Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους; Σημαντικά στοιχεία για την υγεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους; Σημαντικά στοιχεία για την υγεία

Οι γάτες μας είναι συχνά από τους πιο στενούς μας φίλους. Δυστυχώς, κάποιοι από εμάς δεν θα έπρεπε να περνούν τόσο πολύ χρόνο γύρω από τις γάτες όσο περνάμε. Οι γάτες μπορεί όχι μόνο να αποτελέσουν σημαντική πηγή άσθματος στους ενήλικες, αλλά μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος χωρίς καν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς.

Η γάτα σας δεν χρειάζεται να τρίβεται στο πρόσωπό σας για να προκαλέσει μια αντίδραση. Οι γάτες αφήνουν συνεχώς πίσω τους αλλεργιογόνα που αιωρούνται στον αέρα του σπιτιού μας προσκολλώντας σε σωματίδια σκόνης. Στη συνέχεια προσγειώνονται στα χαλιά, τα έπιπλα, τις κουρτίνες και άλλα μαλακά υλικά του σπιτιού.

Ακόμη και αν είστε αλλεργικοί στις γάτες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους τριχωτούς φίλους τους. Δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε έτσι. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να λάβουν προφυλάξεις αντί να δώσουν τις γάτες τους για υιοθεσία.

Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους; Σημαντικά στοιχεία για την υγεία

Πώς οι γάτες προκαλούν άσθμα;

Το άσθμα είναι μια αντίδραση, συχνά φλεγμονή, που εμφανίζεται μέσα στους αεραγωγούς σας όταν εισπνέετε ή καταναλώνετε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Αναπνέετε τον αέρα με τα αλλεργιογόνα στους πνεύμονές σας και μέσω της τραχείας σας μέχρι να εμφανιστεί φλεγμονή. Ενώ μπορεί να υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι γάτες είναι δυνητικά υπεύθυνες για αρκετές κοινές εκλύσεις.

Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ενήλικες; Τι γίνεται με τα μωρά και τα παιδιά;

Δεν έχει σημασία η ηλικία σας- ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα ειδικά για τις γάτες αλλεργιογόνα από άλλους. Εδώ είναι οι ένοχοι:

Πιτυρίδα

Το τρίχωμα είναι οι νεκρές νιφάδες του δέρματος που προέρχονται κοντά στους ιδρωτοποιούς αδένες της γάτας σας. Το νεκρό δέρμα αιωρείται στον αέρα και κολλάει στα σωματίδια σκόνης πριν εισπνευστεί.
Σάλιο

Το σάλιο της γάτας είναι ένα άλλο πιθανό αλλεργιογόνο. Το σάλιο τους περιέχει την πρωτεΐνη που ονομάζεται Felis domesticus. Η πρωτεΐνη μεταφέρεται στο δέρμα της γάτας σας κατά την περιποίηση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να βρεθεί στο δέρμα σας ή να κολλήσει στο τρίχωμα που εισπνέετε.
Ούρα

Τα ούρα της γάτας είναι ένα άλλο αλλεργιογόνο που προκαλείται από πρωτεΐνες. Το περισσότερο άσθμα προκαλείται σε ανθρώπους που έρχονται πολύ κοντά σε άμμο ή ούρα γάτας και τα εισπνέουν.

Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους; Σημαντικά στοιχεία για την υγεία

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος που σχετίζονται με τη γάτα

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω κοινά συμπτώματα, τότε μπορεί να έχετε αλλεργία στη γάτα και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διαγνωστεί.

Επίμονος βήχας
Γρήγορη αναπνοή
Σφίξιμο στην περιοχή του θώρακα
Δύσπνοια
Κνησμός
Εξάνθημα
Φλοιοειδές δέρμα
Φαγούρα στα μάτια
Καταρροή από τη μύτη
Πότισμα των ματιών
Συμφόρηση των ιγμορείων
Κνίδωση
Πρησμένη γλώσσα, πρόσωπο ή στόμα
Πρήξιμο των αεραγωγών

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται το άσθμα;

Ορισμένοι γιατροί μπορούν να κάνουν μια ακριβή υπόθεση για το αλλεργικό άσθμα σας με βάση μια περιγραφή του περιβάλλοντος του σπιτιού σας. Εάν έχετε συμπτώματα μόνο όταν βρίσκεστε κοντά σε γάτα ή σε ένα σπίτι με γάτες όπου τα αλλεργιογόνα είναι υψηλότερα, είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στη γάτα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί. Μόλις διαγνωστεί η ασθένειά σας, ο γιατρός πιθανόν να σας χορηγήσει κάποιο είδος θεραπείας. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, εισπνευστήρες, ενέσεις και ρινικά σπρέι.
Δοκιμή αλλεργίας με τσίμπημα

Για αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός σας με μια βελόνα με μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου καρφώνει στο δέρμα σας. Όταν η περιοχή ερεθιστεί ή πρηστεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει ότι είστε θετικοί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.
Εξέταση αίματος

Οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνται με τη λήψη αίματος από το γιατρό σας χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα. Μόλις συλλεχθεί το δείγμα, θα το στείλει σε ένα εργαστήριο και θα το βάλει να ελέγξει για αντισώματα σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Η εξέταση αίματος είναι μία από τις πιο ακριβείς εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Ενδοδερμική δερματική εξέταση

Η ενδοδερμική δερματική εξέταση περιλαμβάνει την έγχυση μιας μικρής ποσότητας ενός αλλεργιογόνου στα χέρια σας από έναν γιατρό. Είναι παρόμοιο με το τεστ με τσίμπημα. Εάν εμφανιστεί ερεθισμός, είναι περισσότερο από πιθανό να είστε αλλεργικοί στη συγκεκριμένη ουσία.

Μπορούν οι γάτες να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους; Σημαντικά στοιχεία για την υγεία
Πώς να μειώσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις από τη γάτα σας

Δεν είναι κακό να αρνείστε να εγκαταλείψετε τη γάτα σας, αρκεί να μην είστε ιδιαίτερα αλλεργικοί και να μην θέτετε τον εαυτό σας σε ιατρικό κίνδυνο. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την έκθεσή σας σε ορισμένα αλλεργιογόνα της γάτας.

Μην επιτρέπετε στη γάτα σας να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας.
Χρησιμοποιήστε φίλτρο αέρα HEPA για να καθαρίσετε τον αέρα και να απομακρύνετε τα αλλεργιογόνα.
Αντικαταστήστε τα παλιά σας χαλιά.
Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα σε καθημερινή βάση.
Αλλάξτε τα ρούχα σας αφού βρεθείτε κοντά σε γάτες.
Κάντε πιο τακτικά μπάνιο τη γάτα σας.
Αποκτήστε αντί γι’ αυτό μια υποαλλεργική γάτα.

Στις γάτες αρέσει το χάιδεμα της κοιλιάς; Πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο

Συμπέρασμα

Ακόμα και αν η γάτα σας είναι ο καλύτερός σας φίλος, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πηγή του άσθματός σας. Αν είστε σοβαρά αλλεργικοί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και να σας θέσουν σε κίνδυνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα και θεραπείες που προσφέρονται μετά τη διάγνωση. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό και τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να ζήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τη γάτα σας ακόμα στο πλευρό σας.

Προτεινόμενα