Χρειάζεται να κουρέψω το τρίχωμα στη πατούσα της γάτας μου; Οφέλη & συμβουλές περιποίησης

by Μυρσίνη
Χρειάζεται να κουρέψω το τρίχωμα στη πατούσα της γάτας μου; Οφέλη & συμβουλές περιποίησης

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας γνωρίζει ότι οι γάτες λατρεύουν να περιποιούνται τον εαυτό τους – μοιάζει μάλιστα με ψυχαγωγικό χόμπι για τις γάτες. Δεδομένου ότι οι γάτες κάνουν καταπληκτική δουλειά στην περιποίηση από μόνες τους, μπορεί να αναρωτιέστε αν χρειάζεται να κουρέψετε το τρίχωμα των ποδιών της γάτας σας. Εκτός αν έχετε μακρύτριχη γάτα, όπως η Main Coon, δεν χρειάζεται να κουρέψετε το τρίχωμα των ποδιών της γάτας σας, εκτός αν το τρίχωμα προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Οι επαγγελματίες groomer μπορεί να το κάνουν αυτό για να συμμαζέψουν τα πράγματα, αλλά το τρίχωμα των ποδιών εξυπηρετεί έναν σκοπό.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πότε και γιατί το κουρεμα της γούνας των ποδιών της γάτας σας είναι απαραίτητο και πότε όχι.

Χρειάζεται να κουρέψω το τρίχωμα στη πατούσα της γάτας μου; Οφέλη & συμβουλές περιποίησης

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γούνας των πατουσών;

Η γούνα ανάμεσα στο πόδι της γάτας σας που ονομάζεται επίσης φούντα των ποδιών, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα έναν σκοπό. Η γούνα επιτρέπει στις γάτες να παραμονεύουν αθόρυβα το θήραμά τους. Η γούνα προσθέτει επίσης προστασία για τα πέλματα των ποδιών της γάτας σας από τις λειαντικές επιφάνειες. Τα πέλματα των ποδιών είναι παχιά και γενικά εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό από μόνα τους, αλλά δεν είναι κακό να έχετε πρόσθετη προστασία. Ένα άλλο πλεονέκτημα της γούνας των ποδιών είναι ότι προστατεύει τα πέλματα των ποδιών από εξαιρετικά ζεστές ή κρύες επιφάνειες.

Συνήθως, μόνο οι γάτες μεσαίου ή μακρύτριχου μεγέθους έχουν γούνα παπουτσιών, όπως η Main Coon. Οι κοντότριχες γάτες συνήθως δεν έχουν γούνα για τα πόδια.

Πότε πρέπει να κόβω τη γούνα των ποδιών της γάτας μου;

Παρόλο που έχουμε διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα της γούνας των ποδιών, υπάρχουν φορές που η γούνα πρέπει να κόβεται. Για αρχή, αν το τρίχωμα είναι μακρύ, μπορεί να ερεθίζει τη γάτα σας ή να προκαλεί γαργάλημα – αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ερεθίζει λόγω του ότι η γάτα σας γλείφει και τραβάει συνεχώς την τρίχα.

Άλλοι λόγοι είναι αν η γάτα σας γεμίζει άμμο και βρωμιά σε όλο το σπίτι. Η βρωμιά, τα συντρίμμια και η άμμος γατούλας μπορούν σίγουρα να πιαστούν στο τρίχωμα όταν το τρίχωμα είναι μακρύ ανάμεσα στα πόδια, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τη γάτα σας. Η μακριά γούνα ανάμεσα στα πόδια μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία όταν η γάτα σας περπατάει, ειδικά σε γλιστερές επιφάνειες.

Τέλος, θα πρέπει να κόβετε τη γούνα των ποδιών αν αυτή γίνεται ματ. Το ματ τρίχωμα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει δερματική λοίμωξη αν δεν αντιμετωπιστεί, ενώ οι ψάθες μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν ψύλλους και τσιμπούρια.

Χρειάζεται να κουρέψω το τρίχωμα στη πατούσα της γάτας μου; Οφέλη & συμβουλές περιποίησης

Πώς μπορώ να κόψω τη γούνα των ποδιών της γάτας μου με ασφάλεια;

Μπορείτε να κουρέψετε τη γούνα των ποδιών μόνοι σας αν αισθάνεστε άνετα- χρειάζεστε μόνο ένα μικρό στρογγυλεμένο ψαλίδι για να κάνετε τη δουλειά, αλλά προσέξτε να μην κόψετε τα μαξιλαράκια. Τούτου λεχθέντος, κόψτε μόνο μέχρι τα επίπεδα των μαξιλαριών των ποδιών. Ορισμένες γάτες αντιδρούν αν αγγίξετε τις πατούσες τους, και αν η γάτα σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ένας επαγγελματίας περιποιητής μπορεί να το φροντίσει για εσάς.

Συμβουλές για να διατηρείτε τη γάτα σας ασφαλή

Ως ιδιοκτήτης γάτας, είναι δική σας ευθύνη να διατηρείτε τη γατούλα σας ασφαλή. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της γάτας σας είναι να κρατάτε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο. Οι γάτες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν να τραυματιστούν από κάποιο άλλο ζώο, να φάνε κάτι δηλητηριώδες ή δυστυχώς να τις πατήσει κάποιο όχημα. Οι γάτες αγαπούν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και ένας τρόπος για να επιτρέψετε στη γάτα σας εσωτερικού χώρου να βλέπει τον έξω κόσμο με καταπληκτική θέα είναι αγοράζοντας ένα περβάζι παραθύρου για γάτες. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας μπορεί να παρατηρεί τον εξωτερικό κόσμο με ασφάλεια.

Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε μακριά τα τοξικά αντικείμενα του σπιτιού, όπως ορισμένα φυτά, και παρέχετε στη γάτα σας σωματική και πνευματική διέγερση. Τα δέντρα γάτας είναι εξαιρετικοί τρόποι για να παρέχετε άνεση στη γατούλα σας. Ορισμένα δέντρα γάτας και condos συνοδεύονται από ένα κρεμαστό παιχνίδι, το οποίο είναι επίσης διασκεδαστικό για τις γάτες.

Τέλος, μην ταΐζετε υπερβολικά τη γάτα σας. Ορισμένες γάτες είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία και η σωστή ποσότητα πλήρους και ισορροπημένης γατοτροφής θα βοηθήσει να διατηρηθεί η γάτα σας υγιής και ευτυχισμένη.

Χρειάζεται να κουρέψω το τρίχωμα στη πατούσα της γάτας μου; Οφέλη & συμβουλές περιποίησης

Περίληψη

Το τρίχωμα της πατούσας της γάτας, γνωστό και ως φουντίτσα των ποδιών, εξυπηρετεί έναν σκοπό τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που πρέπει να κόβεται και το να γνωρίζετε πότε είναι το κλειδί. Ελπίζουμε να βρήκατε αυτό το άρθρο κατατοπιστικό και να μάθατε πότε και γιατί να κόβετε τη γούνα των ποδιών της γάτας σας. Να θυμάστε ότι οι κοντότριχες γάτες συνήθως δεν έχουν τρίχωμα στις πατούσες, αλλά αν έχετε μια γάτα με μεσαίο ή μακρύτριχο τρίχωμα, μπορεί να υπάρξουν φορές που το κλάδεμα του τριχώματος των πατουσών είναι δικαιολογημένο.

Προτεινόμενα