Γιατί η γάτα μου λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; 5 λόγοι σύμφωνα με ένα κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα μου λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; 5 λόγοι σύμφωνα με ένα κτηνίατρο

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να παίζουν σκληρά και στη συνέχεια να καταρρέουν σωριασμένες, δείχνοντας κουρασμένες και εξαντλημένες. Τι γίνεται όμως αν η γάτα σας λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; Είναι αυτή η συμπεριφορά φυσιολογική ή λόγος ανησυχίας;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να λαχανιάζει μετά το παιχνίδι. Για να φτάσετε στην ουσία του θέματος, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω. Σας παρουσιάζουμε πέντε πιθανούς λόγους για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να λαχανιάζει μετά το παιχνίδι.

Γιατί η γάτα μου λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; 5 λόγοι σύμφωνα με ένα κτηνίατρο

Οι 4 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας λαχανιάζει μετά το παιχνίδι

1.Έχουν υπερθερμανθεί
Η πιο συνηθισμένη εξήγηση για το ότι η γάτα σας λαχανιάζει μετά το παιχνίδι είναι ότι απλώς έχει υπερθερμανθεί. Οι γάτες δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι, οπότε δεν μπορούν να δροσιστούν τόσο αποτελεσματικά. Αν η γάτα σας έτρεχε και έπαιζε πολύ, μπορεί να αρχίσει να λαχανιάζει για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός της.

Αν η γάτα σας έχει υπερθερμανθεί, πηγαίνετε την σε ένα δροσερό, σκιερό σημείο και προσφέρετε της λίγο νερό να πιει. Μπορείτε επίσης να βρέξετε τα πατουσάκια της με δροσερό νερό ή να απλώσετε ένα δροσερό, υγρό πανί στην κοιλιά της. Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να λαχανιάζει μετά τη λήψη αυτών των μέτρων, μη διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

2.Μόλις ξόδεψαν πολλή ενέργεια
Οι γάτες ενθουσιάζονται όπως κι εμείς, και μερικές φορές έχουν ανάγκη να ξεσπάσουν. Αν η γάτα σας έχει ξεσαλώσει τρέχοντας και παίζοντας, μπορεί να αρχίσει να λαχανιάζει ως ένας τρόπος να ηρεμήσει και να πάρει ανάσα.

Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά αν η γάτα σας λαχανιάζει υπερβολικά ή φαίνεται ιδιαίτερα αγχωμένη, είναι πάντα καλύτερο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας (περισσότερα γι’ αυτό σε λίγο).

3.Είναι νευρικές ή αγχωμένες
Εάν η γάτα σας είναι νευρική ή αγχωμένη, μπορεί φυσικά να αρχίσει να λαχανιάζει. Οι γάτες μπορεί να γίνουν νευρικές ή αγχωμένες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη ρουτίνα τους, της γνωριμίας με νέους ανθρώπους ή ζώα ή ακόμη και της απλής παραμονής τους σε ένα νέο περιβάλλον.

Αν όμως πιστεύετε ότι το λαχάνιασμα της γάτας σας οφείλεται σε νεύρα ή άγχος, προσπαθήστε να της δημιουργήσετε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διευκολυνθεί το λαχάνιασμά τους και να το αποτρέψετε από το να συμβεί στο μέλλον.

4.Είναι αφυδατωμένες
Οι γάτες μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν, ειδικά αν δεν πίνουν αρκετό νερό ή αν χάνουν πολλά υγρά (όπως μέσω εμετού ή διάρροιας). Εάν η γάτα σας είναι αφυδατωμένη, μπορεί να λαχανιάσει για να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός της.

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι σοβαρή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν νομίζετε ότι μπορεί να είναι αφυδατωμένη. Μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση και να κάνει κάποιες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν όντως η αφυδάτωση είναι το πρόβλημα.

5.Έχουν μια υποκείμενη κατάσταση υγείας
Είναι επίσης πιθανό το λαχάνιασμα της γάτας σας να οφείλεται σε πόνο ή σε κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Θα μπορέσει να εξετάσει διεξοδικά τη γάτα σας και να διαγνώσει τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, αν η γάτα σας λαχανιάζει ή αναπνέει με ανοιχτό στόμα χωρίς προφανείς λόγους, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσει τη γάτα σας να αισθανθεί καλύτερα και να διαχειριστεί την κατάστασή της.

Γιατί η γάτα μου λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; 5 λόγοι σύμφωνα με ένα κτηνίατρο

Συμβουλές για να εξασφαλίσετε ασφαλή χρόνο παιχνιδιού για τον αιλουροειδή φίλο σας

Οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν ένα καλό παιχνίδι, αλλά μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο πιο άγρια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας παραμένει ασφαλής ενώ παίζει:

Γνωρίστε τα όρια της γάτας σας: Ακριβώς όπως κι εμείς, οι αιλουροειδείς φίλοι μας μπορεί να ενθουσιαστούν λίγο παραπάνω κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να το παρακάνουν. Φροντίστε να παρακολουθείτε τη γατούλα σας και να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε.
Να είστε προσεκτικοί με τα παιχνίδια: Οι γάτες λατρεύουν να παίζουν με τα παιχνίδια τους, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν λίγο πιο σκληρές. Παρακολουθήστε τη γάτα σας ενώ παίζει και βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για το μέγεθος και τη δύναμή της.
Αγκαλιάστε τη γάτα σας: Μετά από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, η γατούλα σας πιθανώς να είναι εξαντλημένη. Φροντίστε να δώσετε στον αιλουροειδή φίλο σας λίγη αγάπη και προσοχή και ίσως ακόμη και έναν μικρό υπνάκο.
Ελέγξτε για τραυματισμούς: Μερικές φορές, στη ζέστη του παιχνιδιού, οι γάτες μπορεί να τραυματιστούν κατά λάθος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη γατούλα σας για τυχόν κοψίματα ή μώλωπες μετά το παιχνίδι.
Μείνετε ενυδατωμένοι: Είναι σημαντικό για όλους μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά όταν καταβάλλουμε προσπάθεια. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει φρέσκο νερό στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή και σκεφτείτε να δώσετε στον τριχωτό σας φίλο λίγο παραπάνω μετά το παιχνίδι. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα έχει ένα ασφαλές και διασκεδαστικό παιχνίδι.

Γιατί η γάτα μου λαχανιάζει μετά το παιχνίδι; 5 λόγοι σύμφωνα με ένα κτηνίατρο
Συμπέρασμα

Το λαχάνιασμα δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, αλλά αν η γάτα σας το κάνει υπερβολικά, αξίζει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας. Εν τω μεταξύ, λάβετε μέτρα για να παρακολουθείτε τη γάτα σας για σημάδια υπερθέρμανσης και βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονο φρέσκο νερό για να παραμένει ενυδατωμένη.

Προτεινόμενα