Μπορώ να δώσω στο γατάκι μου Catnip; Οδηγός & Συχνές Ερωτήσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορώ να δώσω στο γατάκι μου Catnip; Οδηγός & Συχνές Ερωτήσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Πολλές γάτες τρελαίνονται για το catnip και μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά αφού το μυρίσουν. Ευτυχώς, το catnip είναι απολύτως ασφαλές και μη τοξικό για τις γάτες όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των γατών. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το γατάκι σας καταπιεί λίγο ή κυλιστεί σε αυτό.

Σε αντίθεση με τις ενήλικες γάτες, τα περισσότερα γατάκια δεν θα αρχίσουν να αισθάνονται την επίδραση του catnip μέχρι να γίνουν περίπου 6 μηνών. Ορισμένα γατάκια μπορεί να αντιδράσουν σε αυτό όταν είναι περίπου ενός έτους, ενώ άλλα απλά δεν θα αντιδράσουν καθόλου.

Το catnip είναι ένα περίεργο φυτό με συναρπαστικές επιδράσεις. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το ενδιαφέρον φυτό και τη σχέση του με τις γάτες.

Μπορώ να δώσω στο γατάκι μου Catnip; Οδηγός & Συχνές Ερωτήσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Τι είναι το Catnip;

Το Catnip ή Nepeta cataria είναι ένα είδος φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Είναι επίσης γνωστό ως catwort, catwort και catmint. Παρά τις επιδράσεις του στις γάτες, δεν περιέχει ψυχεδελικές ιδιότητες.

Οι γάτες αντιδρούν στο catnip όταν μυρίζουν τη νεπεταλακτόνη, η οποία είναι ένα έλαιο που παράγεται από το φυτό. Όταν η μυρωδιά της νεπεταλακτόνης φτάσει στο οσφρητικό σύστημα της γάτας, ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορικές αντιδράσεις σε ορισμένες γάτες.

Σε όλες τις γάτες αρέσει το Catnip;

Όχι, ορισμένες γάτες δεν αντιδρούν στο catnip. Περίπου το 60% των γατών θα βιώσουν τα οφέλη του catnip. Η έρευνα δείχνει ότι η αντίδραση μιας γάτας στο catnip σχετίζεται με ένα κυρίαρχο γενετικό χαρακτηριστικό.

Εάν η γατούλα σας δεν αντιδρά στο catnip, μπορείτε να δοκιμάσετε να της προσφέρετε ασημένια άμπελο, ένα άλλο φυτό με παρόμοια αποτελέσματα με το catnip. Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2017 δείχνει ότι περισσότερες γάτες αντιδρούν στο ασημένιο αμπέλι από ό,τι στο catnip. Σχεδόν το 80% των γατών σε αυτή τη μελέτη αντέδρασε στο ασημένιο αμπέλι, ενώ το 67% αντέδρασε στο catnip.

Μπορώ να δώσω στο γατάκι μου Catnip; Οδηγός & Συχνές Ερωτήσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Πώς να ξέρετε αν το γατάκι σας αντιδρά στο catnip

Τα γατάκια θα επιδείξουν διαφορετικές συμπεριφορές στο catnip. Κάποια θα τρίβουν το κεφάλι τους και θα κυλιούνται, ενώ άλλα θα γίνουν ξαφνικά εξαιρετικά δραστήρια.

Οι επιδράσεις του catnip συνήθως εξασθενούν μετά από περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, συνήθως χρειάζονται περίπου 30 λεπτά χωρίς καμία επαφή στο ενδιάμεσο για να αντιδράσουν οι γάτες ξανά σε αυτό.

Μπορεί το γατάκι μου να πάρει υπερβολική δόση catnip;

Τα γατάκια δεν μπορούν να πάρουν υπερβολική δόση catnip, καθώς δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες και δεν έχει αθροιστική δράση. Μπορούν ακόμη και να φάνε λίγο catnip και μπορεί να βιώσουν οφέλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν σκοπεύετε να ταΐσετε τη γάτα σας με catnip. Έχει περιγραφεί ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας catnip μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Έτσι, αν το γατάκι σας αναπτύξει τη συνήθεια να γλείφει και να τρώει πολύ catnip, θα θελήσετε να απλώνετε μόνο λίγο κάθε φορά για να αποφύγετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Μπορώ να δώσω στο γατάκι μου Catnip; Οδηγός & Συχνές Ερωτήσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός όταν πρόκειται να δώσετε σε ένα γατάκι catnip. Ωστόσο, τα περισσότερα γατάκια θα αρχίσουν να αντιδρούν στο catnip όταν είναι μεταξύ 6-12 μηνών. Έτσι, ίσως να θέλετε να φυλάξετε τα παιχνίδια με catnipγια αργότερα στην ανάπτυξη ενός γατάκι. Αν το γατάκι σας δεν καταλήξει να απολαμβάνει το catnip, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το Silver Vine για να δείτε αν αντιδρά σε αυτό αντί γι’ αυτό.

Προτεινόμενα