Μάτια γάτας: Γιατί οι γάτες έχουν κάθετες κόρες;- Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Μάτια γάτας: Γιατί οι γάτες έχουν κάθετες κόρες;- Χρήσιμες πληροφορίες

Οι γάτες μοιράζονται τις χαρακτηριστικές κάθετες, σχισμοειδείς κόρες τους με ορισμένα άλλα ζώα, όπως τα φίδια, οι αλεπούδες και οι κροκόδειλοι. Το ζωικό βασίλειο περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη με μεγάλη ποικιλία σχημάτων κόρης και οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γιατί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σχήμα της κόρης ενός ζώου σχετίζεται στην πραγματικότητα με τον τρόπο ζωής του.

5 εντυπωσιακά και εύκολα κόλπα που μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας!

Κόρη και ζωικό βασίλειο

Οι κόρες είναι οι πύλες που ελέγχουν την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι. Αυτό το επιτυγχάνουν διαστέλλοντας και συστέλλοντας, επιτρέποντας την είσοδο περισσότερου ή λιγότερου φωτός, ανάλογα με το τι απαιτείται. Μια κάθετη κόρη έχει περισσότερο χώρο για να διαστέλλεται, οπότε είναι πιο ευέλικτη από μια κυκλική κόρη. Η μέγιστη περιοχή στην οποία μπορεί να διασταλεί μια κάθετη κόρη είναι 135 φορές μεγαλύτερη από την ελάχιστη περιοχή της. Συγκριτικά, η κυκλική κόρη του ανθρώπου μπορεί να διασταλεί μόνο 15 φορές περισσότερο από την ελάχιστη περιοχή της.

Κυκλικές κόρες, όπως οι δικές μας, συναντώνται σε μεγάλα αρπακτικά ζώα όπως οι σκύλοι, οι αρκούδες και τα λιοντάρια που κυνηγούν ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κυκλική κόρη έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει ομοιόμορφη εστίαση σε όλο το οπτικό πεδίο, αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά στο σκοτάδι.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ – και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances – διαπίστωσε ότι οι κάθετες κόρες παρατηρούνται συχνότερα σε θηρευτές που κυνηγούν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδίως σε θηρευτές ενέδρας όπως οι γάτες.

Οι οικόσιτες γάτες έχουν διατηρήσει το κυνηγετικό ένστικτο των άγριων προγόνων τους παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν για την επιβίωσή τους. Όλες οι γάτες έχουν αυτό το κυνηγετικό ένστικτο – ακόμη και αν το χρησιμοποιούν μόνο σε παιχνίδια!

Οι γάτες κυνηγούν σκύβοντας και παραμονεύοντας το θήραμά τους πριν το ορμήσουν, και οι κάθετες κόρες βοηθούν σε αυτό. Για να ορμήσουν με ακρίβεια, είναι σημαντικό οι κυνηγοί ενέδρας να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την απόσταση μεταξύ αυτών και του θηράματός τους. Το στενό άνοιγμα της κόρης επιτρέπει μεγαλύτερη εστίαση ακριβώς μπροστά τους, ώστε ο κυνηγός να μπορεί να κρίνει καλύτερα πόσο μακριά πρέπει να πηδήξει για να προσγειωθεί στο θήραμά του.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή των ματιών των γατών είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ως ανακλαστήρες – και αυτό ήταν που ενέπνευσε την εφεύρεση της συσκευής οδικής ασφάλειας με τα μάτια της γάτας. Τα μάτια των γατών το κάνουν αυτό λόγω μιας ειδικής μεμβράνης που βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, η οποία αντανακλά το φως και βελτιώνει τη νυχτερινή όραση.

Οι κόρες των ζώων που βόσκουν (όπως οι κατσίκες, τα πρόβατα και τα ελάφια), από την άλλη πλευρά, εξυπηρετούν έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Αντί να βοηθούν στο κυνήγι, βοηθούν το ζώο να αποφύγει τη σύλληψη. Οι οριζόντιες κόρες τους θυσιάζουν την ευκρίνεια της εικόνας υπέρ μιας ευρύτερης περιφερειακής όρασης.

5 εντυπωσιακά και εύκολα κόλπα που μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας!

Τα μάτια των ζώων είναι καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους και στον τρόπο ζωής τους.

Αν και όταν πρόκειται για κυνήγι, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις γάτες!

Τα μάτια της γάτας είναι συναρπαστικά και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αισθητηριακή αντίληψη. Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές των ματιών της γάτας:

Δομή των ματιών:

Οι γάτες έχουν μεγάλα, στραμμένα προς τα εμπρός μάτια που τους παρέχουν εξαιρετική διόφθαλμη όραση, επιτρέποντάς τους να κρίνουν με ακρίβεια τις αποστάσεις.
Η ίριδα, το έγχρωμο τμήμα του ματιού, μπορεί να ποικίλλει σε χρώμα, συμπεριλαμβανομένων αποχρώσεων του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε.
Η κόρη είναι το μαύρο κέντρο του ματιού που προσαρμόζεται σε μέγεθος για να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται.
Tapetum Lucidum:

Οι γάτες έχουν ένα αντανακλαστικό στρώμα πίσω από τον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται tapetum lucidum. Αυτό το στρώμα ενισχύει τη νυχτερινή τους όραση αντανακλώντας το φως που περνάει από τον αμφιβληστροειδή πίσω στα μάτια, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία να το απορροφήσουν.
Όραση και νυχτερινή όραση:

Οι γάτες είναι ημιδιαφανείς κυνηγοί, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της αυγής και του σούρουπου. Τα μάτια τους είναι προσαρμοσμένα για συνθήκες χαμηλού φωτισμού και μπορούν να βλέπουν καλά σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι.
Ανοιγοκλείσιμο των ματιών:

Οι γάτες ανοιγοκλείνουν τα μάτια λιγότερο συχνά από τους ανθρώπους. Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών στις γάτες αποτελεί συχνά ένδειξη εμπιστοσύνης και ικανοποίησης.
Οι γάτες έχουν επίσης μια δικτυωτή μεμβράνη, ή “τρίτο βλέφαρο”, στην εσωτερική γωνία των ματιών τους. Αυτή η μεμβράνη συμβάλλει στην προστασία των ματιών και στη διατήρησή τους σε υγρή κατάσταση.
Επικοινωνία μέσω των ματιών:

Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να επικοινωνούν. Οι διεσταλμένες κόρες των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν ενθουσιασμό ή φόβο, ενώ οι στενές κόρες μπορεί να σηματοδοτούν επιθετικότητα ή ικανοποίηση.
Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη στοργής και εμπιστοσύνης, ενώ η παρατεταμένη οπτική επαφή μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση.
Υγεία των ματιών:

Ελέγχετε τακτικά τα μάτια της γάτας σας για σημάδια έκκρισης, ερυθρότητας, θολότητας ή άλλων ανωμαλιών. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.
Ορισμένες φυλές είναι επιρρεπείς σε ορισμένες παθήσεις των ματιών, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ειδικές για τη φυλή της γάτας σας εκτιμήσεις για την υγεία της.
Συνήθη προβλήματα των ματιών:

Οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με τα μάτια, όπως επιπεφυκίτιδα, έλκη του κερατοειδούς ή λοιμώξεις. Το αλληθώρισμα, η δακρύρροια ή οι αλλαγές στην εμφάνιση των ματιών αποτελούν πιθανά σημάδια προβλήματος.
Καλλωπισμός και “λεκέδες” από δάκρυα:

Οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του προσώπου τους. Οι λεκέδες των δακρύων ή τα σκούρα σημάδια γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι φυσιολογικά, αλλά η υπερβολική δακρύρροια ή οι λεκέδες μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα.
Ανατομία των ματιών της γάτας:

Η ανατομία του ματιού της γάτας περιλαμβάνει τον κερατοειδή (διαφανές εξωτερικό κάλυμμα), τον φακό, τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο. Η κατανόηση της βασικής δομής μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση πιθανών οφθαλμικών προβλημάτων.
Εάν παρατηρήσετε επίμονες αλλαγές στα μάτια της γάτας σας ή συμπεριφορά που σχετίζεται με τα μάτια της, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο. Τα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να είναι ενδεικτικά διαφόρων καταστάσεων υγείας και η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ευημερίας της γάτας σας. Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της υγείας των ματιών της γάτας σας και στην προληπτική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.