Γιατί η ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος; 12 πιθανές αιτίες σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Γιατί η ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος; 12 πιθανές αιτίες σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

Εάν η γάτα σας χάνει βάρος, είναι σημαντικό να μάθετε γιατί. Ενώ η απώλεια βάρους στις ηλικιωμένες γάτες μπορεί να οφείλεται σε μια απλή αιτία, όπως το άγχος, η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας βάρους στις γάτες, συμπεριλαμβανομένων τόσο μολυσματικών όσο και μη μολυσματικών παθήσεων.

Εάν η ηλικιωμένη γάτα σας χάνει βάρος, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε το γιατί καθώς και τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Γιατί η ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος; 12 πιθανές αιτίες σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

Οι 12 λόγοι για τους οποίους η ηλικιωμένη γάτα σας χάνει βάρος

1.Φυσιολογική γήρανση
Η απώλεια βάρους στις γάτες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και συμβαίνει μέσω των φυσιολογικών αλλαγών στη διαδικασία του μεταβολισμού, η οποία προκαλεί απώλεια τόσο μυϊκού όσο και γενικού σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει αργά με την πάροδο του χρόνου και σε μικρές σταδιακές ποσότητες. Η απώλεια βάρους λόγω γήρανσης δεν συμβαίνει ποτέ ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά, ως ιδιοκτήτης γάτας, αν παρατηρήσετε απώλεια βάρους, δεν θα πρέπει να υποθέσετε ότι είναι φυσιολογική, ακόμη και για μια ηλικιωμένη γάτα, μέχρι να ελέγξει τη γάτα σας ένας κτηνίατρος.

2.Άγχος, στρες ή κατάθλιψη

Οι γάτες οποιασδήποτε ηλικίας όταν βρίσκονται υπό φυσιολογικό στρες μπορεί να σταματήσουν να τρώνε, με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος. Οι καταστάσεις που μπορεί να αναστατώσουν μια γάτα περιλαμβάνουν παρεμβολές από άλλα ζώα είτε όταν τρώει είτε στην περιοχή που τρώει, ενοχλητικούς θορύβους και προβλήματα με το μπολ με την τροφή της -συμπεριλαμβανομένων και μικρών προβλημάτων όπως η τοποθέτησή του πολύ κοντά στο κουτί της άμμου.

Μια αλλαγή στη ρουτίνα τους, όπως όταν ένα άτομο φεύγει από το σπίτι ή όταν εισάγεται ένα άλλο κατοικίδιο ζώο, μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος στις γάτες. Οι μετακομίσεις είναι ιδιαίτερα αγχωτικές για τις γάτες, καθώς είναι εκ φύσεως εδαφικές και η μετακίνηση από την οικεία περιοχή τους συχνά οδηγεί σε επεισόδια στρες.

3.Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα από μόνη της δεν προκαλεί άμεσα απώλεια βάρους στις γάτες, αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και η κίνηση γίνεται δυσκολότερη, η γάτα σας μπορεί να διαπιστώσει ότι η προσπάθεια να πάρει τροφή -ακόμη και μόνο το περπάτημα μέχρι το μπολ με την τροφή- είναι πολύ επώδυνη. Αυτό μπορεί να κάνει τη γάτα σας να μειώσει τη διατροφή της, γεγονός που τελικά οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Επίσης, καθώς η γάτα σας κινείται λιγότερο, πιθανότατα θα χάσει μυϊκή μάζα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την απώλεια βάρους. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα (κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα) είναι πολύ χρήσιμα για τέτοιες γάτες και κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γιατί η ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος; 12 πιθανές αιτίες σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

4. Καρκίνος

Οι περισσότεροι καρκίνοι στις γάτες, όπου κι αν βρίσκονται στο σώμα, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, η γάτα σας θα νιώθει πόνο και, ως εκ τούτου, θα γίνει ληθαργική και λιγότερο δραστήρια, ενώ μπορεί επίσης να χάσει την όρεξή της.

Επιπλέον, ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου είναι ότι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς επαρκές αίμα και διατροφή. Με άλλα λόγια, μεγάλο μέρος από ό,τι τρώει η γάτα σας μπορεί να απορροφηθεί από τον αναπτυσσόμενο καρκίνο, με αποτέλεσμα την αδυναμία και τη συνολική απώλεια υγιούς σωματικού ιστού. Αυτό γίνεται πολύ χειρότερο καθώς ο καρκίνος εξαπλώνεται στο σώμα της γάτας σας (αυτό το χαρακτηριστικό είναι γνωστό ως κακοήθεια). Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι ο καρκίνος αποτελεί συχνή αιτία απώλειας βάρους στις ηλικιωμένες γάτες. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για το πώς να υποστηρίξετε τη γάτα σας εάν διαγνωστεί με καρκίνο.

5.Οδοντικά ή στοματικά προβλήματα

Εάν η γάτα σας ξαφνικά σταματήσει να τρώει και αρχίσει να χάνει βάρος, αλλά φαίνεται κατά τα άλλα υγιής, θα μπορούσε να πρόκειται για οδοντικό ή στοματικό πρόβλημα. Ο πονόδοντος, η ασθένεια των ούλων, ο πονόλαιμος, η μόλυνση του στόματος, τα στοματικά έλκη και η σοβαρή ουλίτιδα είναι όλα πιθανές αιτίες απώλειας της όρεξης της γάτας σας, καθώς μπορεί να κάνουν το φαγητό αρκετά επώδυνο και να κάνουν τη γάτα σας να τρώει λιγότερο. Η έκκριση σάλιου και το πιάσιμο του στόματος μπορεί να είναι άλλα σημάδια οδοντιατρικού προβλήματος. Εάν υποψιάζεστε ότι η απώλεια όρεξης της γάτας σας οφείλεται σε οδοντικό ή στοματικό πρόβλημα, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο για εξέταση. Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος και να σας συστήσει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

6. Διαβήτης

Ο διαβήτης, που συνήθως προκαλείται είτε από την ικανότητα του οργανισμού να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη είτε από τη μειωμένη ικανότητα να ανταποκρίνεται σε αυτήν, προκαλεί τακτικά απώλεια βάρους στις γάτες όταν παρατείνεται. Χωρίς ινσουλίνη ή τη σωστή απόκριση στην ινσουλίνη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις θερμίδες της διατροφής για τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες και, ως αποτέλεσμα, η γάτα μπορεί να χάσει σωματική μάζα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ουρεί περισσότερο, συμπεριφέρεται γενικά υποτονικά και ίσως έχει οξύθυμη συμπεριφορά. Ο διαβήτης στις γάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και διατροφικές προσαρμογές.

Γιατί η ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος; 12 πιθανές αιτίες σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

7.Ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV)

Ο FIV είναι το αιλουροειδές ισοδύναμο του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και προκαλεί μια ασθένεια παρόμοια με το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) στον άνθρωπο. Πρόκειται για έναν ιό άκρως ειδικό για το είδος που μολύνει μόνο τα αιλουροειδή.

Η ασθένεια έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, την οξεία φάση, η μολυσμένη γάτα μπορεί να χάσει την όρεξή της, γεγονός που θα την κάνει να χάσει βάρος. Η δεύτερη φάση είναι ασυμπτωματική και μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια, με ορισμένες γάτες να μην την ξεπερνούν ποτέ και κατά τη διάρκεια της οποίας η γάτα δεν θα έχει εξωτερικά σημάδια μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας θα τεθεί σε κίνδυνο και θα αναπτύξει δευτερογενείς λοιμώξεις ή ασθένειες, που συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Οι γάτες συχνά χάνουν βάρος καθώς εμφανίζονται δευτερογενείς ασθένειες και λοιμώξεις.

8.Λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών

Η λοιμώδης περιτονίτιδα 2 των αιλουροειδών (FIP) προκαλείται από στελέχη ενός ιού που συνήθως ονομάζεται εντερικός κοροναϊός των αιλουροειδών. Οι εντερικοί κορονοϊοί των αιλουροειδών βρίσκονται συνήθως στο γαστρεντερικό σύστημα και δεν προκαλούν σημαντική νόσο.

Οι μεταλλάξεις αυτών των ιών είναι αυτές που προκαλούν τη FIP, αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος και απαιτεί ένα πλήθος παραγόντων για να συμβεί. Η FIP συναντάται συχνά σε κυνοκομεία όπου πολλές γάτες διατηρούνται και μεγαλώνουν μαζί. Και οι δύο μορφές αυτής της λοίμωξης (που ονομάζονται “υγρ