προκαλέσει ναυτία σε ορισμένες γάτες. Εάν η γάτα σας αντιμετωπίζει ήδη πρωινή ναυτία, δεν θέλετε να την κάνετε να νιώσει χειρότερα δίνοντάς της catnip.

Τέλος, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το catnip μπορεί να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει επιληπτικές κρίσεις σε αρουραίους. Έτσι, αν η γάτα σας έχει ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε να της δώσετε catnip, είτε είστε έγκυος είτε όχι.

Είναι ασφαλές να δώσετε catnip σε μια θηλάζουσα γάτα;

Μόλις η γάτα σας γεννήσει και αρχίσει να θηλάζει τα γατάκια της, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι πλέον ασφαλές να της δίνετε catnip.

Τα καλά νέα είναι ότι το catnip δεν περνάει στο γάλα της μητέρας. Έτσι, ακόμη και αν η θηλάζουσα γάτα σας καταπιεί catnip, δεν θα επηρεάσει τα γατάκια της.

Μπορώ να δώσω στην έγκυο γάτα μου Catnip; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Προσφέρει επίσης μερικά οφέλη για τις θηλάζουσες γάτες:

Διεγείρει την όρεξη: Το catnip μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης μιας θηλάζουσας γάτας. Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να φάει αρκετά για να διατηρήσει την παραγωγή γάλακτος, λίγο catnip μπορεί να τη βοηθήσει να ξαναβρεί την όρεξή της.
Μειώνει το στρες: Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για τις γάτες. Το catnip μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει μια θηλάζουσα γάτα και να την κάνει λιγότερο αγχωμένη. Αυτό, με τη σειρά του, θα τη βοηθήσει να παράγει περισσότερο γάλα για τα γατάκια της.
Ανακουφίζει από τον πόνο: Το catnip έχει φυσικές ιδιότητες ανακούφισης από τον πόνο. Εάν η θηλάζουσα γάτα σας αισθάνεται πόνο από όλο το θηλασμό, δίνοντάς της λίγο catnip μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Παρατηρήστε λοιπόν στενά τη γάτα σας αφού της δώσετε catnip για να βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση.

Είναι ένα κολάρο ψύλλων ασφαλές για μια γάτα; Επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες

Συμπέρασμα

Για να είστε ασφαλείς, κρατήστε το catnip μακριά από την έγκυο γάτα σας για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο συσπάσεων του τοκετού ή άλλων προβλημάτων. Μόλις η γάτα σας γεννήσει και αρχίσει να θηλάζει, μπορείτε να της δώσετε catnip αν χρειάζεται λίγη βοήθεια με την όρεξη, το άγχος ή την ανακούφιση από τον πόνο. Απλά προσέξτε για τυχόν αρνητικές αντιδράσεις και δώστε της μόνο μικρή ποσότητα catnip κάθε φορά.

Προτεινόμενα