Είναι ένα κολάρο ψύλλων ασφαλές για μια γάτα; Επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Είναι ένα κολάρο ψύλλων ασφαλές για μια γάτα; Επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες

Οι ψύλλοι είναι κοινά εξωτερικά παράσιτα που μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά στην αντιμετώπιση, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και δαπάνες για να κρατήσουν μακριά αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι πρόληψης των ψύλλων εκεί έξω, και μία από τις πιο γνωστές επιλογές είναι το κολάρο ψύλλων.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από την ασφάλεια των περιλαίμιων ψύλλων, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανησυχίες1 σχετικά με το κατά πόσον αξίζουν τον θόρυβο ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοικίδιων ζώων.

Όσον αφορά τη συνολική ασφάλεια των περιλαίμιων ψύλλων, οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά συνιστάται πάντα να μιλάτε απευθείας με τον κτηνίατρο της γάτας σας για να καθορίσετε ποιος τύπος ελέγχου των ψύλλων ταιριάζει καλύτερα στο κατοικίδιό σας. Σε αυτό το άρθρο, μιλάμε περισσότερο για τα περιλαίμια ψύλλων, τον τρόπο λειτουργίας τους και τις ανησυχίες που έχουν τραβήξει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο.

Κολάρα για ψύλλους και τσιμπούρια

Τα περιλαίμια ψύλλων είναι μόνο μία από τις πολλές μορφές πρόληψης ψύλλων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για την πρόληψη ή/και τη θεραπεία των κροτώνων και αυτών των φοβερών προσβολών από ψύλλους. Αυτά τα περιλαίμια προορίζονται να φοριούνται γύρω από το λαιμό για ορισμένο χρονικό διάστημα για να απωθούν και να σκοτώνουν αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα. Τα περιλαίμια για ψύλλους και τσιμπούρια συνήθως διαρκούν από 90 ημέρες έως και 8 μήνες, ανάλογα με τη μάρκα και τη σύσταση του κατασκευαστή.

Πώς λειτουργούν τα περιλαίμια ψύλλων και κροτώνων

Αυτά τα περιλαίμια έχουν δύο βασικές λειτουργίες, οι οποίες είναι να απωθούν και να σκοτώνουν τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Αλλά η συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των κολάρων εξαρτάται τόσο από τον κατασκευαστή όσο και από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο κολάρο.

Ορισμένα κολάρα εκπέμπουν ένα αέριο που λειτουργεί για την απώθηση των ψύλλων και άλλων παρασίτων, ενώ άλλα εξαπλώνουν τα ενεργά συστατικά σε όλο το σώμα της γάτας και απορροφώνται από το δέρμα, παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα τοπικά φάρμακα για τους ψύλλους.

Συνήθη συστατικά σε κολάρα για ψύλλους και τσιμπούρια

Αμιτράζη – Η αμιτράζη είναι ένα μη συστηματικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται σε όλη την κτηνιατρική. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ψώρας, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ψύλλων και κροτώνων με τοπική εφαρμογή ή ως συστατικό σε κολάρα ψύλλων και κροτώνων. Έχει ήπιο επίπεδο τοξικότητας, σύμφωνα με τη Γραμμή βοήθειας για τα δηλητήρια των κατοικίδιων ζώων.
Δελταμεθρίνη – Η δελταμεθρίνη ταξινομείται ως συνθετικό πυρεθροειδές, που σημαίνει ότι είναι συνθετικό παράγωγο του φυσικού εντομοκτόνου, της πυρεθρίνης, που βρίσκεται στα άνθη χρυσάνθεμου. Δρα διαταράσσοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω άμεσης επαφής ή κατανάλωσης. Θεωρείται λιγότερο τοξικό για τα θηλαστικά λόγω του μεγέθους του σώματος και της υψηλότερης θερμοκρασίας του σώματος.
Φλουμεθρίνη – Η φλουμεθρίνη είναι ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά. Είναι ένα πυρεθροειδές εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική για τη θεραπεία παρασιτικών εντόμων σε κατοικίδια ζώα και ζώα. Χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με την ιμιδακλοπρίδη και είναι δημοφιλές σε κολάρα ψύλλων κορυφαίας μάρκας και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις προκαλούν υπερδραστηριότητα στα έντομα, ενώ οι υψηλές συγκεντρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την παράλυση και τον θάνατο των εντόμων.
Imidacloprid – Το Imidacloprid είναι ένα εντομοκτόνο που δημιουργήθηκε για να μιμηθεί τη νικοτίνη, η οποία βρίσκεται φυσικά σε πολλά είδη φυτών – με πιο δημοφιλή τον καπνό. Η νικοτίνη είναι τοξική για τα έντομα, οπότε η ιμιδακλοπρίδη χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων, κυρίως των ψύλλων και των τερμιτών. Συνιστάται να ελαχιστοποιείται η έκθεση στην ιμιδακλοπρίδη, καθώς αναφέρεται ως μέτρια τοξικό για τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά.
Pyriproxyfen – Το Pyriproxyfen είναι ένα φυτοφάρμακο που μιμείται μια φυσική ορμόνη που βρίσκεται στα έντομα, η οποία διαταράσσει την ανάπτυξή τους. Είναι αποτελεσματικό κατά πολλών τύπων εντόμων και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στην εξάλειψη των αυγών και των προνυμφών ψύλλων. Ουσιαστικά, αποστειρώνει διάφορα παράσιτα και τα εμποδίζει να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν. Η πυριποξυφαίνη θεωρείται επί του παρόντος χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά.
Tetrachlorvinphos – Το TCVP, ή tetrachlorvinphos, είναι ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ψύλλων, κροτώνων, μυγών, ψειρών και προνυμφών εντόμων σε κατοικίδια ζώα, ζώα και το περιβάλλον τους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοικίδιων ζώων που σχετίζονται με αυτό το εντομοκτόνο, εάν δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Επί του παρόντος διεξάγονται ενεργές μελέτες σχετικά με τη χρήση του TCVP όσον αφορά τον κίνδυνο που συνδέεται με τα περιλαίμια ψύλλων και κροτώνων. Επί του παρόντος, η EPA συνιστά σοβαρές προφυλάξεις σχετικά με τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το εντομοκτόνο, όπως να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν με τα προϊόντα κολάρου για κατοικίδια TCVP, να φυλάσσονται τα προϊόντα TCVP σε σπρέι και σκόνη μακριά από τα παιδιά και να πλένονται καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό.

Οφέλη των κολάρων ψύλλων

Ευκολία χρήσης
Τα περιλαίμια ψύλλων είναι ένα απλό και εύχρηστο προληπτικό και θεραπευτικό μέσο κατά των ψύλλων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα περιλαίμια ψύλλων μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και μόνο τον τύπο περιλαίμιου που έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο είδος.

Για παράδειγμα, η γάτα σας δεν θα πρέπει ποτέ να τοποθετηθεί σε κολάρο ψύλλων που προορίζεται για μικρά σκυλιά, και το αντίστροφο, ακόμη και αν ταιριάζουν στην κατηγορία βάρους. Αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κάθε είδος και για καλό λόγο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά και διεξοδικά τις οδηγίες και ότι χρησιμοποιείτε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αποδοτικότητα κόστους
Η πρόληψη των ψύλλων και των κροτώνων μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή, γι’ αυτό και πολλοί γονείς κατοικίδιων στρέφονται στα περιλαίμια ψύλλων. Αυτά τα περιλαίμια μπορούν να διαρκέσουν από 90 ημέρες έως και 8 μήνες, ανάλογα με τον τύπο που αγοράζετε. Όταν ζυγίζετε το κόστος των περιλαίμιων ψύλλων σε σχέση με την τυπική συνταγή για ψύλλους και τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας, τα περιλαίμια ψύλλων είναι συνήθως τα πιο φιλικά προς το πορτοφόλι.

Δεν απαιτείται συνταγή
Τα περισσότερα εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη των ψύλλων πρέπει να λαμβάνονται μέσω συνταγής από τον κτηνίατρό σας. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες τοπικές θεραπείες για ψύλλους και τσιμπούρια χωρίς συνταγή, τείνουν να φθίνουν σε αποτελεσματικότητα. Τα περιλαίμια ψύλλων μπορούν εύκολα να αγοραστούν χωρίς συνταγή στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή στα τοπικά πολυκαταστήματα.

Δεν χρειάζονται υπενθυμίσεις
Σε αντίθεση με το τυπικό μηνιαίο προληπτικό κατά των ψύλλων που είτε πρέπει να εφαρμοστεί τοπικά είτε να χορηγηθεί από το στόμα, δεν χρειάζεται να ορίσετε υπενθυμίσεις για τον επόμενο μήνα. Εάν το κολάρο είναι στη γάτα σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι προστατεύεται.


Διαμάχη γύρω από τα περιλαίμια ψύλλων

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν ανακοινώσει τις ανησυχίες τους γύρω από την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των περιλαίμιων ψύλλων. Αυτή η διαμάχη έχει πρ