Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

by Μυρσίνη
Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

Λευκό, χνουδωτό τρίχωμα και εντυπωσιακά μπλε μάτια – οι γάτες και τα γατάκια με αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων είναι αναμφισβήτητα όμορφα και μπορεί να σας καθηλώσουν από τη στιγμή που θα τα αντικρίσετε. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει ένα κρυφό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με αυτή τη χαρακτηριστική εμφάνιση;

Η συγγενής νευροαισθητήρια κώφωση είναι μια κληρονομική πάθηση που προκαλεί απώλεια ακοής σε πολλές λευκές, γαλανομάτες γάτες. Εδώ, καλύπτουμε τον επιπολασμό, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη αυτής της πάθησης.

Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

Τι είναι η συγγενής νευροαισθητήρια κώφωση;

Η συγγενής νευροαισθητήρια κώφωση, ή CSD, είναι μια γνωστή πάθηση που επηρεάζει τις γαλανομάτες λευκές γάτες και έχει μελετηθεί από τον 19ο αιώνα. Η πάθηση αυτή είναι κληρονομική, δηλαδή καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες και μπορεί να μεταβιβαστεί από τους γονείς στους απογόνους. Η CSD επηρεάζει συγκεκριμένα τις γάτες που διαθέτουν το αυτοσωμικό επικρατές γονίδιο χρωστικής W. Η κώφωση στις προσβεβλημένες γάτες μπορεί να είναι είτε μονομερής (επηρεάζει το ένα αυτί) είτε αμφοτερόπλευρη (επηρεάζει και τα δύο αυτιά).

Πώς εμφανίζεται η CSD;

Στις γάτες με το επικρατές γονίδιο χρωστικής W, το λευκό δέρμα και τρίχωμα και τα μπλε μάτια εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της καταστολής των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία). Εάν το γονίδιο W δρα έντονα, καταστέλλει επίσης τα μελανοκύτταρα στην stria vascularis (ένα συστατικό του κοχλία), γεγονός που οδηγεί σε εκφύλιση των στελεχών και απώλεια κοχλιακών τριχών στο εσωτερικό αυτί. Αυτό τελικά οδηγεί σε εκφύλιση των κοχλιοαυλικών νευρώνων και επακόλουθη κώφωση που αναπτύσσεται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Επηρεάζονται όλες οι λευκές γάτες με μπλε μάτια;

Ενώ η κώφωση παρατηρείται συνήθως σε λευκές γάτες με μπλε μάτια, δεν επηρεάζονται όλες οι γάτες με αυτό το συγκεκριμένο χρωματισμό. Από μελέτες σε λευκές γάτες μικτής φυλής, παρατηρήθηκε η ακόλουθη συχνότητα εμφάνισης της κώφωσης:

Περίπου το 65%-85% των λευκών γατών με δύο μπλε μάτια ήταν κουφές.
Περίπου το 39%-40% των λευκών γατών με ένα μπλε μάτι ήταν κουφές.
Περίπου το 17%-22% των λευκών γατών χωρίς μπλε μάτια ήταν κουφές.

Μια πρόσφατη μελέτη σε καθαρόαιμα γατάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε τα ακόλουθα όσον αφορά τον επιπολασμό της CSD:

Το 50% των λευκών γατών με δύο μπλε μάτια ήταν κωφά.
Περίπου το 44% των λευκών γατών με ένα μπλε μάτι ήταν κουφά.
Περίπου το 22% των λευκών γατών χωρίς μπλε μάτια ήταν κωφά.

Η μελέτη αυτή σημείωσε επίσης διαφορές στον επιπολασμό της CSD ανά φυλή. Ο επιπολασμός της κώφωσης παρατηρήθηκε ότι ήταν υψηλότερος (μεγαλύτερος από 40%) στα συμπαγή λευκά γατάκια Norwegian Forest, Maine Coon και Turkish Vankedisi και χαμηλότερος (μικρότερος από 17%) στα γατάκια Russian, Persian και Devon Rex.

Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά
Πώς διαγιγνώσκεται η κώφωση στις γάτες;

Η διάγνωση της κώφωσης μπορεί να είναι δύσκολη σε νεαρά γατάκια ή σε γάτες που διατηρούνται σε ομάδες, καθώς οι αντιδράσεις αυτών των ζώων συχνά μιμούνται τις αντιδράσεις των άλλων ζώων της ομάδας τους. Για να αξιολογηθεί η κώφωση, ένα γατάκι πρέπει να παρατηρείται μεμονωμένα, μετά την ηλικία των 3-4 εβδομάδων, όταν οι αντιδράσεις στους ήχους γίνονται πιο προβλέψιμες. Τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι το γατάκι ή η γάτα σας μπορεί να πάσχει από απώλεια ακοής:

Τρομάζει εύκολα
Κοιμάται με δυνατούς θορύβους
Δεν ανταποκρίνεται σε ήχους εκτός του οπτικού του πεδίου ενώ είναι ξύπνιοι

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι το γαλανομάτικο λευκό αιλουροειδές σας μπορεί να είναι κουφό, συνιστάται μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Θα πραγματοποιήσει μια εξέταση και θα παρατηρήσει την αντίδραση της γάτας σας σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα στο δωμάτιο εξέτασης. Αν και αυτό μπορεί να δώσει μια γενική ιδέα για την ικανότητα της γάτας σας να ακούει, η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της κώφωσης είναι η εξέταση της ακουστικής προκλητής απόκρισης του εγκεφαλικού στελέχους (BAER) σε ένα κέντρο παραπομπής. Η εξέταση BAER είναι μια μη επεμβατική, ηλεκτροδιαγνωστική εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της ΚΣΑ σε γάτες ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ημερών.

Θεραπεία για την CSD

Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη συγγενή, κληρονομική κώφωση στις γάτες. Ενώ η νευροαισθητήρια κώφωση δεν μπορεί να αντιστραφεί, ευτυχώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κωφά ζώα υποφέρουν από δυσφορία ή πόνο από την κατάσταση. Πολλές γάτες που πάσχουν από κώφωση εξακολουθούν να είναι σε θέση να ζήσουν μια πλήρη, μακροχρόνια ζωή.

Πρόληψη της CSD

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμη εξέταση DNA για τον εντοπισμό γενετικών φορέων της κώφωσης στις γάτες. Για να μειωθεί ο επιπολασμός αυτής της πάθησης, θα πρέπει να εξεταστούν έντονα οι δοκιμές BAER και η επιλεκτική αναπαραγωγή για γάτες με συχνά προσβεβλημένους φαινότυπους.

Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

Συμπέρασμα

Αν και δεν είναι όλες οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές, η κώφωση παρατηρείται συνήθως σε γάτες με αυτά τα εντυπωσιακά φυσικά χαρακτηριστικά και είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί εδώ και αιώνες. Αν και οι επιλογές πρόληψης και θεραπείας είναι δυστυχώς περιορισμένες, τα επηρεαζόμενα αιλουροειδή μπορούν ακόμα να είναι ευτυχισμένα, υγιή και αφοσιωμένα μέλη της οικογένειάς σας.

Προτεινόμενα