Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Οι γάτες κάνουν πολλά περίεργα πράγματα, μεταξύ των οποίων και το να προσπαθούν να τσιμπήσουν από κομμάτια χαρτιού ή βιβλία. Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν να τεμαχίζουν, να τσιμπολογούν και να τρώνε χαρτί. Βλέπουν το χαρτί ως αντικείμενο παιχνιδιού και όχι ως το αγαπημένο σας βιβλίο ή το σημαντικό έγγραφο της εργασίας σας. Ωστόσο, το χαρτί δεν προορίζεται για να τρώγεται και επομένως δεν είναι καλό για τις γάτες να το τρώνε. Αν η γάτα σας μασήσει και καταπιεί μια μικρή ποσότητα χαρτιού, δεν θα πρέπει να την βλάψει. Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική αν η γάτα σας αναπτύξει τη συνήθεια να τρώει συνεχώς χαρτί, καθώς υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γάτες επιλέγουν να τρώνε χαρτί και για τους οποίους δεν θα έπρεπε. Όλα αυτά τα θέματα θα καλυφθούν σε αυτό το άρθρο για να σας δώσουμε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Είναι βλαβερό να τρώνε οι γάτες χαρτί;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι όταν οι γάτες σας παίζουν, μασάνε ή τρώνε χαρτί. Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ότι το χαρτί μπορεί να κολλήσει στον ουρανίσκο ή στο λαιμό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Ενώ το χαρτί δεν είναι επιβλαβές ή επιζήμιο για την υγεία της γάτας σας εάν καταπιεί ένα μικρό κομμάτι χωρίς να πνιγεί, μπορεί να είναι επιβλαβές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε χαρτί είναι ότι, όντας υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, δεν μπορούν να χωνέψουν το χαρτί. Μεγάλες ποσότητες χαρτιού μπορεί να οδηγήσουν σε εντερική απόφραξη. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γάτες που καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες χαρτιού. Η κτηνιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η γάτα σας μπορεί να πάσχει από απόφραξη.

Εάν η γάτα σας καταναλώνει χαρτόνια ή περιοδικά με μελάνι, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το μελάνι να είναι δυνητικά τοξικό για τη γάτα σας, καθώς οι σελίδες των περιοδικών καλύπτονται συνήθως με μελάνια διαφορετικού χρώματος. Εάν η γάτα σας συμπεριφέρεται αφύσικα μετά την κατανάλωση χαρτιού, τότε συνιστούμε ανεπιφύλακτα να την πάτε σε κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.

Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι γάτες μπορεί να φάνε χαρτί

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών θα διαπιστώσουν ότι οι γάτες τους έχουν εμμονή με χαρτόκουτα ή αντικείμενα παιχνιδιού. Αν είναι η μυρωδιά ή η υφή που τις προσελκύει, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είναι δύσκολο να κρατήσετε το χαρτί μακριά από τη γάτα σας. Μια περίεργη γάτα μπορεί να βρει το χαρτί απολαυστικό για να παίξει μαζί του και μπορεί ακόμη και να το μασήσει και να καταπιεί λίγο από το χαρτί.
1. Προβλήματα με το στόμα

Υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με το αν τα γατάκια ή οι γάτες με προβλήματα στα δόντια μασάνε χαρτόνι και χαρτί για να ανακουφιστούν από τυχόν ενοχλήσεις που μπορεί να νιώθουν. Οι γάτες που υποφέρουν από πονόλαια ή στοματικούς πόνους μπορεί να θεωρούν ότι η υφή του χαρτιού είναι ευχάριστη στα δόντια τους και μπορεί να καταλήξουν να καταπιούν αυτό το υλικό είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.
2. Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις

Ίσως η γάτα σας πάσχει από κάποια πάθηση που της προκαλεί υπερβολική όρεξη, όπως υπερθυρεοειδισμός ή διαβήτης, ή πάσχει από μια κατάσταση που ονομάζεται pica. Εκτός από το να τρώνε χαρτί, οι γάτες με pica ή προβλήματα θυρεοειδούς θα φάνε και άλλα μη φαγώσιμα αντικείμενα.

Η pica αναγκάζει τις γάτες να τρώνε μη φαγώσιμα αντικείμενα για άγνωστους λόγους. Ορισμένες φυλές ανατολίτικων γατών φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο σε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ζωτικής σημασίας να κλείσετε ραντεβού με κτηνίατρο για τη γάτα σας εάν έχει την τάση να τρώει αντικείμενα ή ξένα υλικά λόγω του υψηλού κινδύνου απόφραξης ή δηλητηρίασης.

3. Διασκέδαση

Οι παιχνιδιάρικες γάτες που μπορεί να είναι κουρασμένες από τα παιχνίδια τους ή να τους λείπει κάποια διέγερση μπορεί να αναζητήσουν μη φαγώσιμα αντικείμενα για να μασήσουν. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, ειδικά αν το χαρτί που καταναλώνουν και μασάνε είναι σημαντικό για εσάς. Αν η γάτα σας δεν έχει αρκετά παιχνίδια για να μασήσει, τότε θα αναζητήσει κάτι άλλο για να μασήσει.

Ορισμένες υφές των παιχνιδιών για μάσημα γάτας μπορεί να μην αρέσουν στη γάτα σας, οπότε θα πρέπει να της παρουσιάσετε μια ποικιλία παιχνιδιών ώστε να αποφασίσει ποια υφή της αρέσει περισσότερο.
4. Περιέργεια του γατιού

Αν αφήσετε χαρτί χωρίς επιτήρηση στην εμβέλεια ενός περίεργου γατιού ή ακόμα και μιας ενήλικης γάτας για το θέμα αυτό, τότε μπορεί να αρχίσουν να τρώνε και να παίζουν με το χαρτί, νομίζοντας ότι είναι ένα στοιχείο παιχνιδιού. Αν ένα κομμάτι χαρτί πετάξει από το γραφείο σας, το γατάκι σας θα σπεύσει στην ευκαιρία να παίξει μαζί του. Αυτή είναι μια φυσική συμπεριφορά και το γατάκι σας ακόμα μαθαίνει.
5. Φυσική αρπακτική συμπεριφορά

Ενώ πολλές γάτες καταναλώνουν χαρτί, σε περισσότερες γάτες αρέσει να τεμαχίζουν χαρτί! Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο ένστικτο του κυνηγιού τους και είναι ωραία αίσθηση για τις γάτες επειδή το ίδιο το χαρτί είναι ελαφρύ και οι γάτες μπορούν εύκολα να χώσουν τα δόντια και τα νύχια τους μέσα από αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού, μπορεί να καταπιούν κομμάτια από το χαρτί ή να παγιδευτεί στο στόμα τους και να το καταπιούν αργότερα.

Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο

Τύποι χαρτιού που τρώνε οι γάτες

Ορισμένες γάτες αγνοούν εντελώς ορισμένους τύπους χαρτιού και δείχνουν ενδιαφέρον για άλλους. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι γάτες τείνουν να τρώνε έναν συγκεκριμένο τύπο χαρτιού επειδή τους αρέσει η μυρωδιά, η γεύση και η υφή του.
Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές χαρτιού που καταναλώνουν οι γάτες του σπιτιού:

Βιβλία
Χαρτοπετσέτες
Χαρτί τουαλέτας
Χαρτόνι
Χαρτί εκτυπωτή
Χαρτί ζωγραφικής
Περιοδικά

Είναι φυσιολογικό να τρώνε οι γάτες χαρτί;

Δεν υπάρχει φυσιολογικός λόγος για να τρώνε οι γάτες χαρτί και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο της γάτας σας εάν αυτή η συμπεριφορά επιμένει. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι γάτες να θέλουν να μασάνε και να τεμαχίζουν χαρτί.

Από τεχνική άποψη, μια υγιής γάτα που ζει σε ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον δεν θα έπρεπε να τρώει χαρτί. Εάν η γάτα σας έχει εξεταστεί για τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, το περιβάλλον της έχει ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν τυχόν διαταραχές προκαλούν στη γάτα σας ανώμαλη συμπεριφορά και η γάτα σας έχει άφθονη αλληλεπίδραση και πνευματική διέγερση με τη μορφή παιχνιδιών, τότε δεν θα πρέπει να τρώει χαρτί.

Η γάτα μου τρώει χαρτιά – 5 λόγοι & λύσεις σύμφωνα με κτηνίατρο
Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να τρώει χαρτί

Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας από το να τρώει χαρτί, τότε έχουμε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.
1. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πολλά παιχνίδια και ψυχαγωγία που την κρατούν απασχολημένη

Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδια για μάσημα, παιχνίδια που μπορούν να τεμαχίσουν και ξύστρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη γάτα σας διανοητικά διεγερμένη και δεν θα θέλει να αναζητά άλλα αντικείμενα του σπιτιού για να παίξει. Τα περισσότερα παιχνίδια για γάτες είναι αρκετά σκληρά ώστε να εμποδίζουν τη γάτα σας να τα σπάσει, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα η γάτα σας να καταπιεί αυτά τα παιχνίδια.
2. Πηγαίνετε τη γάτα σας σε κτηνίατρο, ώστε να κάνει