Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Όλοι μας έχουμε συναντήσει μια γάτα σε περίοδο οίστρου, κυρίως επειδή δεν είναι αθόρυβες. Τα θηλυκά σε οίστρο είναι ιδιαίτερα φωνητικά και επιδεικνύουν ένα ξεχωριστό σύνολο συμπεριφορών. Αν μοιράζεστε το σπίτι σας με μια θηλυκή γάτα ηλικίας άνω των 6 μηνών, πιθανότατα το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Συνήθως, η επιλογή μιας επέμβασης στείρωσης είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τερματιστούν οριστικά αυτοί οι κύκλοι. Μπορούν όμως οι γάτες να εξακολουθούν να έχουν αυτούς τους κύκλους ακόμη και μετά τη στείρωσή τους; Παραδόξως, ναι, υπάρχει πάντα μια υποκείμενη αιτία, και συνήθως είναι άξια κτηνιάτρου.

Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της “περιόδου” μιας γάτας;

Όταν οι θηλυκές γάτες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα, συνήθως γύρω στους 6 μήνες, εισέρχονται στον πρώτο τους κύκλο οίστρου. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους και ορισμένα άλλα θηλαστικά, είναι πολύ ασυνήθιστο για μια γάτα να αιμορραγεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αύξηση της στοργικής συμπεριφοράς

Όταν οι θηλυκές γάτες εισέρχονται σε μια περίοδο που ονομάζεται οίστρος, η συμπεριφορά τους αλλάζει. Συνήθως γίνονται υπερβολικά στοργικές – μερικές φορές υπερβολικά στοργικές, ακόμη και απαιτητικές. Μπορεί να τις παρατηρήσετε να τρίβονται στο χαλί, στα έπιπλα, ακόμα και σε εσάς.

Ούρηση έξω από το κουτί της άμμου
Τα θηλυκά σε οίστρο είναι συνήθως ιδιαίτερα φωνητικά. Όπως και τα αρσενικά τους, μπορούν να εκπέμπουν σπρέι, το οποίο περιέχει φερομόνες για να προσελκύσουν πιθανούς μνηστήρες. Έτσι, ναι, ορισμένα θηλυκά, όπως και τα αρσενικά, μπορούν επίσης να μαρκάρουν, δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυξημένη φωνή
Νιαούρισμα για μέρες – αυτό είναι που θα ακούσετε. Οι γάτες μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους όλες τις ώρες της νύχτας και να σας ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις συνεχείς κραυγές τους για προσοχή.

Αλλαγή στις σωματικές συμπεριφορές
Μπορεί να παρατηρήσετε το θηλυκό σας να τρίβεται κυριολεκτικά στα πάντα. Από ήπιες και χαλαρές που είναι, γίνονται νευρικές, φρενήρεις και κυκλοθυμικές. Μπορεί να σηκώσουν την πίσω πλευρά τους στον αέρα ή να τρίβουν το υπογάστριό τους στο χαλί – όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Υπερβολική περιποίηση
Το θηλυκό σας μπορεί να καθαρίζεται περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να την παρατηρήσετε να γλείφει εμμονικά.

Προσπαθεί να δραπετεύσει έξω
Αναζητώντας έναν σύντροφο, η μικρή σας κυρία μπορεί να τρέχει προς την πόρτα κάθε φορά που της δίνεται η ευκαιρία. Θα προσπαθήσει πολύ σκληρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της άγριας φύσης, γι’ αυτό πρέπει να έχετε μια θερμή γάτα πάντα περιορισμένη για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Στειρώνοντας τη γάτα σας: Τι αλλάζει;

Όταν η γάτα σας στειρωθεί, ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει τις ωοθήκες και τη μήτρα της για να σταματήσουν οι κύκλοι οίστρου. Ο κτηνίατρος και οι τεχνικοί πραγματοποιούν μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των οργάνων, τα οποία με τη σειρά τους δεν στέλνουν πλέον σήματα στο σώμα για αναπαραγωγή.

Όταν φύγουν οι ωοθήκες, ο οργανισμός δεν παράγει πλέον οιστρογόνα και επομένως, σταματούν οι θερμικοί κύκλοι από εκείνο το σημείο και μετά.

Σημάδια οίστρου μετά την στείρωση

Μια γάτα που εμφανίζει σημάδια θερμότητας μετά τη στείρωσή της δεν είναι ποτέ φυσιολογικό. Δεδομένου ότι η στείρωση αφαιρεί τις ωοθήκες, εξαλείφει την εκπομπή ορμονών που πυροδοτούν τους κύκλους της γάτας σας. Εάν η γάτα σας συνεχίζει να έχει κύκλους, ήρθε η ώρα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας χωρίς δισταγμό.

Αν παρατηρήσετε κάποια στιγμή ότι η γάτα σας συμπεριφέρεται όπως μια μη αλλαγμένη νεαρή θηλυκή γάτα, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών και ενδεχομένως να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να εντοπίσετε τι μπορεί να προκαλεί την αλλαγή συμπεριφοράς.

Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Πηγαίνοντας τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Εάν παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενα σημάδια καύσου μετά τη στείρωση της γάτας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Πρόκειται για ένα θέμα που είναι ευαίσθητο στον χρόνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να μπορέσετε να βρείτε την αιτία του προβλήματος.

Συνήθως, ο κτηνίατρός σας θα κάνει πρώτα αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών της γάτας σας. Εάν υπάρχει εισροή οιστρογόνων και προγεστερόνης μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί περαιτέρω εξέταση.

Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Συμπέρασμα

Έτσι, η πραγματική απάντηση είναι, όχι, οι γάτες δεν έχουν περίοδο αν έχουν υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση στείρωσης. Εάν υποψιάζεστε ότι η στειρωμένη γάτα σας έχει κύκλους οίστρου, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών. Εάν η γάτα σας δεν έχει ακόμη στειρωθεί, να ξέρετε ότι η στείρωση φροντίζει για τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη θερμότητα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Προτεινόμενα