Οι γάτες απολαμβάνουν τη μυρωδιά της χλωρίνης; Πληροφορίες για την ασφάλεια και την τοξικότητα

by Μυρσίνη
Οι γάτες απολαμβάνουν τη μυρωδιά της χλωρίνης; Πληροφορίες για την ασφάλεια και την τοξικότητα

Μετά τον καθαρισμό του μπάνιου ή της κουζίνας με χλωρίνη, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας γοητεύεται από το άρωμα που έχει απομείνει. Ορισμένες γάτες έχουν μια περίεργη έλξη για τη χλωρίνη, αλλά άλλες αντιπαθούν τη μυρωδιά και την αποφεύγουν.
Για τις γάτες, η χλωρίνη μπορεί να μυρίζει παρόμοια με φερομόνες ή άλλες οσμές που τις ελκύουν. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις θεωρίες πίσω από τη συμπεριφορά αυτή και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να την καταναλώσει.

Οι γάτες απολαμβάνουν τη μυρωδιά της χλωρίνης; Πληροφορίες για την ασφάλεια και την τοξικότητα

Γιατί οι γάτες έλκονται από τη χλωρίνη

Δυστυχώς, οι λόγοι για τους οποίους οι γάτες έλκονται από τη χλωρίνη δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές θεωρίες, και μερικές είναι πιο αληθοφανείς από άλλες.
Η γοητεία των ισχυρών οσμών

Οι γάτες είναι περίεργες για το περιβάλλον τους και με την ενισχυμένη όσφρησή τους, μια έντονη οσμή όπως η χλωρίνη μπορεί να τις προσελκύσει, ειδικά όταν την συναντούν για πρώτη φορά. Παρόλο που δεν γλείφουν ένα φρεσκοκαθαρισμένο πάτωμα ή τραπέζι, μερικές γάτες τρίβονται πάνω του για να προσθέσουν τη μυρωδιά τους.
Μπορεί να προσπαθούν να μειώσουν την ένταση της οσμής προσθέτοντας τις φερομόνες τους, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μερικές γάτες κυλιούνται σε δάπεδα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χλωρίνη.

Η ομοιότητα με το Catnip και τις φερομόνες

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι οι γάτες αντιδρούν στη χλωρίνη παρόμοια με το catnip. Το catnip περιέχει πτητικό έλαιο, τη νεπεταλακτόνη, που κάνει μερικές γάτες να κυλιούνται, να νιαουρίζουν δυνατά και να βγάζουν σάλια. Είναι παρόμοιο με το πώς συμπεριφέρεται μια θηλυκή γάτα όταν είναι σε έξαψη, αλλά σε αντίθεση με τις χημικές ουσίες που προκαλούνται από το φύλο, η γάτα αντιδρά σε μια τεχνητή φερομόνη.
Μπορεί να τις ενεργοποιεί όταν τη μυρίζουν, αλλά μπορεί να έχει ηρεμιστική δράση αν καταναλωθεί. Παρόλο που η χλωρίνη δεν περιέχει νεπεταλακτόνη όπως το catnip, προκαλεί παρόμοιο αποτέλεσμα σε ορισμένες γάτες όταν συναντούν μια φρεσκολευκασμένη επιφάνεια.
Αυτή η θεωρία βασίζεται σε ανεπίσημα στοιχεία και η συσχέτιση μεταξύ της χλωρίνης και της σεξουαλικής αντίδρασης μιας γάτας, όπως αυτή που παρατηρείται με το catnip, δεν έχει ποτέ αποδειχθεί.

Οι γάτες απολαμβάνουν τη μυρωδιά της χλωρίνης; Πληροφορίες για την ασφάλεια και την τοξικότητα

Η ομοιότητα με τα ούρα της γάτας

Η χλωρίνη δεν περιέχει αμμωνία, αλλά και οι δύο χημικές ουσίες παράγουν έντονες οσμές. Ίσως έχετε διαβάσει άρθρα που προτείνουν την αποφυγή καθαριστικών με βάση την αμμωνία για την αντιμετώπιση λεκέδων από ούρα, καθώς μπορεί να ενθαρρύνουν τις γάτες να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο. Ωστόσο, η ίδια συμβουλή δεν ισχύει για τα προϊόντα με χλωρίνη.
Τα καθαριστικά με χλωρίνη μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα υφάσματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε υλικό, αλλά δεν είναι γνωστό ότι προσελκύουν γάτες όπως η αμμωνία. Ορισμένες γάτες μπορεί να έλκονται από οποιοδήποτε έντονο άρωμα, είτε πρόκειται για χλωρίνη είτε για αμμωνία, αλλά μπορεί να είναι ελκυστικές για διαφορετικούς λόγους.

Είναι ασφαλές για τις γάτες να εισπνέουν χλωρίνη;

Η οικιακή χλωρίνη, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας με υπεροξείδιο του υδρογόνου που είναι ασφαλής για τα χρώματα, είναι μάλλον ερεθιστικός παρά διαβρωτικός παράγοντας. Δεν είναι ασφαλές για τις γάτες να το εισπνεύσουν ή να το καταναλώσουν, αλλά αν η γάτα σας κυλιστεί στο πάτωμα αφού καθαριστεί με χλωρίνη ή το εισπνεύσει για λίγο, είναι απίθανο να την βλάψει.
Θα πρέπει ακόμα να αποθηκεύετε τα προϊόντα χλωρίνης σε ασφαλή χώρο στον οποίο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση η γάτα σας και να τα κρατάτε μακριά από κουζίνες ή μπάνια που έχουν καθαριστεί πρόσφατα μέχρι να στεγνώσουν οι επιφάνειες.
Από την άλλη πλευρά, η υπερσυμπυκνωμένη χλωρίνη είναι μια διαβρωτική χημική ουσία που μπορεί να κάψει το αιλουροειδές σας αν την αγγίξει. Χρησιμοποιείται σε πισίνες με χλώριο και σε βιομηχανικές και γεωργικές εφαρμογές. Εάν η γάτα σας αγγίξει ή καταπιεί βιομηχανική χλωρίνη, μεταφέρετέ την αμέσως στην κλινική επειγόντων περιστατικών.

Οι γάτες απολαμβάνουν τη μυρωδιά της χλωρίνης; Πληροφορίες για την ασφάλεια και την τοξικότητα

Οι 5 τρόποι για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από τη χλωρίνη

Δυστυχώς, η χλωρίνη και παρόμοιες ενώσεις είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό δύσκολων ακαταστασιών, όπως αυτές στα μπάνια μας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή, ενώ περιφέρεται στην περιοχή της αναζητώντας εισβολείς.
1. Κρατήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό

Το να κρατάτε το καπάκι κλειστό είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προστατεύσετε τη γάτα σας από τη χλωρίνη μετά τον καθαρισμό της τουαλέτας σας. Η γάτα σας θα εξακολουθεί να μπορεί να μυρίζει τη χλωρίνη και πιθανότατα να εξακολουθεί να είναι περίεργη γι’ αυτήν, αλλά με το καπάκι κλειστό, δεν θα μπορεί να φτάσει στην πηγή της περιέργειάς της και να τη γλείψει.

2. Ποτέ μην αφήνετε τα διαλύματα χλωρίνης να βρίσκονται τριγύρω

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αφήνουν τα υλικά καθαρισμού τους έξω ενώ εργάζονται. Ποτέ μην αφήνετε ένα διάλυμα χλωρίνης χωρίς επιτήρηση όταν έχετε γάτες. Αν πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο, πάρτε το διάλυμα μαζί σας ή πετάξτε το και φτιάξτε καινούργιο όταν επιστρέψετε.
3. Να αραιώνετε πάντα τη χλωρίνη σας

Θα πρέπει πάντα να αραιώνετε τη χλωρίνη σας, αλλά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την αραίωση αν έχετε γάτες. Οι οικιακές λευκαντικές ουσίες έχουν γενικά περιεκτικότητα σε υποχλωριώδες 5%-6%, η οποία είναι μια επικίνδυνα υψηλή ποσότητα υποχλωριώδους άλατος αν δεν αραιωθεί.

Μια εξαιρετική μέση λύση που είναι σκληρή για τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά ασφαλέστερη για τα μέλη της οικογένειάς σας είναι η αναλογία 1:32 χλωρίνη προς διαλύτη. Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου χρειάζεστε ένα πιο ισχυρό διάλυμα χλωρίνης, όπως κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας παθογόνων μικροοργανισμών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα αραίωσης 1:10. Ωστόσο, πρέπει να ξεπλύνετε την επιφάνεια και να την αφήσετε να στεγνώσει για 30 λεπτά πριν την αγγίξει ξανά η γάτα σας.
4. Ξεπλύνετε σωστά 

Ο καθαριστικός παράγοντας της χλωρίνης, το υποχλωριώδες νάτριο, είναι ένα στερεό που διαλύεται στο νερό για να δημιουργηθεί ένα διάλυμα καθαρισμού. Ωστόσο, όταν το νερό εξατμίζεται, αφήνει πίσω του τους κρυστάλλους υποχλωριώδους νατρίου και μοιάζει με σκόνη.

Δεν πρέπει να μείνει σκόνη πίσω όταν η γάτα σας έρθει ξανά σε επαφή με τη λευκασμένη επιφάνεια. Αυτή η σκόνη είναι εξαιρετικά τοξική και μπορεί να είναι επικίνδυνη για τις γάτες.
5. Κρατήστε τις γάτες σας έξω από το δωμάτιο

Είναι καλύτερο να κρατάτε τις γάτες σας έξω από το δωμάτιο όταν επεξεργάζεστε οτιδήποτε με χλωρίνη. Η ένωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για αυτές αν την εισπνεύσουν ή την καταπιούν. Έτσι, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, μη επιτρέποντάς τους να πλησιάσουν το διάλυμα.

Θα πρέπει ακόμη να περιορίσετε την επαφή τους με το διάλυμα μετά το ξέπλυμα και το στέγνωμα της επιφάνειας, καθώς το διάλυμα μπορεί να παραμείνει κρυσταλλωμένο στις επιφάνειες ακόμη και μετά την εξάτμιση του νερού που έχει διαλυθεί σε αυτό.