Γιατί οι γάτες έχουν εκκρίσεις στα μάτια; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες έχουν εκκρίσεις στα μάτια; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Λένε ότι τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής, αλλά τι συμβαίνει όταν τα παράθυρα διαρρέουν; Αν τα μάτια της γάτας σας έχουν ξαφνικά βγάλει τσίμπλες, πιθανότατα αναρωτιέστε τι συμβαίνει και αν πρέπει να ανησυχείτε.

Η έκκριση από τα μάτια της γάτας μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, είτε πρόκειται για σημάδι ορισμένων παθήσεων είτε για τη μορφολογία των ματιών της γάτας σας. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν εκκρίσεις στα μάτια της γάτας και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτές.

Γιατί οι γάτες έχουν εκκρίσεις στα μάτια; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Αιτίες της έκκρισης από τα μάτια της γάτας

1. Λοιμώξεις των ματιών

Εάν οι βρογχοπομποί των ματιών της γάτας σας συνοδεύονται από πρησμένα ή κόκκινα μάτια, μπορεί να είναι σημάδι επιπεφυκίτιδας ή μόλυνσης των ματιών. Άλλα σημάδια αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν το αλληθώρισμα ή το υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Η επιπεφυκίτιδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ματιών στις γάτες. Εμφανίζεται συνήθως σε γάτες με χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή λόγω περιβαλλοντικών αλλεργιών. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση οφθαλμικών φαρμάκων (συχνά με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων) και τη θεραπεία ή αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της επιπεφυκίτιδας.
2. Ανωμαλίες των βλεφαρίδων

Η γάτα σας μπορεί να έχει μια ανωμαλία των βλεφαρίδων που έχει ως αποτέλεσμα υπερβολική ποσότητα οφθαλμικών εκκρίσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Επιπλέον βλεφαρίδες
Βλεφαρίδες που κατευθύνονται προς τα κάτω (Μisdirected eyelashes)

Οι βλεφαρίδες που στρέφονται προς τα πίσω προς τα μάτια της γάτας σας μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία και πόνο. Σε απάντηση στον ερεθισμό, η γάτα σας θα παράγει φυσικά επιπλέον δάκρυα για να ξεπλύνει τα μάτια της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη συσσώρευση οφθαλμικών βλεφαρίδων. Εάν οι επιπλέον ή λανθασμένα προσανατολισμένες βλεφαρίδες προκαλέσουν βλάβη στον κερατοειδή ή τον επιπεφυκότα της γάτας σας, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των προβληματικών βλεφαρίδων.

3. Έλκος κερατοειδούς

Τα έλκη του κερατοειδούς, ή οι τραυματισμοί στην επιφάνεια του ματιού της γάτας σας, είναι ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για οφθαλμικές εκκρίσεις. Τα έλκη μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, όπως τραυματισμούς από μάχες ή παιχνίδια, τρίψιμο του ματιού, χημικό ερεθισμό ή ανωμαλίες των βλεφάρων. Άλλα σημάδια έλκους του κερατοειδούς περιλαμβάνουν το αλληθώρισμα, το χτύπημα του ματιού και το να κρατάτε τα μάτια κλειστά.

Αυτή η πάθηση του ματιού είναι εξαιρετικά επώδυνη και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Γενικά, η θεραπεία περιλαμβάνει οφθαλμικά φάρμακα, φάρμακα για τον πόνο και συχνά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η γάτα πρέπει να αποτρέπεται από το να προκαλεί πρόσθετο τραυματισμό στο μάτι, συνήθως φορώντας ηλεκτρονικό κολάρο ή “κώνο”.
4. Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Εάν το έκκριμα από το μάτι της γάτας σας συνοδεύεται από φτέρνισμα, ρινικές εκκρίσεις και σημάδια όπως λήθαργος και μη κατανάλωση τροφής, μπορεί να έχετε να κάνετε με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από έναν ιό, όπως ο έρπης. Είναι εξαιρετικά μολυσματικοί και εξαπλώνονται γρήγορα μεταξύ μεγάλων αποικιών γατών, όπως αυτές σε καταφύγια. Ο κτηνίατρός σας θα καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας για τη γάτα σας με βάση την ηλικία της, την κατάσταση εμβολιασμού της και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει.

Γιατί οι γάτες έχουν εκκρίσεις στα μάτια; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

5. Ανωμαλίες των βλεφάρων

Δύο συγκεκριμένες κληρονομικές παθήσεις των βλεφάρων μπορεί να προκαλέσουν εκκρίσεις από τα μάτια της γάτας σας. Το εντρόπιο είναι όταν το βλέφαρο της γάτας κυλάει προς τα μέσα, επιτρέποντας στις βλεφαρίδες να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του ματιού. Ο προκύπτων ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές εκκρίσεις ή να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως έλκη του κερατοειδούς.

Το εκτρόπιο είναι λιγότερο συχνό στις γάτες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε φυλές όπως οι Πέρσες και τα Ιμαλάια. Σε αυτή την κατάσταση, τα βλέφαρα κρεμούν ή στρέφονται προς τα έξω, αφήνοντας το μάτι ασυνήθιστα εκτεθειμένο. Ο ερεθισμός των ματιών και η διαρροή δακρύων μπορεί να οδηγήσει σε εκροή με αυτή την κατάσταση. Η θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή φάρμακα, ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι.

Τα γατάκια μπορεί μερικές φορές να γεννηθούν με μια παραμόρφωση των άνω βλεφάρων. Αυτό εμφανίζεται ως άνοιγμα (γνωστό και ως σχισμή) στο άνω βλέφαρο. Το ελαττωματικό βλέφαρο συχνά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αυξάνοντας την πιθανότητα λοιμώξεων, φλεγμονών και ελκών. Η θεραπεία αυτής της πάθησης είναι η χειρουργική αποκατάσταση.
6. ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ραγοειδής χιτώνας των ματιών της γάτας φλεγμαίνει. Ο ραγοειδής χιτώνας είναι μια δομή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον κερατοειδή της γάτας σας. Η ραγοειδίτιδα συχνά συνεπάγεται ότι το πρόσθιο ή “μπροστινό” τμήμα του ραγοειδούς φλεγμαίνει. Οι οφθαλμικές εκκρίσεις είναι συνηθισμένο σημάδι της ραγοειδίτιδας, μαζί με το αλληθώρισμα, τη μειωμένη όραση και τα κόκκινα μάτια.

Η ραγοειδίτιδα στις γάτες προκαλείται συνήθως από ιογενείς ασθένειες όπως ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV), ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV), η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP) ή άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αν και ορισμένες από αυτές τις υποκείμενες αιτίες, ιδίως οι ιογενείς ασθένειες, δεν μπορούν ποτέ να αντιμετωπιστούν πλήρως, η ραγοειδίτιδα απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η πάθηση μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε καταρράκτη, γλαύκωμα ή μόνιμη απώλεια όρασης (τύφλωση). Τα υποκείμενα αίτια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση τα σχέδια θεραπείας που έχει ορίσει ο κτηνίατρός σας.

7. Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια αύξηση της πίεσης του ενός ή και των δύο ματιών της γάτας σας. Η κατάσταση είναι επώδυνη και μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλων οφθαλμικών προβλημάτων (όπως η ραγοειδίτιδα). Οι οφθαλμικές εκκρίσεις είναι ένα σημάδι αυτής της πάθησης, μαζί με το αλληθώρισμα και τα διογκωμένα μάτια.

Ορισμένες φυλές γατών έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη γλαυκώματος, όπως η σιαμαία. Τούτου λεχθέντος, το γλαύκωμα στις γάτες συχνά προκαλείται από παθήσεις όπως η προαναφερθείσα ραγοειδίτιδα ή όγκοι.
Το γλαύκωμα είναι επώδυνο και δεν θεραπεύεται, αν και τα σημάδια μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εάν η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, ο κτηνίατρός σας μπορεί να επιλέξει να αφαιρέσει χειρουργικά το προσβεβλημένο μάτι για να μειώσει τον πόνο που βιώνει η γάτα σας.
8. Ξηροφθαλμία
Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γάτα δεν παράγει αρκετά δάκρυα για να διατηρήσει την επιφάνεια του ματιού υγρή. Το παχύ, κίτρινο έκκριμα από τα μάτια είναι ένα συνηθισμένο σημάδι αυτής της κατάστασης, μαζί με το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το αλληθώρισμα ή το κλείσιμο των ματιών.

Το μάτι συχνά βελτιώνεται όταν η υποκείμενη αιτία αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται. Μέχρι τότε, συχνά συνταγογραφείται επιπλέον λίπανση με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων ή λιπαντικής αλοιφής. Σε περιπτώσεις όπου η ξηροφθαλμία δεν έχει υποκείμενη αιτία, η γάτα σας θα χρειαστεί δια βίου βοήθεια με οφθαλμικές σταγόνες ή λιπαντικές αλοιφές για τη διαχείριση της ξηρότητας.