Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης; Συμβουλές ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης; Συμβουλές ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Το νερό είναι ένας ζωτικός πόρος που συντηρεί όλη τη ζωή, από τους ανθρώπους και τα φυτά μέχρι τα κατοικίδια ζώα όπως οι γάτες και τα σκυλιά. Γνωρίζουμε ότι οι γάτες χρειάζονται νερό, αλλά ποιος τύπος νερού είναι ο καλύτερος; Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης;

Ναι, οι γάτες μπορούν να πίνουν νερό βρύσης. Ωστόσο, οι ανάγκες σε νερό και οι ιδανικές επιλογές για τις γάτες είναι πιο σύνθετες.

Όταν πρόκειται για νερό βρύσης, η ποιότητα επηρεάζεται από τον δήμο. Το σκληρό νερό έχει περισσότερα μέταλλα από το μαλακό νερό, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Ενώ οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι αυτή η περιεκτικότητα σε μέταλλα δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, άλλοι συνιστούν να δίνουμε στις γάτες ανεπεξέργαστο νερό χωρίς πρόσθετα επεξεργασίας νερού.

Αν και δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβλήματα ούρησης στα κατοικίδια ζώα μπορεί να συσχετίζονται με περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πολύ σκληρό νερό. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να συνδεθεί οριστικά το σκληρό νερό με τα προβλήματα υγείας.

Το μαλακό νερό μπορεί επίσης να μην είναι ιδανικό. Η διαδικασία αποσκλήρυνσης του νερού προσθέτει ιόντα νατρίου στο νερό και η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το νερό στην αρχή. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα για τις υγιείς γάτες, αλλά οι γάτες με παθήσεις που απαιτούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να μην τα πάνε καλά πίνοντας μαλακό νερό.

Επιπλέον, σε ορισμένες γάτες μπορεί να μην αρέσει η γεύση του μαλακού νερού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Οι αποσκληρυντές νερού μόνο μαλακώνουν το νερό, δεν το φιλτράρουν. Η γάτα σας εξακολουθεί να εκτίθεται στα μέταλλα που βρίσκονται στο επεξεργασμένο νερό.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης; Συμβουλές ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ανάγκες των γατών σε ενυδάτωση

Όλα τα έμβια όντα χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, αλλά η ποσότητα νερού διαφέρει από είδος σε είδος. Οι γάτες έχουν χαρακτηριστικά που τις βοηθούν να συγκρατούν το νερό και να ανέχονται καλά τις απώλειες υγρών. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι αγριόγατες εξελίχθηκαν από είδη που ζουν στην έρημο, όπου το νερό είναι σπάνιο, με αποτέλεσμα τα είδη αυτά να εξοικονομούν νερό ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, οι γάτες στην άγρια φύση λαμβάνουν πολύ νερό από την κατανάλωση των θηραμάτων τους. Οι οικόσιτες γάτες με δίαιτες του εμπορίου, ιδίως με ξηρές κροκέτες, χρειάζονται επιπλέον πόσιμο νερό. Οι γάτες είναι πιθανό να αντιδρούν σε χαμηλού βαθμού αφυδάτωση με συγκέντρωση των ούρων τους αντί να πίνουν περισσότερο και οι χρόνια αφυδατωμένες γάτες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.

Προτιμήσεις νερού και συνήθειες των οικόσιτων γατών

Μια μελέτη που διεξήχθη από τη Royal Canin παρατήρησε τις προτιμήσεις στις μεθόδους και τους τύπους πόσιμου νερού στις οικόσιτες γάτες. Τα δεδομένα αναφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες και χρησιμοποιήθηκε μικρό δείγμα, αλλά οι ερευνητές αποκόμισαν αρκετές πληροφορίες.

Στις περισσότερες γάτες προσφερόταν νερό σε μπολ, ενώ λίγες είχαν σιντριβάνια για γάτες. Οι γάτες που είχαν και τις δύο επιλογές προτιμούσαν το μπολ. Σχεδόν το 60% των γατών εθεάθησαν να πίνουν από άλλες διαθέσιμες πηγές νερού, όπως ανθρώπινα πιάτα, ποτίστρες ή γλάστρες. Οι γάτες με πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους έπιναν από λίμνες και λακκούβες, προτιμώντας συχνά τις εξωτερικές πηγές από τις εσωτερικές.

Σε αυτές τις γάτες προσφέρθηκαν πολλαπλές επιλογές νερού, όπως νερό βρύσης, φιλτραρισμένο νερό βρύσης, μεταλλικό νερό και νερό της βροχής. Ακόμη και αν υπήρχαν εναλλακτικές πηγές, οι γάτες προτιμούσαν το νερό της βρύσης. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η ποιότητα του νερού στην τοποθεσία της μελέτης είναι υψηλής ποιότητας.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες πληροφορίες από τη μελέτη:
Οι γάτες δεν φάνηκε να προτιμούν το υλικό του μπολ (κεραμικό, μεταλλικό κ.λπ.), αλλά έδειξαν προτίμηση στα μπολ μικρότερης διαμέτρου.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στην πρόσληψη νερού με τα μπολ έναντι των σιντριβανιών.
Οι γάτες φαίνεται να προτιμούν πολλαπλά σημεία νερού σε διάφορα δωμάτια ή σε εξωτερικούς χώρους.
Οι γάτες φαίνεται να δείχνουν περισσότερο μια ατομική προτίμηση για τη μέθοδο και τον τύπο νερού, παρά μια προτίμηση για όλο το είδος.
Το νερό της βρύσης υψηλής ποιότητας είναι επαρκές για τις γάτες και συχνά προτιμάται, εκτός εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι γάτες είναι περίεργοι και ευκαιριακοί πότες, οπότε είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν οι γάτες βρίσκονται κοντά σε δυνητικά τοξικά ποτά, όπως ο καφές, το τσάι ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη. Επιπλέον, οι εξωτερικές πηγές νερού μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης; Συμβουλές ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Πώς να κάνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό

Η μελέτη της Royal Canin αποκάλυψε ότι οι προτιμήσεις της γάτας όσον αφορά την κατανάλωση νερού είναι ποικίλες και ατομικές. Αν η γάτα σας δεν πίνει αρκετό νερό, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Παρέχετε πολλαπλές επιλογές πόσης σε πολλά δωμάτια για τη γάτα σας.
Διαχωρίστε τα μπολ με το φαγητό και το νερό, καθώς οι γάτες προτιμούν να πίνουν μακριά από το φαγητό τους
Δώστε στις γάτες πηγές νερού με ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως παγάκια, για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι και το πόσιμο.
Οι γάτες μπορούν να δοκιμάσουν με ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή γάλα γάτας χωρίς λακτόζη για να υποστηρίξουν την πρόσληψη νερού.
Η υγρή τροφή προτιμάται έναντι της ξηρής τροφής για την υποστήριξη των αναγκών σε νερό.
Εάν η γάτα σας είναι χρόνια αφυδατωμένη ή πάσχει από προβλήματα με τα νεφρά ή το ουροποιητικό σύστημα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τις καλύτερες επιλογές νερού και τροφής για την υποστήριξη της υγείας της.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν νερό βρύσης; Συμβουλές ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Διατηρήστε τη γάτα σας ενυδατωμένη

Οι γάτες δεν είναι μεγάλοι πότες και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα. Στη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τις μεθόδους πόσης και τις προτιμήσεις των γατών, οι περισσότερες γάτες προτιμούσαν το νερό της βρύσης και απολάμβαναν την ύπαρξη πολλαπλών επιλογών για πόση τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε