Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε

Οι γάτες έχουν μια βασική θερμοκρασία σώματος που κυμαίνεται υψηλότερα από αυτή των ανθρώπων, γι’ αυτό και μπορεί να δείτε τη γάτα σας να κουλουριάζεται σε μια σφιχτή μπάλα για να ζεσταθεί, ενώ εσείς νομίζετε ότι είναι απόλυτα άνετα στο σπίτι. Αλλά αν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι υψηλότερη από εκείνη του ανθρώπου, σημαίνει αυτό ότι οι γάτες δεν μπορούν να υπερθερμανθούν; Ή μήπως σημαίνει ότι οι γάτες μπορούν να υπερθερμανθούν, αλλά μόνο σε υψηλότερη θερμοκρασία από τους ανθρώπους; Ας μιλήσουμε για τις γάτες που υπερθερμαίνονται.

Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε

Μπορούν οι γάτες να υπερθερμανθούν;

Οι γάτες μπορούν οπωσδήποτε να υπερθερμανθούν. Μπορούν να βιώσουν θερμικό στρες που σχετίζεται με την υπερθέρμανση και τη θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των εσωτερικών οργάνων της γάτας σας, καθώς και σε θάνατο.

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος για μια γάτα;

Για τις γάτες, η φυσιολογική εσωτερική θερμοκρασία σώματος κυμαίνεται μεταξύ 38,3 και 39,2 βαθμών Κελσίου. Οτιδήποτε πάνω από τους  40°C περίπου στις γάτες θεωρείται πυρετός. Η ορθική θερμοκρασία θεωρείται συχνά ο πιο ακριβής τύπος θερμοκρασίας που μπορείτε να μετρήσετε στη γάτα σας στο σπίτι, οπότε αν επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε κροταφικό (μέτωπο) ή τυμπανικό (αυτί) θερμόμετρο, ενδέχεται να μην έχετε ακριβή μέτρηση.

Μια θερμοκρασία που φτάνει ή ξεπερνά τους  40°C θα πρέπει ωστόσο να προκαλεί ανησυχία για κάθε γάτα. Στην πραγματικότητα, μια τόσο υψηλή θερμοκρασία σώματος θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχει ήδη επέλθει θερμοπληξία. Μια τόσο υψηλή θερμοκρασία θα ισοδυναμούσε με ένα άτομο που έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 38,3 °C ή περισσότερο. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν φάρμακα χωρίς συνταγή που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού χωρίς επίσκεψη στο γιατρό. Ωστόσο, τα φάρμακα χωρίς συνταγή μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για τους ιδιοκτήτες γατών.

Ποια είναι τα σημάδια της θερμοπληξίας στις γάτες;

Η γρήγορη αναπνοή, το λαχάνιασμα και η ερυθρότητα της γλώσσας και του στόματος μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει δυσφορία. Ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να το υποδεικνύει, και αν ο καρδιακός ρυθμός είναι αρκετά υψηλός, μπορεί να μπορείτε να δείτε το στήθος της γάτας σας να κινείται με τον καρδιακό παλμό. Ο εμετός και ο λήθαργος είναι επίσης κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το θερμικό στρες και τη θερμοπληξία στις γάτες. Το παραπάτημα ή το τρεκλίσμα μπορεί να υποδεικνύει ότι συμβαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα με τη γάτα σας και ότι ορισμένα όργανα μπορεί να έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν.

Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε
Πώς μπορώ να αποτρέψω την υπερθέρμανση της γάτας μου;

Η υπερθέρμανση στις γάτες μπορεί να σχετίζεται με επικίνδυνα υψηλό πυρετό, καθώς και με ένα επικίνδυνα ζεστό περιβάλλον. Οι υπαίθριες γάτες και οι γάτες που αφήνονται σε οχήματα, ακόμη και με το κλιματιστικό σε λειτουργία, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης. Είναι απαραίτητο να μεταφέρετε πάντα τη γάτα σας σε μεταφορέα που παρέχει άφθονη ροή αέρα. Η θερμότητα του σώματος μπορεί να συσσωρευτεί στο μεταφορέα της γάτας σας και χωρίς την κατάλληλη ροή αέρα, απλά θα ζεσταίνεται όλο και περισσότερο χωρίς ανάπαυλα για τη γάτα σας.

Εάν ταξιδεύετε με τη γάτα σας, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητο η γάτα σας να βγαίνει για λίγο από το κλουβί της. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο σε δροσερό, κλειστό περιβάλλον ή με τη γάτα σας με λουρί για να αποφεύγονται οι αποδράσεις.

Αν έχετε γάτα σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος για να περνάει το χρόνο της. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δροσιστικά στρώματα και παγάκια για να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός της σε ασφαλή επίπεδα. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια θερμικού στρες ή θερμοπληξίας, μην της δίνετε παγάκια. Θα μιλήσουμε γι’ αυτό σε ένα λεπτό.

Εάν η γάτα σας είναι πλήρως κλεισμένη στο σπίτι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να παρέχετε στη γάτα σας δροσερούς χώρους για να περνάει το χρόνο της. Η ύπαρξη τμημάτων του σπιτιού όπου τα παράθυρα και οι κουρτίνες παραμένουν κλειστά ή οι ανεμιστήρες λειτουργούν, μπορεί να βοηθήσει στη δροσιά της γάτας σας. Εάν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί ή υπάρχει πρόβλημα με τον κλιματισμό σας, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας βρίσκεται σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο με πρόσβαση σε δροσερό νερό και ένα χαλάκι ψύξης, εάν είναι δυνατόν. Μπορείτε ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο ή σε ένα κέντρο φιλοξενίας, αν συμβεί αυτό, για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας είναι δροσερή και ασφαλής.

Η γάτα μου μπορεί να πάθει θερμοπληξία… Τι κάνουμε τώρα;

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα η γάτα σας να πάθει θερμοπληξία ή να εμφανίζει σημάδια θερμικού στρες, ξεκινήστε αμέσως να κατευθύνεστε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να δίνουν στη γάτα τους παγάκια ή να της κάνουν μπάνιο με πάγο ή κρύο νερό όταν εμφανίζει σημάδια θερμικής καταπόνησης. Δυστυχώς, αυτή η ταχεία αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοκ στη γάτα σας, οδηγώντας σε ταχεία ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Είναι σημαντικό να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του σώματος στο φυσιολογικό επίπεδο σιγά-σιγά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενώ βρίσκεστε καθ’ οδόν προς τον κτηνίατρο, τυλίγοντας τη γάτα σας σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ελαφρώς δροσερές, υγρές πετσέτες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο οινόπνευμα για τρίψιμο στα μαξιλαράκια των ποδιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και εξατμίζεται γρήγορα, οπότε δεν θα αφήσει τη γάτα σας βρεγμένη και σε κίνδυνο να κρυώσει πολύ γρήγορα.

Ο κτηνίατρος θα θελήσει να μάθει πόσο καιρό η γάτα σας εκτέθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες και ποια ήταν η θερμοκρασία, αν είναι δυνατόν. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 20 λεπτών σε ένα καυτό αυτοκίνητο και 20 λεπτών μπροστά στο πιο ζεστό παράθυρο του κλιματιζόμενου σπιτιού σας. Εάν έχει περάσει πολύς χρόνος, είναι πιθανό ο κτηνίατρος να μην μπορέσει να σώσει τη γάτα σας, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.

Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε

Συμπερασματικά

Οι γάτες μπορεί να υπερθερμανθούν και αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και γρήγορα. Η κτηνιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη για μια γάτα που παρουσιάζει σημάδια θερμικής δυσφορίας. Εάν επιλέξετε να καθυστερήσετε τη φροντίδα για να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την κατάσταση της γάτας σας στο σπίτι, μπορεί ακούσια να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις πιθανότητες επιβίωσης της γάτας σας. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να υπερθερμαίνεται, αρχίστε να κάνετε προσπάθειες για να μειώσετε αργά και προσεκτικά τη θερμοκρασία του σώματός της, ενώ θα αρχίσετε να κατευθύνεστε προς τον κτηνίατρο.