Η λεβάντα θα ηρεμήσει τις γάτες; Κίνδυνοι & Οδηγός Ασφάλειας

by Μυρσίνη
Η λεβάντα θα ηρεμήσει τις γάτες; Κίνδυνοι & Οδηγός Ασφάλειας

Πιθανότατα είστε ήδη καλά εξοικειωμένοι με τις ηρεμιστικές επιδράσεις της λεβάντας στον οργανισμό. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτικά συμπληρώματα για την προώθηση υγιών επιπέδων στρες και τη μείωση του άγχους. Στην αγορά κυκλοφορούν ακόμη και σαμπουάν λεβάντας, έλαια και άλλα συμπληρώματα για κατοικίδια ζώα.

Είναι όμως η λεβάντα μια ασφαλής επιλογή για τις γάτες; Αυτό το θέμα μπορεί να είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και αξίζει πραγματικά να του δοθεί προσοχή. Η λεβάντα μπορεί δυνητικά να είναι πολύ επικίνδυνη για τα κατοικίδια ζώα λόγω των επιπέδων τοξικότητάς της, ειδικά σε συμπυκνωμένες δόσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να εκπαιδεύεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά, ακόμη και αν διατίθεται ρητά στην αγορά για γάτες. Ας εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η λεβάντα θα ηρεμήσει τις γάτες; Κίνδυνοι & Οδηγός Ασφάλειας

Λεβάντα: Το καλό, το κακό και το άσχημο

Η λεβάντα είναι ένα όμορφο πολυετές φυτικό φυτό που θα συνεχίσει να δίνει στον κήπο σας μια έκρηξη αρωματικής γοητείας. Τα άνθη της είναι απίστευτα ελκυστικά και είναι εξίσου χρήσιμα όσο και υπέροχα.

Ακόμα και αν δεν την καλλιεργείτε μόνοι σας, πιθανότατα έχετε προμηθευτεί προϊόντα λεβάντας με τη μορφή κεριών, αιθέριων ελαίων, ακόμα και ανθοσυνθέσεων. Η λεβάντα έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα για θέματα όπως το άγχος, το στρες και το αίσθημα υπερκόπωσης.

Αυτό το όμορφο φυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο για ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ζώων θα σας προειδοποιήσουν γι’ αυτό. Η ASPCA κατατάσσει τη λεβάντα ως τοξική για τις γάτες, επειδή περιέχει λιναλοόλη και οξικό λιναλοϋλο2. Η υπερβολική ποσότητα λεβάντας είναι τοξική και μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να έχει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό της γάτας σας, καθώς δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να τη διασπάσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αγοράζετε λεβάντα σε

Έτσι, παρόλο που μπορεί να δείτε πολλά προϊόντα στην αγορά που περιέχουν λεβάντα και είναι για γάτες, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Η λεβάντα σε όλες τις μορφές μπορεί να αρρωστήσει πολύ τη γάτα σας και να δημιουργήσει δαπανηρές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ακολουθούν οι κίνδυνοι από τις διάφορες μορφές λεβάντας στο σπίσπί

Έχουν οι περισσότερες γάτες πράσινα μάτια; Πόσο τυπικό είναι & Συχνές ερωτήσεις

Κίνδυνοι από τις διάφορες μορφές λεβάντας

Φυτά λεβάντας

Τα φυτά λεβάντας μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά για τη γάτα σας, προκαλώντας ναυτία και εμετό. Τα καλά νέα είναι ότι λόγω της έντονης μυρωδιάς και της αποκρουστικής γεύσης της, μπορεί να αποτρέψει τους αιλουροειδείς φίλους σας. Ωστόσο, αν επιλέξουν να το καταπιούν, μπορεί να έχει μερικές πολύ άσχημες συνέπειες.

Έτσι, αν έχετε αποξηραμένα φυτά λεβάντας στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν τα μασουλάει, όπως της αρέσει να κάνει με όλα τα άλλα φυτά του σπιτιού σας.
Αιθέρια έλαια λεβάντας

Τα αιθέρια έλαια λεβάντας μπορεί να είναι τα πιο επικίνδυνα, επειδή απορροφώνται τόσο γρήγορα από το δέρμα. Όταν η γάτα σας απορροφά μεγάλη ποσότητα μιας τοξικής ουσίας όπως η λεβάντα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η λεβάντα περιέχει συγκεκριμένες τοξίνες που το συκώτι της γάτας σας δεν μπορεί να φιλτράρει. Τα ένζυμα δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τη λεβάντα στο σύστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση τοξικότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα έλαια είναι μακράν η πιο επικίνδυνη μορφή λεβάντας, ειδικά αν η γάτα σας τα πάρει χωρίς επίβλεψη.

Διαχυτήρες λεβάντας

Μπορεί να φαίνεται ότι ένας διαχυτής είναι η πανάκεια για αυτή την κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Όχι μόνο οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στα σπρέι αεροζόλ γενικά, αλλά και οι διαχύτες λεβάντας μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνοι για τη γάτα σας, ειδικά μακροπρόθεσμα.

Εάν έχετε έναν διαχυτήρα στο σπίτι, μπορεί να νομίζετε ότι οι ιδιότητες αρωματοθεραπείας θα μπορούσαν να μειώσουν το άγχος της γάτας σας. Ενώ το άρωμα της λεβάντας μπορεί να είναι σε θέση να το κάνει αυτό, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας την έξοδο. Ένας διαχυτής χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων και νερού για να θολώσει την ατμόσφαιρα και να απελευθερώσει το άρωμα.

Αυτά τα πολύ μικροσκοπικά σταγονίδια μπορεί να βρεθούν στη γούνα της γάτας σας. Όταν αρχίσουν να περιποιούνται, γλείφουν τη λεβάντα που μεταφέρεται στον αέρα από το τρίχωμά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και γενική έλλειψη ευεξίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αν και δεν έχουν γίνει μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των διαχυτών ελαίου στις γάτες, οποιαδήποτε άμεση επαφή μπορεί να έχει παρενέργειες. Επίσης, η συνεχής εισπνοή του ελαίου από τους διαχυτήρες μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το άσθμα στις γάτες.

Η λεβάντα θα ηρεμήσει τις γάτες; Κίνδυνοι & Οδηγός Ασφάλειας

Σημάδια δηλητηρίασης από λεβάντα στις γάτες

Εάν αισθάνεστε ότι η γάτα σας έχει εκτεθεί σε υπερβολική ποσότητα λεβάντας ή γνωρίζετε ότι είχε άμεση επαφή, πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα.
Ακολουθούν τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με λεβάντα:

Σάλια
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια
Νευρολογικές αλλαγές
Έλλειψη όρεξης
Ταλαιπωρία
Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός
Ηπατική ανεπάρκεια

Τα σημάδια μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, ανάλογα με την ποσότητα της έκθεσης.

Θεραπεία

Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ απλή και μπορείτε να την εκτελέσετε στο σπίτι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα χρειαστεί κτηνιατρική φροντίδα και θεραπεία.

Εάν γνωρίζετε ότι η γάτα σας εκτέθηκε στη λεβάντα και εμφανίζει κλινικά συμπτώματα, πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί επίσης να θέλετε να καλέσετε τη γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων για ζώα για να αναφέρετε τα συμπτώματα. Μπορούν να σας συμβουλεύσουν από εκεί και πέρα για το αν η γάτα σας πρέπει να επισκεφθεί κτηνίατρο ή αν μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας στο σπίτι – για παράδειγμα, πλένοντάς την από το τρίχωμά της το συντομότερο δυνατό.

Εάν η γάτα σας κατάπιε έλαιο λεβάντας, παρακαλείστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για τη γάτα σας το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Εάν γνωρίζετε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ίσως γνωρίζετε αν πρέπει να πάρετε τη γάτα σας αμέσως ή όχι. Μην αστειεύεστε και μην περιμένετε, ωστόσο, καθώς αυτά τα ζητήματα είναι ευαίσθητα στον χρόνο.

Μόλις η γάτα σας βρεθεί στον κτηνίατρο, θα κάνει μια γρήγορη εξέταση για να δει πόσο προχωρημένα είναι τα επίπεδα τοξικότητας. Αν είναι ήπια, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει απολύμανση και υποστηρικτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, αν η δηλητηρίαση είναι σοβαρή, μπορεί να παρακολουθείται στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της διανυκτέρευσης.

Ασφαλή προϊόντα λεβάντας για γάτες

Ορισμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν λεβάντα απευθύνονται σε γάτες. Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή στη χρήση με τις κατάλληλες οδηγίες.

Ωστόσο, μην αφήνετε ποτέ κανένα από αυτά τα προϊόντα σε μέρη όπου η γάτα σας μπορεί να τα ρίξει ή να έρθει σε επαφή μαζί τους χωρίς την επίβλεψή σας. Όλα τα προϊόντα λεβάντας πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές σημείο για να αποφεύγονται οι διαρροές και η άμεση επαφή.

Θα πρέπει πάντα να αγοράζετε ασφαλή προϊόντα που θα αποφέρουν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για τα γατάκια σας. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι η λεβάντα μπορεί να ηρεμήσει τα κατοικίδια ζώα, περιέχει τοξίνες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και η σωστή αραίωση είναι κρίσιμη.

Αν ψάχνετε για ένα ηρεμιστικό προϊόν για τη γάτα σας, σας προτείνουμε αντ’ αυτού διαχυτήρες συνθετικής φερομόνης. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.