Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μέλλον είναι εδώ και περιλαμβάνει πολλή τεχνολογία! Υπάρχει τεχνολογία για τα τρόφιμα, τεχνολογία για την υγειονομική περίθαλψη και τεχνολογία για τους ηλικιωμένους. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνολογία. Μπορούν, λοιπόν, αυτές οι συνεχώς αυξανόμενες τεχνολογικές εξελίξεις να προσφέρουν κάποιο όφελος στα σκυλιά, τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα μας;

Πολλές από την πληθώρα των σύγχρονων τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες σήμερα λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Και οι δύο αποδεικνύεται ότι μπορούν να ωφελήσουν τα κατοικίδιά μας -τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς- ανεξάρτητα από το είδος του ζώου, τη φυλή ή το μέγεθός του. Πώς ακριβώς, όμως, παρέχουν οφέλη για τα κατοικίδια ζώα;

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Όταν ακούτε τις λέξεις «τεχνητή νοημοσύνη», μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό σκέψεις ότι ζείτε σε ένα δυστοπικό μέλλον που μοιάζει πολύ με αυτό του «Εξολοθρευτή» ή της «Ρομποποκάλυψης». Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σήμερα καθημερινά, από τα smartphones μέχρι τα έξυπνα σπίτια και τα αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους (και, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, καμία από αυτές τις τεχνητές νοημοσύνες δεν έχει προσπαθήσει να κατακτήσει τον κόσμο, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα). Τι ακριβώς είναι όμως η τεχνητή νοημοσύνη;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σημάδι των καιρών, αλλά η ιδέα της ξεκίνησε το 1950, χάρη σε μια εργασία του Alan Turing στην οποία έθεσε το ερώτημα: «Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;». Από την αρχή της συζήτησης που ξεκίνησε από την ιδέα του Turing ότι οι μηχανές ενεργούν παρόμοια με τους ανθρώπους, ο ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Ωστόσο, στον πυρήνα του, αναφέρεται σε έναν συνδυασμό βάσεων δεδομένων και πληροφορικής που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ευφυείς μηχανές.

Ορισμένα παραδείγματα σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την Alexa της Amazon και τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα της Tesla.

Τι είναι η μηχανική μάθηση;

Μπορεί να είστε λιγότερο εξοικειωμένοι με τον όρο μηχανική μάθηση, αλλά πρόκειται για ένα υποπεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι επίσης το μέρος της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δώσει σε κάποιον όραμα για ρομπότ-υπεύθυνους. Αυτό συμβαίνει επειδή η μηχανική μάθηση χρησιμοποιεί αλγόριθμους και δεδομένα για να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι άνθρωποι. Αυτή η πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο λόγος για τον οποίο το Netflix μπορεί να σας προτείνει σειρές που θα σας αρέσουν και η Alexa μπορεί να σας μιλάει με διαλογικό τρόπο.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πώς μπορούν η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση να ωφελήσουν τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια;

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση και πώς χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς μπορούν να ωφελήσουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
1. Υγεία

Όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν γίνει ένα μεγάλο μέρος της παρακολούθησης και της διατήρησης της υγείας των ανθρώπων, έτσι και τα κατοικίδια ζώα μας ζουν όλο και περισσότερο και υγιέστερα. Στο παρελθόν, απλά παρακολουθούσαμε την υγεία του κατοικίδιου ζώου μας παρατηρώντας το. Αλλά σήμερα, μπορούμε να συλλέξουμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία με άλλους τρόπους – συμπεριλαμβανομένης της γενετικής ή του πόσο δραστήρια είναι κάθε μέρα – για να κάνουμε διαπιστώσεις. Με αυτές τις πληροφορίες, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα που υποδεικνύουν αν μια ασθένεια ή μια ασθένεια θα μπορούσε να είναι επικείμενη.

Μερικά παραδείγματα αυτού είναι οι συσκευές παρακολούθησης κατοικίδιων ζώων και οι κάμερες. Και τα δύο αυτά προϊόντα παρακολουθούν τις καθημερινές δραστηριότητες του κατοικίδιου ζώου σας – από το πότε τρώει, πόσο τρώει, πόσο ενεργό είναι και πολλά άλλα. Όταν ένας ιχνηλάτης ή μια κάμερα παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο στις καθημερινές συνήθειες ενός ζώου, μπορεί να σας ειδοποιήσει ώστε να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πιθανό πρόβλημα.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας στη διάγνωση των κατοικίδιων ζώων, όπως βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή της νεφρικής νόσου. Επιπλέον, με τις τεχνολογίες αυτές σημειώνονται πρόοδοι που επιτρέπουν στους γονείς των κατοικίδιων ζώων να έχουν πρόσβαση σε κτηνιάτρους 24 ώρες το 24ωρο, ώστε τα συμπτώματα της ασθένειας να μπορούν να ελεγχθούν άμεσα, εάν ο τακτικός κτηνίατρός τους δεν είναι διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση στην υγειονομική περίθαλψη των κατοικίδιων ζώων δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τους τακτικούς κτηνιάτρους ή την ανθρώπινη πτυχή, αλλά απλώς να συμπληρώσουν.

2. Επικοινωνία

Ένας άλλος τομέας όπου αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να ωφελήσουν τόσο τα κατοικίδια ζώα όσο και τους ιδιοκτήτες τους είναι η επικοινωνία. Είναι σαφές ότι τα κατοικίδια ζώα μας δεν μπορούν να μας μιλήσουν, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουμε τι σκέφτονται τα κατοικίδιά μας, παρά το γλωσσικό εμπόδιο. Με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι εφαρμογές μπορούν να εξετάζουν τις εκφράσεις του κατοικίδιου ζώου σας και να τις ερμηνεύουν.

3. Φροντίζοντας τα κατοικίδιά μας

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων μας μέσω της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών. Όπως ακριβώς οι έξυπνες λάμπες ή άλλες έξυπνες τεχνολογίες για το σπίτι είναι διαθέσιμες σε εμάς, έτσι και για τα ζώα υπάρχουν έξυπνες τεχνολογίες.

Μπορείτε να δίνετε στον σκύλο σας λιχουδιές όταν δεν είστε στο σπίτι ή να ταΐζετε τις γάτες σας όταν δουλεύετε μέχρι αργά. Μπορείτε ακόμη και να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας σε φόρμα όταν δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να παίξετε μαζί τους με τη βοήθεια ενός ρομπότ γυμναστικής.

Καθώς αυτός ο τομέας της έξυπνης τεχνολογίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο!

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Συμπέρασμα

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στην καθημερινή μας ζωή θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Ευτυχώς, τα κατοικίδια ζώα μας μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στην τεχνολογική δράση, και αυτές οι τεχνολογίες φαίνεται να είναι μια τεράστια βοήθεια στη διατήρηση των κατοικίδιων ζώων μας σε μια ευτυχισμένη, υγιή και μακροχρόνια ζωή. Θα μπορούσαν ακόμη και να μας επιτρέψουν να επικοινωνούμε καλύτερα με τα κατοικίδιά μας ή να τα φροντίζουμε όταν λείπουμε. Με τόσες πολλές προόδους και περισσότερες στο δρόμο, φαίνεται ότι το μέλλον θα είναι πολύ συναρπαστικό!