Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή

by Μυρσίνη
Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή

Η γοητεία μιας γάτας για τις πασχαλίτσες και άλλα έντομα μπορεί να είναι γοητευτική. Ωστόσο, όταν το ξέφρενο νιαούρισμα σε μια πασχαλίτσα στο παράθυρο μετατρέπεται σε κυνηγητό και καταβρόχθιση, μπορεί να είναι κάπως ανησυχητικό για τους γονείς της γάτας. Τι γίνεται λοιπόν αν η γάτα σας έχει φάει μια πασχαλίτσα; Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε- αν η γάτα σας φάει μια ή δύο πασχαλίτσες, είναι απίθανο να πάθει κάτι κακό.

Ωστόσο, άλλες ποικιλίες πασχαλίτσας και άλλα έντομα μπορεί να είναι επιβλαβή για τις γάτες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι συμβαίνει αν μια γάτα καταπιεί μια πασχαλίτσα και ποια έντομα είναι επικίνδυνα για τις γάτες.

Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή
Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες;

Σύμφωνα με την Dr. Laura Devlin, κτηνίατρο, οι πασχαλίτσες είναι επιβλαβείς για τις γάτες μόνο αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Η ίδια εξηγεί ότι οι γάτες θα πρέπει να καταπιούν μεγάλο αριθμό πασχαλίτσας για να εμφανιστούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις όπως έλκος ή στομαχικές διαταραχές. Αν μια γάτα φάει μια φορά μια πασχαλίτσα, είναι πιθανό να μην το ξανακάνει, αφού έχουν αρκετά δυσάρεστη γεύση.

Να θυμάστε ότι ενώ η συνηθισμένη πασχαλίτσα του κήπου σας είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε μια γάτα, άλλες ποικιλίες πασχαλίτσας μπορεί να προκαλέσουν, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Η ASPCA προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες γατών και σκύλων να προσέχουν για τις ασιατικές πασχαλίτσες, οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις κανονικές πασχαλίτσες.

Τι συμβαίνει αν η γάτα μου φάει μια πασχαλίτσα;

Είναι αρκετά σπάνιο για τις γάτες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πασχαλίτσας ή ασιατικών πασχαλίτσας. Οι περισσότερες θα βρουν τη γεύση τους τόσο αηδιαστική που μένουν μακριά αφού φάνε μόνο μία. Επίσης, οι πασχαλίτσες παράγουν μια φρικτή μυρωδιά για να απωθήσουν τους επίδοξους θηρευτές.

Εάν η γάτα σας φάει μία ή δύο πασχαλίτσες είναι απίθανο να εμφανιστούν οποιεσδήποτε δυσοίωνες παρενέργειες. Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν έλκος στο στόμα και σημάδια γαστρεντερίτιδας. Τα ασιατικά πασχαλινά σκαθάρια μπορεί επίσης να κολλήσουν στον ουρανίσκο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθούν από κτηνίατρο.

Εάν η γάτα σας δεν φαίνεται να είναι καλά μετά την κατανάλωση πασχαλίτσας είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να την πάτε σε κτηνίατρο. Παρόλο που τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ ασυνήθιστες, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να παραμείνετε σε επαγρύπνηση και να θέσετε υπό έλεγχο τις προσβολές από ασιατικά πασχαλινά σκαθάρια το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το κατοικίδιό σας έχει προβλήματα να καταλάβει πότε το αρκετό είναι αρκετό και με κάποιο τρόπο παραμένει άνοσο στη δυσάρεστη γεύση.

Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή

Ποια έντομα είναι δηλητηριώδη για τις γάτες;

Τα περισσότερα έντομα κήπου δεν είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Ορισμένα έντομα, όμως, ιδιαίτερα τα τσιμπήματα, μπορούν να αφήσουν στις γάτες ένα δυσάρεστο πρήξιμο ή και χειρότερα. Ας δούμε μερικά κοινά έντομα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες.
Μέλισσες και σφήκες

Αν μια γάτα τσιμπήσει από μέλισσα ή σφήκα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια αντίδραση παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων. Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο, πόνος και ερεθισμός γύρω από την περιοχή που τσιμπήθηκε, αλλά αυτό συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

Ορισμένες γάτες είναι αλλεργικές στις μέλισσες και τις σφήκες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Το χειρότερο αποτέλεσμα είναι μια αναφυλακτική αντίδραση που απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στις γάτες περιλαμβάνουν:

Εμετός
Αδυναμία
δυσκολία στην αναπνοή
Διάρροια
Ακραίο πρήξιμο, ιδίως στο πρόσωπο ή στα άκρα
Κνίδωση
Χλωμά ούλα

Κάμπιες

Αυτά τα αργά κινούμενα, ζωηρόχρωμα έντομα μπορεί να είναι αρκετά ιντριγκαδόρικα για τις γάτες. Στη σπάνια περίπτωση που μια γάτα τρώει μια κάμπια, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του στόματος, σάλια, γαστρίτιδα και οισοφαγίτιδα. Ευτυχώς, το τρίχωμα μιας γάτας βοηθά στην προστασία της από εξανθήματα που προκαλούνται από τσιμπήματα κάμπιας, αλλά και πάλι μπορεί να συμβεί.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι τρίχες στο σώμα μιας κάμπιας μπορεί να μπουν στα μάτια μιας γάτας. Παρόλο που δεν είναι κάθε κάμπια επικίνδυνη για τις γάτες, καλό είναι να έχετε το νου σας για ερεθιστικές κάμπιες στον κήπο σας.
Αράχνες

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες αράχνες δεν είναι επιβλαβείς για τις γάτες. Ωστόσο, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, η γάτα σας μπορεί να έρθει σε επαφή με μια αράχνη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Η μαύρη χήρα και η καφέ αράχνη της ερημιάς είναι είδη που πρέπει να προσέχετε γύρω από τις γάτες σας. Αν δείτε τη γάτα σας να παίζει με μια αράχνη, απομακρύνετέ την και προσέξτε για τις παρενέργειες ενός δαγκώματος.
Εάν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει δαγκωθεί από μία από αυτές τις αράχνες, τα συμπτώματα που δίνουν το δρόμο περιλαμβάνουν:

Εμετός
Δέρμα που είναι ζεστό στην αφή
Ερυθρότητα
Πρήξιμο
Κηλίδες
Κνησμός
Πυρετός
Μώλωπες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί οργανική ανεπάρκεια και θάνατος. Εάν υποψιάζεστε δάγκωμα δηλητηριώδους αράχνης, μεταφέρετε τη γάτα σας αμέσως σε κτηνίατρο για θεραπεία με αντίδοτο.

Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή

Είναι τα εντομοκτόνα επιβλαβή για τις γάτες;

Η υπερβολική χρήση εντομοκτόνων μπορεί να προκαλέσει υπερέκθεση, η οποία μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες. Ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να προκληθεί τοξική δηλητηρίαση στις γάτες είναι η χρήση εντομοκτόνων στο γκαζόν σας, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό τα πόδια της γάτας σας να καταλήξουν καλυμμένα με το προϊόν. Μια άλλη συχνή αιτία είναι η χορήγηση θεραπείας για ψύλλους που προορίζεται για σκύλους.

Τα σημάδια της τοξικής δηλητηρίασης στις γάτες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πυρετό, εμετό, ανορεξία, μυϊκό τρόμο, υπερβολική σιελόρροια (σάλια) και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Είναι οι πασχαλίτσες δηλητηριώδεις για τις γάτες; Κρατήστε τη γάτα σας ασφαλή
Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, οι πασχαλίτσες δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν ιδιαίτερα όσον αφορά τις γάτες σας, επειδή είναι αρκετά σπάνιο για τις γάτες να τρώνε περισσότερες από μία ή δύο, αν τρώνε καθόλου. Από την άλλη πλευρά, τα ασιατικά πασχαλινά σκαθάρια, οι μέλισσες, οι σφήκες, οι αράχνες, τα μυρμήγκια της φωτιάς και οι κάμπιες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη και ακόμη και θανατηφόρα αντίδραση.

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε έχει να κάνει με τις γάτες μας, η επαγρύπνηση είναι πάντα η καλύτερη λύση. Προσέχετε τα είδη των εντόμων στον κήπο σας και ερευνήστε τυχόν νέα έντομα που δεν έχετε ξαναδεί για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επιβλαβή για τις γάτες. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε ή παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.