Οι γάτες νιώθουν πόνο στα μουστάκια τους; Ένας κτηνίατρός μας εξηγεί

by Μυρσίνη
Οι γάτες νιώθουν πόνο στα μουστάκια τους; Ένας κτηνίατρός μας εξηγεί

Παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ως “αισθητηριακές τρίχες αφής”, τα ίδια τα μουστάκια δεν αισθάνονται στην πραγματικότητα τίποτα.

Ακριβώς όπως και οι τρίχες στο κεφάλι μας, τα μουστάκια αποτελούνται από κερατίνη και δεν περιέχουν νεύρα. Οι γάτες, επομένως, δεν αισθάνονται πόνο στα μουστάκια τους. Αν έπρεπε να κόψετε τα μουστάκια μιας γάτας, η αίσθηση θα ήταν παρόμοια με την αίσθηση που έχει κάποιος όταν του κόβουν τα μαλλιά. Το μάδημα ενός μουστάκι θα προκαλούσε, ωστόσο, πόνο, καθώς ο θύλακας της τρίχας στη βάση του μουστάκι είναι γεμάτος με νευρικές απολήξεις.

Τα μουστάκια μιας γάτας δεν πρέπει να κόβονται. Αυτές οι ειδικές τρίχες εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό πέρα από την απλή ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς μιας γάτας.

Όλες οι γάτες έχουν φρύδια; Πληροφορίες ανατομίας αιλουροειδών

Ποιον σκοπό εξυπηρετούν τα μουστάκια μιας γάτας;

Τα μουστάκια είναι ένα ειδικό είδος τριχών που είναι μακρύτερα και παχύτερα από τις άλλες τρίχες που καλύπτουν το σώμα μιας γάτας. Υπάρχουν ομάδες νευρικών απολήξεων στους θύλακες στη βάση κάθε μουστάκιου. Εκτός από τα μουστάκια στα άνω χείλη τους, οι γάτες έχουν επίσης μουστάκια πάνω από τα μάτια τους, το πηγούνι τους και στο πίσω μέρος των μπροστινών άκρων τους. Αυτές οι ειδικές τρίχες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανατομίας της γάτας.

Τα μουστάκια δονούνται με τις αλλαγές στη ροή του αέρα στο περιβάλλον της γάτας ή όταν ακουμπάνε σε κοντινά αντικείμενα, γεγονός που έδωσε το επιστημονικό τους όνομα “vibrissae”, το οποίο προέρχεται από τη λατινική λέξη vibrio που σημαίνει “δονείται”.

Όταν τα μουστάκια μιας γάτας δονούνται από τις αλλαγές στη ροή του αέρα στο περιβάλλον, διεγείρονται τα νεύρα στον θύλακα της τρίχας. Τα νεύρα μεταδίδουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο όπου επεξεργάζονται, βοηθώντας έτσι τη γάτα να πλοηγηθεί στο περιβάλλον της. Με αυτόν τον τρόπο, οι γάτες είναι επίσης σε θέση να αισθάνονται ότι κάποιος ή κάτι πλησιάζει, καθιστώντας τις πιο αποτελεσματικούς κυνηγούς και βοηθώντας τις να αποφεύγουν τα αρπακτικά ζώα.

Όλες οι γάτες έχουν φρύδια; Πληροφορίες ανατομίας αιλουροειδών

Άλλοι σκοποί των μουστάκια της γάτας

Τα μουστάκια βοηθούν επίσης μια γάτα να αντισταθμίσει την κακή όρασή της σε κοντινές αποστάσεις. Τα μάτια μιας γάτας δεν είναι σε θέση να εστιάσουν με ακρίβεια σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 10 ίντσες, οπότε η γάτα βασίζεται στα μουστάκια της για να βοηθήσει στην αντίληψη κοντινών αποστάσεων. Τα μουστάκια έχουν γενικά το ίδιο πλάτος με το σώμα της γάτας και βοηθούν τη γάτα να διαπιστώσει αν μπορεί να χωρέσει μέσα από ένα στενό κενό, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα για τις υπέρβαρες γάτες.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, το ρεκόρ για το μακρύτερο μουστάκι σε γάτα μετράει 7,5 ίντσες και ανήκει σε μια γάτα Maine coon από τη Φινλανδία με το όνομα Missi.

Τα μουστάκια παρέχουν επίσης πληροφορίες για τη διάθεση μιας γάτας μαζί με άλλες οπτικές ενδείξεις, όπως η στάση του σώματος, η θέση της ουράς, η έκφραση και το μέγεθος της κόρης του ματιού. Όταν μια γάτα βρίσκεται σε έντονη εγρήγορση, όπως όταν κυνηγάει, τα μουστάκια της είναι φουσκωμένα και δείχνουν προς τα εμπρός, μπροστά από το πρόσωπο. Όταν μια γάτα αισθάνεται νευρική ή απειλούμενη, θα ισοπεδώσει τα μουστάκια της στο πλάι του προσώπου σε μια προσπάθεια να γίνει μικρή. Τα μουστάκια μιας χαλαρής γάτας δείχνουν κατευθείαν προς τα πλάγια.

Όλες οι γάτες έχουν φρύδια; Πληροφορίες ανατομίας αιλουροειδών

Πώς χρησιμοποιεί η γάτα τα μουστάκια της;

Η μοναδική δομή τους συλλαμβάνει τις δονήσεις και τις αλλαγές στη ροή του αέρα γύρω από τη γάτα. Στη συνέχεια, τα νευρικά κύτταρα μεταδίδουν στον εγκέφαλο της γάτας πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και την ταχύτητα των κοντινών αντικειμένων και ζώων. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στον εντοπισμό θηραμάτων, όπως μικρά θηλαστικά, όταν κυνηγάει έξω, καθώς και στο να μπορεί η γάτα να πλοηγείται και να κατανοεί το περιβάλλον της, ιδίως στο σκοτάδι.

Τα μουστάκια χρησιμοποιούνται σαν αισθητήρες ραντάρ

Ανιχνεύοντας την κίνηση του αέρα, τα μουστάκια της γάτας σας μπορούν να της πουν για αντικείμενα που βρίσκονται κοντά, καθώς και για το πόσο γρήγορα κινούνται. Η γάτα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσει πού βρίσκονται τα αντικείμενα σε σχέση με το κεφάλι και τα πόδια της, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρέπει να κρίνει το μέγεθος μικρών χώρων ή όταν πηδάει σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα μουστάκια μπορεί να βοηθήσουν τη γάτα σας να επικοινωνήσει μαζί σας και με άλλες γάτες

Τα μουστάκια μιας γάτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος του πολύπλοκου συστήματος επικοινωνίας τους. Τα μουστάκια είναι συνδεδεμένα με νευρικές απολήξεις και μύες, γεγονός που επιτρέπει στη γάτα να κινεί ανεξάρτητα τα μουστάκια της. Επομένως, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να στραφούν προς τα εμπρός όταν η γάτα είναι σε εγρήγορση και αναζητά ενεργά θήραμα. Μια νευρική ή φοβισμένη γάτα θα απλώσει τα μουστάκια της στο πλάι του προσώπου της.

Τα μουστάκια βοηθούν τη γάτα σας να “βλέπει” από κοντά

Οι γάτες είναι διορατικές, πράγμα που σημαίνει ότι η όρασή τους είναι αρκετά καλή για να βλέπουν αντικείμενα από απόσταση, αλλά δυσκολεύονται να εστιάσουν σε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Πιθανότατα θα το έχετε παρατηρήσει αυτό όταν παρακολουθείτε τη γάτα σας να ψάχνει για τη λιχουδιά που δεν μπορεί να βρει, παρόλο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη της. Τα μουστάκια στο πηγούνι της γάτας σας βοηθούν στο να εντοπίζει αντικείμενα κάτω και γύρω από το πρόσωπό της.

Όταν μια γάτα κυνηγάει, τα μουστάκια ωθούνται προς τα εμπρός, σχεδόν τυλίγονται γύρω από το θήραμα για να βοηθήσουν να καθορίσουν πότε και πού να δαγκώσουν. Αυτό και πάλι αντισταθμίζει το πόσο άσχημα βλέπει μια γάτα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά της.

Τα μουστάκια βοηθούν στην προστασία της γάτας σας από τραυματισμούς

Τα μάτια μιας γάτας είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να καταστραφούν εύκολα. Τα μουστάκια που κάθονται πάνω από το μάτι στο φρύδι της γάτας, τα οποία ονομάζονται υπερχείλη, ενεργοποιούν το αντανακλαστικό του ανοιγοκλείσματος των ματιών όταν τα αγγίζει ακόμη και το παραμικρό κομματάκι σκόνης. Αυτό προστατεύει το μάτι από βλάβες.

Όταν μια γάτα προσκρούει σε έναν αγκαθωτό θάμνο ή σε ψηλά χόρτα, τα μουστάκια που βρίσκονται στο πρόσωπο της γάτας θα την ωθήσουν επίσης να κάνει πίσω, ώστε να μην γρατζουνιστεί ή τρυπηθεί στο μάτι.

Αρέσει στις γάτες να τις σηκώνουν; Σωστός τρόπος, συμβουλές, πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Ένα μουστάκι από μόνο του δεν αισθάνεται πόνο, αλλά αυτές οι ειδικές τρίχες παρέχουν αισθητηριακές εισροές. Αν τα μουστάκια μιας γάτας κοπούν, δεν θα πονέσει αλλά θα στερήσει από τη γάτα σημαντικές αισθητηριακές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την πλοήγηση στο περιβάλλον της, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τον αποπροσανατολισμό της γάτας. Για το λόγο αυτό, τα μουστάκια μιας γάτας δεν πρέπει να κόβονται.

Η μόνη φορά που πρέπει να κόβονται τα μουστάκια είναι αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον κτηνίατρο. Για παράδειγμα, εάν μια γάτα πάσχει από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη των θυλάκων των μουστάκων, τα μουστάκια και οι γύρω τρίχες μπορεί να χρειαστεί να κλαδευτούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσβεβλημένη περιοχή. Αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελείται μόνο από κτηνίατρο, με κατάλληλο έλεγχο του πόνου και καταστολή.