Μπορώ να βάλω παγάκια στο μπολ με το νερό της γάτας μου; Πληροφορίες & εναλλακτικές λύσεις

by Μυρσίνη
Μπορώ να βάλω παγάκια στο μπολ με το νερό της γάτας μου; Πληροφορίες & εναλλακτικές λύσεις

Σχεδόν τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να πίνεις παγωμένο νερό μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν η γάτα σας χρειάζεται βοήθεια για να δροσιστεί; Το να βάζετε παγάκια στο νερό της γάτας σας θα μπορούσε να είναι μια λύση, αλλά είναι ασφαλές να το κάνετε αυτό; Ως επί το πλείστον, το να βάζετε παγάκια στο νερό της γάτας σας είναι ασφαλές, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πρώτα.

Ας συζητήσουμε τους ασφαλέστερους τρόπους για να δώσετε παγάκια στη γάτα σας και επιπλέον ιδέες για να τη βοηθήσετε να παραμείνει δροσερή και άνετη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του να βάζετε πάγο στο νερό της γάτας σας;

Ο πάγος είναι γενικά ασφαλής για τις γάτες, αλλά υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Ζημιά στα δόντια

Οι περισσότερες γάτες δεν θα φάνε στην πραγματικότητα τον πάγο, αλλά αν η γάτα σας τυχαίνει να απολαμβάνει να τσακίζει τον πάγο, μπορεί να προκληθεί ζημιά στο σμάλτο (τη σκληρή εξωτερική επίστρωση του δοντιού) ή να προκληθούν κατάγματα στα δόντια. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο, επειδή οι γάτες είναι πιο πιθανό να γλείφουν τον πάγο παρά να τον δαγκώνουν.
Κίνδυνος πνιγμού

Αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό, αλλά αν η γάτα σας έχει την τάση να καταβροχθίζει πράγματα, είναι μια πιθανότητα. Εάν τα παγάκια είναι μεγάλα, μπορεί να αποτελέσουν πιθανό κίνδυνο, οδηγώντας σε πνιγμό ή να κολλήσουν στο λαιμό.

Μικρά κομμάτια πάγου σε μέγεθος μπιζελιού θα ήταν καλύτερα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στη γάτα σας.

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό;

Οι γάτες δεν είναι γνωστό ότι πίνουν πολύ νερό, οπότε είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι πίνουν αρκετό νερό.
Θερμοκρασία νερού

Οι περισσότερες γάτες προτιμούν να πίνουν δροσερό ή κρύο νερό, αλλά δεν το κάνουν όλες οι γάτες, οπότε ίσως χρειαστεί να βγάλετε δύο μπολ με νερό- το ένα κρύο και το άλλο σε θερμοκρασία δωματίου. Όποιο μπολ προτιμά η γάτα σας είναι μια καλή ένδειξη για τη θερμοκρασία του νερού που πρέπει να της δίνετε τακτικά.
Πολλαπλές πηγές νερού

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στις γάτες αρέσει να έχουν περισσότερες από μία πηγές πόσιμου νερού. Επιπλέον, οι γάτες φαίνεται να προτιμούν μικρά μπολ πόσιμου νερού (6 ίντσες ή λιγότερο) που βρίσκονται μακριά από τα μπολ με την τροφή τους.
Σιντριβάνι νερού για γάτες

Εάν η γάτα σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να πίνει νερό από μπολ, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως ένα σιντριβάνι νερού για γάτες.

Πιστεύεται ότι οι γάτες έλκονται περισσότερο από το τρεχούμενο νερό, επειδή το νερό είναι πιο φρέσκο. Το στάσιμο νερό μπορεί να αποτελέσει κυριολεκτικά έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων, κάτι που οι γάτες γνωρίζουν σε ενστικτώδες επίπεδο.

Καθαρά μπολ

Θα πρέπει να καθαρίζετε σχολαστικά το μπολ της γάτας σας κάθε μέρα για να διατηρείτε το νερό φρέσκο και καθαρό. Αν το νερό είναι δύσοσμο ή βρώμικο, οι γάτες δεν θα θέλουν να πίνουν από αυτό, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σαπούνι χωρίς άρωμα και ξεπλένετε καλά.
Γεμάτα μπολ

Προσπαθήστε να διατηρείτε το μπολ γεμάτο με νερό σχεδόν μέχρι το χείλος. Τα μουστάκια της γάτας είναι ευαίσθητα και πιστεύεται ότι η γάτα βιώνει κάτι που ονομάζεται κόπωση των μουστάκια, η οποία εμφανίζεται όταν πρέπει να βάλει το πρόσωπό της σε ένα στενό μπολ. Αυτό πιέζει τα μαξιλαράκια των μουστάκων τους, κάτι που μπορεί να είναι άβολο και υπερδιέγερση. Διατηρώντας το μπολ γεμάτο θα κάνετε λιγότερο πιθανό να συμβεί αυτό.

Άλλοι τρόποι για να διατηρείτε τη γάτα σας δροσερή

Οι γάτες δεν λαχανιάζουν όπως οι σκύλοι. Αν δείτε τη γάτα σας να λαχανιάζει, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι πολύ καλά και πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για αξιολόγηση. Εάν το λαχάνιασμα δεν σταματήσει μόλις η γάτα σας κρυώσει, πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Προκειμένου να δροσιστούν, οι γάτες ιδρώνουν μέσω των πατουσών τους και το σάλιο που αφήνουν στο τρίχωμά τους εξατμίζεται, διατηρώντας τις πιο δροσερές. Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να βάζετε παγάκια στο νερό τους για να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρηθεί δροσερή.

Φροντίστε για τη ροή του αέρα

Στις γάτες δεν αρέσει να κάθονται μπροστά σε ανεμιστήρες, αλλά αν δεν έχετε κλιματισμό, θα πρέπει να τοποθετήσετε μερικούς ανεμιστήρες στο σπίτι. Τοποθετώντας ένα παγωμένο μπουκάλι νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα μπορείτε να ενισχύσετε τον πιο δροσερό αέρα.

Εάν διανύετε κύμα καύσωνα, ίσως να θέλετε να επενδύσετε σε μια μικρή, φορητή μονάδα κλιματισμού ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τα κατοικίδια με κλιματισμό.

Χρησιμοποιήστε ένα στρώμα ψύξης

Είναι πιθανό να βρείτε τη γάτα σας απλωμένη σε ένα δροσερό δάπεδο (όπως τα πλακάκια του μπάνιου) σε μια προσπάθεια να δροσιστεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αγοράσετε ένα χαλάκι ψύξης για τη γάτα σας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει. Αν δεν έχετε δροσερό χαλάκι, μπορείτε να παγώσετε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό και να το τοποθετήσετε κάτω από το κρεβάτι της γάτας για να της δώσετε μια δροσερή περιοχή για να χαλαρώσει.

Αφαιρέστε τα χαλάκια

Εάν έχετε μικρά διάσπαρτα χαλιά στα πατώματά σας, σκεφτείτε να τα αφαιρείτε τις ζεστές ημέρες. Αυτό θα δώσει στη γάτα σας περισσότερες περιοχές για να απλωθεί και να δροσιστεί.

Κλείστε τα καλύμματα παραθύρων

Κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών τμημάτων της ημέρας, κλείστε τις περσίδες ή/και τις κουρτίνες σας, ιδιαίτερα στα παράθυρα από τα οποία ο ήλιος περνάει απευθείας. Όσο κι αν οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται σε ηλιόλουστα σημεία, πιθανότατα θα αποφεύγουν τον ήλιο αν κάνει ζέστη μέσα στο σπίτι.

Ανυψώστε το κρεβάτι

Εάν η γάτα σας κοιμάται σε ένα δέντρο γάτας τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτή τη συμβουλή. Αν όμως η γάτα σας κοιμάται σε κρεβάτι γάτας στο πάτωμα, θα πρέπει να το ανυψώσετε ή να προμηθευτείτε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι γάτας. Τα κρεβάτια που διατηρούνται μακριά από το πάτωμα μπορούν να παρέχουν κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που θα βοηθήσει τη γάτα σας να παραμείνει πιο δροσερή.
Βρέξτε την

Μην μουλιάσετε τη γάτα σας, αλλά αν φαίνεται να αισθάνεται άβολα, μπορείτε να πάρετε ένα πανί (όπως ένα πανί πλύσης), να το βρέξετε με κρύο νερό και να τρίψετε τη γάτα σας με αυτό, κάτι που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ζέστη. Παρατηρήστε όμως τη γάτα σας- αν το τρίψιμο με ένα υγρό πανί την αναστατώνει, βρείτε άλλους τρόπους για να τη βοηθήσετε να δροσιστεί.

Ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα σας ζεσταίνεται;

Οι γάτες μπορεί να έχουν εξίσου μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσουν τον καυτό καιρό με εμάς. Προσέξτε τα παρακάτω σημάδια και βεβαιωθείτε ότι έχετε πάει τη γάτα σας κάπου δροσερά πριν η υπερβολική ζέστη μετατραπεί σε θερμοπληξία, η οποία είναι μια πολύ επικίνδυνη και μερικές φορές θανατηφόρα κατάσταση.

Λαχάνιασμα- αν το λαχάνιασμα δεν σταματά όταν η γάτα απομακρυνθεί από τη ζέστη, είναι επείγον να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.
Ιδρωμένες πατούσες (αφήνοντας υγρά αποτυπώματα στο πάτωμα)
Υπερβολική περιποίηση (προσπαθώντας να δροσιστούν)
Ανησυχία (προσπαθεί να βρει ένα σημείο για να δροσιστεί)

Τα σημάδια εξέλιξης της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

Κόκκινο στόμα και γλώσσα
Γρήγορη αναπνοή και σφυγμός
Εμετός
Λήθαργος
Παραπάτημα και τρεκλίσματα
Επιληπτικές κρίσεις
Κώμα

Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας φαίνεται να μην αισθάνεται άνετα ή να πάσχει από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας βρύσης αν η γάτα σας δεν φαίνεται να πίνει αρκετό νερό.

Αν αποφασίσετε να προσθέσετε παγάκια στο μπολ με το νερό της γάτας σας, κρατή