Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

by Μυρσίνη
Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

Αν έχετε βρεθεί ποτέ στο διάδρομο του καταστήματος κατοικίδιων ζώων που έχει κολάρα για γάτες, θα έχετε βρεθεί επίσης να κοιτάτε έναν τοίχο γεμάτο μικροσκοπικά κουδουνάκια. Ίσως αποφασίσατε να αλλάξετε την αναζήτησή σας για κολάρο γάτας στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσετε ότι, παρόλο που δεν έχουν όλα κουδουνάκια, τα περισσότερα έχουν.

Τι συμβαίνει με τα κολάρα γάτας που έχουν κουδουνάκια; Υπάρχει κάποιος άλλος σκοπός που εξυπηρετούν εκτός από το να δημιουργούν χαριτωμένους ήχους κουδουνίσματος όταν η γάτα σας τρέχει μέσα στο σπίτι; Ακολουθούν αυτά που πρέπει να γνωρίζετε!

Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

Όλα τα περιλαίμια γάτας έχουν κουδούνια;

Αν είστε κατά των κουδουνιών, τότε μπορείτε σίγουρα να βρείτε κολάρα γάτας που δεν έχουν κουδούνια πάνω τους. Ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο παραπάνω για ένα κολάρο χωρίς κουδούνι, όμως, επειδή τα κουδούνια στα κολάρα γάτας είναι ο κανόνας, ακόμη και για τα κολάρα γατών. Ο πιο συνηθισμένος τύπος κολάρου που δεν πρόκειται να δείτε κουδούνι είναι κάθε είδους κολάρο μιας χρήσης, όπως κολάρο για ψύλλους και τσιμπούρια.

Σε γενικές γραμμές, τα περιλαίμια γάτας στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων έχουν κουδούνια πάνω τους, αλλά αυτό δεν είναι ένας σκληρός και σταθερός κανόνας. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να έχετε τύχη στο να βρείτε ένα κολάρο χωρίς κουδούνι μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το κουδούνι από το κολάρο της γάτας σας, αν σας ενοχλεί.

Γιατί τα περιλαίμια γάτας έχουν κουδούνια;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα περιλαίμια γάτας έχουν κουδούνια. Ο πρώτος είναι ότι είναι πιο ασφαλές για τη γάτα σας, ειδικά αν έχετε ένα γατάκι ή μια γάτα που είναι γνωστό ότι μπλέκει σε φασαρίες. Έχοντας ένα κουδούνι στη γάτα σας θα είναι πιο εύκολο να την ακούσετε και να την βρείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα γατάκια να κολλάνε μέσα ή κάτω από πράγματα και το κουδούνι μπορεί να τα κάνει πιο εύκολο να τα ακούσουν. Αν η γάτα σας βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως να μπει σε μια τρύπα στον τοίχο, το κουδούνι είναι ένας τρόπος για να μπορείτε να εντοπίζετε τις κινήσεις της.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος που το κολάρο της γάτας σας έχει κουδούνι είναι για να βοηθήσει στην προστασία των θηραμάτων. Αυτή είναι μια πολύ πιο σημαντική προσθήκη στο κολάρο μιας γάτας που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Οι γάτες είναι κορυφαίοι θηρευτές, σε σημείο που οι οικόσιτες γάτες έχουν συνδεθεί άμεσα με την εξαφάνιση τουλάχιστον ενός είδους ζώου.

Οι γάτες εξωτερικού χώρου μπορούν να προκαλέσουν χάος στα ενδημικά οικοσυστήματα και τείνουν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί κηνυγοί. Οι γάτες είναι αρκετά ακροβατικές για να πιάσουν ένα πουλί στον αέρα και είναι επίσης γνωστό ότι σκοτώνουν άλλα μικρά ζώα, όπως ερπετά και τρωκτικά. Αν δεν πρόκειται να κρατάτε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο ή μόνο σε εποπτευόμενες επισκέψεις σε εξωτερικό χώρο, τότε η γάτα σας χρειάζεται κολάρο με κουδούνι.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο περίεργες μπορεί να είναι οι γάτες!

Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

Πώς να προστατεύσετε περαιτέρω τα ενδημικά  είδη

Μερικές φορές, το να έχει η γάτα σας ένα κουδούνι στο κολάρο της δεν είναι αρκετό για να την αποτρέψει από το να αποδεκατίσει τους τοπικούς πληθυσμούς μικρών ζώων. Ορισμένες γάτες είναι αρκετά έξυπνες και ευέλικτες ώστε να μάθουν ότι το κουδούνι προειδοποιεί τα θηράματα για την προσέγγισή τους, αλλάζοντας έτσι τις κινήσεις τους για να αποτρέψουν το κουδούνι να κάνει θόρυβο. Για να το ξεπεράσετε αυτό, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να προσαρτήσετε ένα δεύτερο κουδούνι στο κολάρο της γάτας σας.

Εάν η γάτα σας δεν φαίνεται να μπορεί να κρατήσει το κολάρο της για περισσότερο από μερικές ημέρες κάθε φορά, τότε υπάρχουν επίσης στην αγορά σαλιάρες για γάτες που βοηθούν στην προστασία των ζώων. Αυτές οι σαλιάρες με τα έντονα χρώματα είναι αθόρυβες, αλλά τα χρώματα βοηθούν τα μικρά ζώα να ειδοποιήσουν για την παρουσία της γάτας σας και μειώνουν την ικανότητά τους να αναμειγνύονται ή να κρύβονται από επιθέσεις.

Τα κουδούνια βλάπτουν τα αυτιά της γάτας μου;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι τα κουδούνια βλάπτουν την ακοή της γάτας. Άλλωστε, τα φοράνε συνέχεια και ουσιαστικά κάθε φορά που κινούνται, το κουδούνι κάνει θόρυβο. Λοιπόν, μη φοβάστε! Πολλοί ειδικοί έχουν διαψεύσει ότι τα κουδούνια βλάπτουν την ακοή μιας γάτας.

Ένας διδακτορικός φοιτητής διεξήγαγε μια μελέτη που έδειξε ότι το μέσο κουδούνι για γάτες κάνει ήχους στα 50-60 dB, ενώ ήχοι κάτω από 80 dB δεν έδειξαν καμία αρνητική επίδραση στις ακουστικές ικανότητες ή στην ακουστική υγεία μιας γάτας.

Συμπέρασμα

Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

Ενώ τα περισσότερα περιλαίμια γάτας διαθέτουν κουδούνια, δεν είναι απαραίτητα για τις γάτες εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε καλύτερα την άτακτη γάτα σας και να βοηθήσει τα θηράματα να ακούσουν τον ερχομό της γάτας σας.

Ιδανικά, οι γάτες θα πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους λόγω της πιθανότητας πρόκλησης οικολογικών ζημιών, αλλά στην περίπτωση που η γάτα σας ζει σε εξωτερικούς χώρους ή περνάει χωρίς επίβλεψη χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράει κουδούνι για να βοηθήσει να διατηρηθούν ασφαλή τα ενδημικά είδη. Αντί για κουδούνι, η γάτα σας μπορεί επίσης να φορέσει μια σαλιάρα γάτας σε έντονο χρώμα.

Προτεινόμενα