Πώς να αντιμετωπίσετε μια γρατζουνιά γάτας: 8 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς να αντιμετωπίσετε μια γρατζουνιά γάτας: 8 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Αν έχετε μια γάτα ή αρκετές από αυτές, η πιθανότητα να σας έχουν γρατζουνίσει είναι σχετικά υψηλή. Αν και δεν είναι φανεράΑν έχετε μια γάτα ή αρκετές από αυτές, η πιθανότητα να σας έχουν γρατζουνίσει είναι σχετικά υψηλή. Αν και δεν είναι φανερά επιθετικές, οι περισσότερες γάτες γρατζουνάνε αν νιώθουν φόβο ή άγχος ή αν τις χειρίζονται με ακατάλληλο τρόπο. Συχνά οι γρατζουνιές που αφήνουν πίσω τους είναι επιφανειακές πληγές που μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ωστόσο, μερικές γρατζουνιές γάτας είναι βαθύτερες και μπορεί να αιμορραγήσουν αν είναι αρκετά βαθιές, συχνά έντονα. Οι γρατζουνιές της γάτας μπορεί επίσης να πρηστούν και να μολυνθούν, ιδίως αν τα νύχια τους έχουν μπει βαθιά.

Εάν έχετε γρατζουνιστεί από μια γάτα, είτε είναι δική σας, είτε μια άγρια γάτα, είτε μια γάτα που ανήκει σε κάποιον γνωστό σας, η σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση της γρατζουνιάς μπορεί να σας γλιτώσει από πολύ πόνο και δυστυχία. Για να σας βοηθήσουμε, θα συζητήσουμε οκτώ σημαντικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε σωστά μια γρατζουνιά γάτας.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια γρατζουνιά γάτας: 8 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Οι 8 σημαντικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της γρατζουνιάς της γάτας
1. Αντιμετωπίστε τη γρατζουνιά αμέσως

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι αφού γρατζουνιστούν από μια γάτα είναι ότι αναβάλλουν τη θεραπεία της πληγής. Εάν η γρατζουνιά αιμορραγεί, η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη.

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Καθαρίστε τη γρατζουνιά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά
Εφαρμόστε ένα καθαρό, στεγνό επίθεμα γάζας στην εκδορά μέχρι να σταματήσει να αιμορραγεί
Εφαρμόστε μια αντιβιοτική κρέμα OTC στην αμυχή.
Καλύψτε πλήρως την γρατζουνιά με μια φρέσκια γάζα ή έναν επίδεσμο.
Ελέγχετε την γρατζουνιά καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί.
Αλλάζετε τον επίδεσμο καθημερινά έως ότου η γρατζουνιά επουλωθεί αρκετά ώστε να μπορεί να μείνει ακάλυπτη

2. Γνωρίστε τα σημάδια μιας μολυσμένης γρατζουνιάς γάτας

Αφού γρατζουνιστείτε από μια γάτα, συνήθως συμβαίνει ένα από τα δύο παρακάτω. Το 1ο είναι ότι ο τραυματισμός θα επουλωθεί και όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Το 2ο, ωστόσο, είναι πιο σοβαρό. Αυτό συμβαίνει όταν, για οποιονδήποτε λόγο, η γρατζουνιά της γάτας μολυνθεί. Για να διαπιστώσετε αν μια γρατζουνιά γάτας έχει όντως μολυνθεί, αξίζει να γνωρίζετε τα σημάδια, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής

Αυξημένη ερυθρότητα γύρω από την εκδορά
Η πληγή είναι ασυνήθιστα ζεστή στην αφή
Η γρατζουνισμένη περιοχή αρχίζει να πρήζεται και είναι ευαίσθητη ή επώδυνη
Το πύον αρχίζει να αποστραγγίζεται από το σημείο της γρατζουνιάς
Ένας ή περισσότεροι λεμφαδένες στο σώμα σας είναι διογκωμένοι
Έχετε ρίγη, πυρετό ή μυϊκούς πόνους

Αισθάνεστε κόπωση

3. Εάν είναι απαραίτητο, καλέστε το τοπικό κέντρο ελέγχου ζώων

Αν η γάτα σας σας γρατζουνάει και γνωρίζετε το ιστορικό και το πού βρίσκεται, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αυτή τη συμβουλή. Ωστόσο, το να καλέσετε το τοπικό κέντρο ελέγχου ζώων είναι απαραίτητο εάν σας έχει γρατζουνίσει μια γάτα που δεν γνωρίζετε ή δεν αναγνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένης μιας άγριας γάτας. Ο λόγος είναι ότι η γάτα μπορεί να είναι μολυσμένη με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας, και μπορεί να χρειαστεί να συλληφθεί και να τεθεί σε καραντίνα. Καλώντας τον έλεγχο των ζώων, η πιθανότητα να συλληφθεί η γάτα και να διαπιστωθεί αν είναι άρρωστη θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Μπορεί επίσης να σας γλιτώσει από το να υποβληθείτε σε επώδυνες θεραπείες για τη λύσσα.

4. Βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλια για τον τέτανο είναι ενημερωμένα

Παρόλο που φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, οι κτηνίατροι και οι γιατροί συμβουλεύουν έντονα όποιον έχει γρατζουνιστεί βαθιά από γάτα να διασφαλίσει ότι ο εμβολιασμός του κατά του τετάνου είναι ενημερωμένος. Ο λόγος είναι ότι τόσο η λύσσα όσο και ο τέτανος προκαλούνται από νευροτοξίνες που προκαλούν λοιμώξεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και μπορεί να προκαλέσουν παράλυση.

Και οι δύο λοιμώξεις, μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι σχεδόν 100% θανατηφόρες. Ευτυχώς, ο τέτανος μπορεί να προληφθεί πλήρως με το αντιτετανικό εμβόλιο. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το εμβόλιο πρέπει να επαναχορηγείται περίπου μία φορά κάθε 10 χρόνια, ειδικά αν ζείτε σε μια περιοχή του κόσμου που είναι γνωστή για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων τετάνου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μια γάτα μπορεί να μεταδώσει τον τέτανο μέσω των νυχιών της όταν γρατζουνιέται, γι’ αυτό και η ενημέρωση του αντιτετανικού εμβολιασμού σας είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια γρατζουνιά γάτας: 8 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

5. Ποτέ μην αφήνετε μια γάτα να γλείψει τη γρατζουνιά που προκάλεσε

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά από γρατζουνιά από γάτα είναι να αφήσετε τη γάτα να γλείψει τη γρατζουνιά σας, ειδικά αν πρόκειται για ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί. Έως και το 40% των γατών φέρουν το βακτήριο Bartonella henselae. Αυτό είναι το βακτήριο που προκαλεί τον πυρετό της γρατζουνιάς της γάτας, μια λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο.

6. Γνωρίστε τα σημάδια του πυρετού από γρατζουνιά γάτας

Μια μολυσμένη γρατζουνιά γάτας, όπως είδαμε νωρίτερα, μπορεί να προκαλέσει διάφορα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να την αντιμετωπίσετε σωστά. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα σημάδια του πυρετού από γρατζουνιά γάτας, μερικά από τα οποία είναι παρόμοια, αλλά κάποια είναι μοναδικά για αυτή την ασθένεια.

Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν τα εξής:

Μια γρατζουνιά που γίνεται όλο και πιο κόκκινη και ζεστή
Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, συμπεριλαμβανομένων των πόνων στο σώμα και του πυρετού
Εξάνθημα κοντά στο σημείο της γρατζουνιάς
Ακραία αδυναμία, κόπωση ή λήθαργο

Πρησμένοι λεμφαδένες κοντά στο σημείο της γρατζουνιάς

7. Μάθετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τις γρατζουνιές της γάτας

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε από μια γρατζουνιά γάτας είναι να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να σας γρατζουνίσει εξ αρχής. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς οι γάτες είναι παρορμητικά πλάσματα που συχνά ξύνουν για άγνωστους λόγους. Για να σας βοηθήσετε να μειώσετε την πιθανότητα να σας γρατζουνίσει η γάτα και να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης αν το κάνετε, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε το σκληρό παιχνίδι και τις αλληλεπιδράσεις με τις γάτες σας
Πλύνετε τις βαθιές γρατζουνιές αμέσως με σαπούνι και νερό και αντιμετωπίστε τις σωστά
Καλύψτε τυχόν ανοιχτές πληγές ώστε να μην μπορεί η γάτα σας να τις γλείψει
Αντιμετωπίστε τακτικά τη γάτα σας για ψύλλους
Διατηρείτε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο
Ποτέ μην προσπαθείτε να χαϊδέψετε ή να πιάσετε μια γάτα που δεν σας ανήκει
Μην πλησιάζετε τη γάτα σας με το πρόσωπό σας όταν παίζετε μαζί της

Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και η γάτα σας είστε ενημερωμένοι για τα εμβόλιά σας

8. Ζητήστε ιατρική βοήθεια για μια γρατζουνιά γάτας που δεν σταματά να αιμορραγεί

Εκτός αν πρόκειται για μια βαθιά πληγή που είναι αρκετά σοβαρή, η αιμορραγία συνήθως θα σταματήσει από μόνη της μόλις ο οργανισμός σας είχε επαρκή χρόνο να αντιδράσει. Εάν η γάτα σας σας γρατζούνισε και η γρατζουνιά συνεχίζει να αιμορραγεί, συνιστάται ανεπιφύλακτα ένα ταξίδι στα επείγοντα περιστατικά ή στον τοπικό σας γιατρό. Μια γρατζουνιά που συνεχίζει να αιμορραγεί είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια γρατζουνιά γάτας: 8 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών θα αντιμετωπίσουν γρατζουνιές τουλάχιστον μία φορά, αν όχι αρκετές. Οι γρατζουνιές είναι ένας από τους κινδύνους της ιδιοκτησίας γάτας, αλλ