Γιατί η γάτα μου έχει πιτυρίδα; 8 πιθανές αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα μου έχει πιτυρίδα; 8 πιθανές αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο

Η πιτυρίδα είναι μάλλον κάτι που όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η δυσάρεστη, φαγούρα και μερικές φορές πολύ αισθητή δερματική πάθηση μπορεί να επηρεάσει τις γάτες και να προκαλέσει την εμφάνιση νιφάδων δέρματος στη γούνα τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στις μαύρες γάτες. Γιατί όμως εμφανίζεται η πιτυρίδα; Θα εξετάσουμε οκτώ λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί πιτυρίδα στις γάτες, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να επαναφέρετε το τρίχωμα και το δέρμα της γάτας σας στα καλύτερά τους.

Γιατί η γάτα μου έχει πιτυρίδα; 8 πιθανές αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανώτερο στρώμα του δέρματος ξεφλουδίζει, πέφτοντας τελικά στις γύρω τρίχες. Συνήθως είναι μόνο μια ελαφρώς ενοχλητική κατάσταση, αλλά μερικές γάτες τη βρίσκουν απίστευτα αγχωτική και μπορεί να είναι δύσκολο να τη διαχειριστούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι νιφάδες της πιτυρίδας μπορεί να εμφανίζονται λευκές, γκρίζες ή κίτρινες στο τρίχωμα και να είναι ιδιαίτερα εμφανείς γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους. Η πιτυρίδα μπορεί να προκαλείται από ξηρό ή λιπαρό δέρμα.

Οι 8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει πιτυρίδα

1. Χαμηλή υγρασία
Ο ξηρός αέρας και ο κρύος καιρός μπορούν να προκαλέσουν πιτυρίδα στις γάτες. Τους ψυχρούς μήνες, υπάρχει λιγότερη υγρασία στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η υγρασία απορροφάται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος της γάτας σας και προκαλεί την ξήρανσή του, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει τελικά.

Οι θερμάστρες μπορούν επίσης να στεγνώσουν το δέρμα. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και σε πιο ζεστό καιρό- αν ο αέρας είναι αρκετά ξηρός, το δέρμα της γάτας δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την υγρασία. Ορισμένοι τρόποι για να το καταπολεμήσετε αυτό περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός υγραντήρα στο σπίτι και τη συμπλήρωση της διατροφής της γάτας σας με ιχθυέλαιο (πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6).

2.Διατροφή με χαμηλά λιπαρά

Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν αποτελεί άμεση αιτία της πιτυρίδας στις γάτες. Ωστόσο, μια διατροφή χαμηλή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μπορεί να συμβάλλει στην ξηροδερμία και την πιτυρίδα. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι σημαντικές πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα EPA και DHA, τα οποία διατηρούν το δέρμα και το τρίχωμα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3.Αλλεργίες
Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα στις γάτες, αλλά η πιτυρίδα δεν είναι συνήθως το μοναδικό σύμπτωμα μιας αλλεργίας. Οι αλλεργίες προκαλούν πιτυρίδα με την έναρξη μιας ανοσολογικής αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Εάν η γάτα σας έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση και απολέπιση του δέρματός της. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση που προκαλεί πιτυρίδα, κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις πιθανές εκθέσεις σε αλλεργιογόνα για να το πάτε στον κτηνίατρό σας. Στα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται:

Τροφικές αλλεργίες
Σαμπουάν ή τοπικές θεραπείες
Σκόνη ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα
4.Υποσιτισμός

Εάν η γάτα σας δεν έχει μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη διατροφικά διατροφή, μπορεί να αρχίσει να υποφέρει από υποσιτισμό. Η έλλειψη βιταμινών, ανόργανων συστατικών και λιπών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας τελικά την απολέπιση του ανώτερου στρώματος ως πιτυρίδα.

Επιπλέον, ο υποσιτισμός μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις πιθανές δερματικές λοιμώξεις τόσο γρήγορα, προκαλώντας ενδεχομένως πιτυρίδα.

Γιατί η γάτα μου έχει πιτυρίδα; 8 πιθανές αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο

5. Λοιμώξεις του δέρματος
Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να αποτελούν αιτία πιτυρίδας στις γάτες. Ωστόσο, συνήθως παρουσιάζουν άλλα σημάδια. Για παράδειγμα, δερματικές λοιμώξεις όπως η Malassezia (μαγιά) και τα ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν ξηρό, απολεπισμένο δέρμα και πιτυρίδα στις γάτες. Σημάδια όπως έντονος κνησμός, ερυθρότητα και ερεθισμός του δέρματος είναι συνήθως επίσης παρόντα.

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να πάσχει από δερματική λοίμωξη, είναι ζωτικής σημασίας να την πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τις αντιμετωπίσετε νωρίτερα παρά αργότερα εάν είναι ανοσοκατεσταλμένη (όπως εάν είναι θετική στον FIV).

6.Παχυσαρκία

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά αν μια γάτα δεν μπορεί να περιποιηθεί τον εαυτό της, θα υποστεί συσσώρευση ελαίων στο δέρμα και μέσω του τριχώματος. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντική αιτία της πιτυρίδας στις γάτες- οι γάτες που είναι τόσο υπέρβαρες που δεν μπορούν να καλλωπιστούν σωστά (μια θλιβερή πραγματικότητα για πάνω από το 33% των γατών στις ΗΠΑ) θα υποφέρουν από δυσάρεστη πιτυρίδα, μαζί με άλλα εξουθενωτικά προβλήματα υγείας.

Ένα συνηθισμένο σημείο που βλέπουμε πιτυρίδα στις παχύσαρκες γάτες είναι στην πλάτη και στη βάση της ουράς, καθώς οι παχύσαρκες γάτες δεν μπορούν να φτάσουν σωματικά τις περιοχές αυτές λόγω του υπερβολικού λίπους στο σώμα τους.

7.Συσσώρευση υποδόριου τριχώματος
Εάν η γάτα σας δεν μπορεί να αφαιρέσει το υπόστρωμα και να το καθαρίσει αρκετά καλά, αυτό θα γίνει λιπαρό και μια συσσώρευση δέρματος, τριχών και ελαίων θα αρχίσει να απολεπίζεται στο τρίχωμα. Οι γάτες έχουν ένα επικάλυμμα από προστατευτικές τρίχες που προστατεύουν το υπόστρωμα και ένα μαλακό στρώμα γούνας πιο κοντά στο δέρμα (το υπόστρωμα). Οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται συχνά βοήθεια για να περιποιηθούν αποτελεσματικά το υπόστρωμα, καθώς και οι γάτες με παθήσεις που είναι επώδυνες (όπως η αρθρίτιδα).

8.Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαδεδομένη πάθηση, ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες γάτες. Πρόκειται για την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν το δέρμα και το τρίχωμα της γάτας, οδηγώντας σε μια γρήγορη μεταστροφή των κυττάρων. Το δέρμα ξηραίνεται και ξεφλουδίζει γρηγορότερα, οδηγώντας σε πιτυρίδα. Ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει επίσης το τρίχωμα, καθιστώντας το θαμπό και επιρρεπές στην αποβολή. Ο υπερθυρεοειδισμός παρουσιάζει συνήθως και άλλα σημάδια παράλληλα με τις αλλαγές στο δέρμα και το τρίχωμα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπερβολική φωνή
Απώλεια βάρους
Αυξημένη όρεξη
Αλλαγές στις συνήθειες τουαλέτας
Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, είναι απαραίτητο να την ελέγξει ο κτηνίατρός σας. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι θεραπεύσιμος και οι κτηνίατροι συχνά αντιμετωπίζουν τη νόσο με φάρμακα ή αλλαγές στη διατροφή.

Γιατί η γάτα μου έχει πιτυρίδα; 8 πιθανές αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο
Πώς αντιμετωπίζεται η πιτυρίδα;

Η θεραπεία για την πιτυρίδα της γάτας σας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της. Για παράδειγμα, εάν η πιτυρίδα της οφείλεται σε υποσιτισμό, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της διατροφής της γάτας ή την έναρξη συμπληρωμάτων διατροφής. Για δερματικές λοιμώξεις, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, όπως αντιπαρασιτικά φάρμακα, ανάλογα με το τι προκαλεί τη λοίμωξη.

Εάν η πιτυρίδα οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία (όπως ο υπερθυρεοειδισμός), η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα για τη ρύθμιση των ορμονών παράλληλα με στενή παρακολούθηση. Τέλος, αν η πιτυρίδα οφείλεται σε αλλεργίες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο εντοπισμός κα