Έχουν όλες οι γάτες βλεφαρίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Έχουν όλες οι γάτες βλεφαρίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Οι ανθρώπινες βλεφαρίδες προστατεύουν τα μάτια μας από ξένα αντικείμενα και θεωρούνται σημάδι ομορφιάς. Από την αρχαιότητα, οι γυναίκες στόλιζαν τα μάτια τους με μάσκαρα και eyeliner για να τονίσουν τις μακριές βλεφαρίδες τους και να αναδείξουν τα μάτια τους. Ενώ τα μάτια της γάτας σας μπορεί να είναι εκπληκτικά όμορφα χωρίς μακιγιάζ, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι και οι γάτες έχουν βλεφαρίδες – αν και όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι άνθρωποι.

Έχουν όλες οι γάτες βλεφαρίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί οι γάτες έχουν βλεφαρίδες;

Οι περισσότερες γάτες έχουν βλεφαρίδες, αλλά μπορεί να μην είναι πολύ εμφανείς. Οι τρίχες των “βλεφαρίδων” τους ονομάζονται βλεφαρίδες και επενδύουν το πάνω και το κάτω μέρος του βλεφάρου. Φαίνεται ότι εξυπηρετούν παρόμοιες λειτουργίες με τις ανθρώπινες βλεφαρίδες, αλλά δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας επειδή οι γάτες έχουν επίσης μουστάκια.

Οι ανθρώπινες βλεφαρίδες προειδοποιούν τα μάτια μας όταν ένα ξένο αντικείμενο πλησιάζει πολύ κοντά. Εάν τα συντρίμμια ακουμπήσουν τις βλεφαρίδες μας, τα μάτια μας κλείνουν αυτόματα για να τα προστατεύσουν από βλάβη. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό γιατί δεν έχουμε μουστάκια για να μας ειδοποιούν όταν ένα αντικείμενο πλησιάζει επικίνδυνα! Οι γάτες βασίζονται περισσότερο στα μουστάκια τους για αυτή την προστατευτική λειτουργία, αλλά οι περισσότερες εξακολουθούν να έχουν βλεφαρίδες για πρόσθετη προστασία των ματιών.

Όπως και οι άνθρωποι, οι βλεφαρίδες μπορεί επίσης να είναι ένα κοσμητικό χαρακτηριστικό στις γάτες, επειδή δεν είναι απολύτως απαραίτητο γι’ αυτές. Για παράδειγμα, οι άτριχες φυλές όπως η Sphynx δεν έχουν βλεφαρίδες. Για τις περισσότερες γάτες, οι βλεφαρίδες τους αποτελούνται από κοντές, τριχοειδείς βλεφαρίδες που μοιάζουν με ένα πολύ παχύ, λεπτό πινέλο.

Έχουν όλες οι γάτες βλεφαρίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί οι γάτες είναι φυσικές βασίλισσες της ομορφιάς

Γνωρίζατε ότι οι γάτες γεννήθηκαν με όμορφο, μόνιμο μακιγιάζ; Πανέμορφα, παχιά βλέφαρα περικλείουν τα περισσότερα γατίσια μάτια σε βαθμό που οι άνθρωποι έχουν πει ότι φορούν “μάσκαρα”. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δείξει ότι τα “μάτια γάτας” είναι ένα βλέμμα που οι άνθρωποι προσπαθούν να μιμηθούν στην τέχνη του μακιγιάζ τους. Δεν είναι Maybelline- η γάτα σας γεννήθηκε με αυτό!

Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να βάλετε πραγματικό μακιγιάζ σε μια γάτα. Τα περισσότερα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Ορισμένα περιέχουν επίσης τοξικά συστατικά και θα πρέπει να μείνουν εντελώς μακριά από το περίεργο αιλουροειδές σας.

Τι γίνεται με τα φρύδια;

Οι γάτες έχουν μουστάκια στο ίδιο σημείο που θα ήταν τα φρύδια στους ανθρώπους και έχουν αντίστοιχες λειτουργίες. Αυτά τα μουστάκια βοηθούν επίσης στην προστασία των ματιών της γάτας σας από ξένα αντικείμενα και συντρίμμια και, όπως και τα άλλα μουστάκια, προειδοποιούν τη γάτα σας για το περιβάλλον της. Τα μάτια μιας γάτας είναι εξαιρετικά στο σκοτάδι και η ύπαρξη μουστάκια στο πρόσωπό τους τους δίνει ένα επιπλέον σετ “ματιών” για να πλοηγούνται και να κυνηγούν.

Έχουν όλες οι γάτες βλεφαρίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι χρήσιμα, όμορφα χαρακτηριστικά που κοσμούν τα μάτια των περισσότερων γατών, εκτός από τις άτριχες φυλές. Αλλά οι γάτες έχουν επίσης μουστάκια που βοηθούν να εξυπηρετήσουν μια παρόμοια λειτουργία όπως οι βλεφαρίδες του ανθρώπου. Έτσι, οι βλεφαρίδες μιας γάτας δεν είναι τόσο απαραίτητες όσο οι δικές μας για να κρατούν τα πράγματα μακριά από τα μάτια τους. Οι βλεφαρίδες, ωστόσο, βοηθούν στο να φαίνονται τα μάτια μιας γάτας ακόμη πιο όμορφα από ό,τι είναι ήδη.

Προτεινόμενα