Διαβήτης στις γάτες: Σημάδια, αιτίες και θεραπείες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Διαβήτης στις γάτες: Σημάδια, αιτίες και θεραπείες από κτηνίατρο

Γνωρίζατε ότι ο διαβήτης των αιλουροειδών βρίσκεται σε έξαρση; Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γάτες διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη και αν η γάτα σας έχει διαγνωστεί πρόσφατα και χρειάζεστε πληροφορίες, ήρθατε στο σωστό μέρος. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να σας βοηθήσουμε να παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τη γάτα σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα συμπτώματα, τις αιτίες και την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, αυτό δεν σημαίνει θανατική καταδίκη για το γούνινο μωρό σας. Είναι δυνατόν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, οπότε ας ρίξουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά σε αυτή την ιατρική κατάσταση.

Διαβήτης στις γάτες: Σημάδια, αιτίες και θεραπείες από κτηνίατρο

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει σωστά ινσουλίνη. Μπορεί να παράγει πολύ λίγη ή καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα της γάτας σας δεν μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα. Η ασθένεια συνήθως πλήττει μεσήλικες έως ηλικιωμένες γάτες και τα αρσενικά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διαβήτη από ό,τι τα θηλυκά. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε ένα ταξίδι στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένο, ειδικά αν εμφανίζει σημάδια διαβήτη.

Τύποι διαβήτη

Διαβήτης τύπου Ι: Συχνά αναφέρεται ως “νεανικός διαβήτης” ή “ινσουλινοεξαρτώμενος” διαβήτης, ο τύπος Ι απαιτεί μια πηγή ινσουλίνης, συνήθως μέσω ενέσεων. Η καταστροφή των β-κυττάρων στο πάγκρεας είναι μη αναστρέψιμη, εμποδίζοντας μόνιμα τη σωστή λειτουργία του παγκρέατος. Ο τύπος Ι είναι συνήθως σπάνιος στις γάτες.

Διαβήτης τύπου ΙΙ: Ο τύπος ΙΙ διαφέρει στο ότι παραμένουν κάποια κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη- ωστόσο, η ποσότητα που παράγεται είναι ανεπαρκής, υπάρχει καθυστερημένη ανταπόκριση στην έκκριση της ινσουλίνης ή οι ιστοί της γάτας σας είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Ο τύπος ΙΙ είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος στις γάτες.

Διαβήτης στις γάτες: Σημάδια, αιτίες και θεραπείες από κτηνίατρο
Πρώτα σημάδια διαβήτη στις γάτες

Για αρχή, αυτά τα τέσσερα κύρια συμπτώματα είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια ότι η γάτα σας μπορεί να έχει διαβήτη.
Είναι τα εξής:

Αυξημένη δίψα
Αυξημένη ούρηση
Αυξημένη όρεξη

Απώλεια βάρους

Γενικά, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στα αρχικά στάδια της νόσου. Η αυξημένη δίψα και ούρηση οφείλονται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα της γατούλας σας. Τα υψηλά επίπεδα προκαλούν στρες στα νεφρά και τα νεφρά υπερφορτώνονται για να φιλτράρουν τη γλυκόζη. Σε αυτή την περίπτωση, το σάκχαρο στο αίμα θα “χυθεί” στα ούρα, τραβώντας επιπλέον νερό για να το αραιώσει και στη συνέχεια προκαλώντας αυξημένη απώλεια νερού στα ούρα με αποτέλεσμα την αυξημένη δίψα.

Η αυξημένη όρεξη και η απώλεια βάρους οφείλονται στο ότι η γλυκόζη δεν διασπάται σωστά και οι μύες και τα όργανα της γάτας σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός της γάτας θα χρησιμοποιεί το λίπος και τους μυς για τις ενεργειακές απαιτήσεις προκαλώντας αυξημένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Αιτίες του διαβήτη στις γάτες

Αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη.
Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

Παχυσαρκία: Εάν η γάτα σας είναι παχύσαρκη αλλά δεν εμφανίζει σημάδια διαβήτη, είναι συνετό να μειώσετε το βάρος της για να αποφύγετε την πιθανή ανάπτυξη της νόσου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας σωστής διατροφής.
Σωματική αδράνεια: Εάν η γάτα σας έχει γίνει τεμπέλης, υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια που θα κάνουν τη γάτα σας να κινηθεί. Τα παιχνίδια παρέχουν και πνευματική διέγερση. Ακόμη και αν η γάτα σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια που θα κάνουν τον ηλικιωμένο σας να κινηθεί.
Γήρανση: Ο διαβήτης είναι πιο συχνός στις μεσήλικες και τις ηλικιωμένες γάτες. Είναι σημαντικό να πηγαίνετε το γατοπαίδι σας για ετήσιες εξετάσεις.
Αρσενικά: Οι αρσενικές γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Τα αρσενικά έχουν χαμηλότερες τιμές ευαισθησίας στην ινσουλίνη (37%) σε σύγκριση με τα θηλυκά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Κορτικοστεροειδή: Η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη σε προ-διαβητικές γάτες. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί συνήθως να υποχωρήσει όταν διακοπεί η θεραπεία.

Διαβήτης στις γάτες: Σημάδια, αιτίες και θεραπείες από κτηνίατρο

Θεραπεία για τις διαβητικές γάτες

Η διαβητική θεραπεία είναι μια δια βίου δέσμευση που θα απαιτήσει πολλές αλληλεπιδράσεις με τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσουν τα επίπεδα γλυκόζης της γάτας σας εκεί που πρέπει να είναι. Μπορείτε να αγοράσετε ένα μετρητή γλυκόζης για να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει έναν μετρητή ειδικά για γάτες, επειδή οι μετρητές γλυκόζης για ανθρώπους δεν δίνουν ακριβή αποτελέσματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για έναν ικανό μετρητή.
Ο κτηνίατρός σας θα εφαρμόσει ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Θεραπεία με ινσουλίνη στο σπίτι
Φάρμακα
Διατροφή

Τακτικές εξετάσεις

Συμπέρασμα

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει τη γάτα του άρρωστη, ειδικά με μια ανίατη ασθένεια. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να αισθάνεται η γάτα σας υγιής ενώ ζει με διαβήτη. Να θυμάστε, δεν είναι θανατική καταδίκη και με συνεχή αλληλεπίδραση με τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την ασθένεια, ώστε η γάτα σας να μπορεί να ζήσει την καλύτερη δυνατή ζωή.

Προτεινόμενα