Πώς να διατηρήσετε τη γάτα σας ευτυχισμένη και υγιής: 10 συμβουλές!

by Μυρσίνη
Πώς να διατηρήσετε τη γάτα σας ευτυχισμένη και υγιής: 10 συμβουλές!

Ως αφοσιωμένος, στοργικός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, θα θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να εξασφαλίσετε ότι το λατρεμένο σας ζώο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μακρά, υγιή, δραστήρια και γεμάτη ζωή μαζί σας. Αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδιά μας σε μεγάλο βαθμό ως πρόσθετα μέλη της οικογένειάς μας και σε μεγάλο βαθμό τους προσφέρουμε τις ίδιες εκτιμήσεις και τη φροντίδα που θα προσφέραμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε αυτή την επιθυμία απολύτως εφικτή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κάπαρη; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για να διατηρείτε το κατοικίδιό σας ευτυχισμένο και υγιές.

1 – Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας λαμβάνει τη σωστή διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι οι διατροφικές απαιτήσεις ενός ζώου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής του και για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παραμένετε ενήμεροι για το τι πρέπει να τρώει το κατοικίδιό σας και γιατί. Τα νεαρότερα κατοικίδια, τα ηλικιωμένα κατοικίδια, τα υπέρβαρα και τα ζώα που έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να επωφεληθούν από προσαρμοσμένες δίαιτες, οπότε μη φοβάστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας συμβουλέψει σχετικά με την καταλληλότερη τροφή για το κατοικίδιό σας.

2 – Προσφέρετε άφθονη άσκηση

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι κάποιος βαθμός άσκησης είναι απαραίτητος για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας όσο το δυνατόν πιο υγιές. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι καλή για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον μυϊκό του τόνο θα βοηθήσει να διατηρηθεί το βάρος του υπό έλεγχο και θα του προσφέρει σημαντική πνευματική διέγερση. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόση άσκηση χρειάζεται το κατοικίδιό σας, ο κτηνίατρός σας θα χαρεί να σας συμβουλεύσει.

3 – Προσέξτε το βάρος τους

Η παχυσαρκία αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου τόσο στα κατοικίδια ζώα όσο και στους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά επιπλέον βάρους συνεπάγεται πολλούς κινδύνους για την υγεία και την ευτυχία του κατοικίδιου ζώου σας. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και τα προβλήματα των αρθρώσεων, ο πόνος στην πλάτη και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο του κατοικίδιου ζώου σας να αναπτύξει ορισμένους τύπους καρκίνου. Η σωστή διατροφή και οι πολλές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον έλεγχο του βάρους του.


4 – Να τον πηγαίνετε για τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο

Ο κτηνίατρός σας είναι το καλύτερο στήριγμά σας για τη διατήρηση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας. Με εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία, γνωρίζει πώς να εντοπίζει τα προβλήματα πριν γίνουν μεγάλα ζητήματα που απαιτούν εκτεταμένη και δαπανηρή θεραπεία. Ωστόσο, για να είναι σε θέση να το κάνουν αυτό πρέπει να βλέπουν τακτικά το κατοικίδιό σας, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την υγεία του. Φροντίστε να παρευρίσκεστε στα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού του.

5 – Βεβαιωθείτε ότι η προληπτική του φαρμακευτική αγωγή είναι ενημερωμένη

Η προληπτική φροντίδα είναι το μόνο που στέκεται ανάμεσα στο κατοικίδιό σας και σε αμέτρητες επικίνδυνες παρασιτικές λοιμώξεις και ασθένειες. Ο κτηνίατρός σας θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προληπτικής φροντίδας με βάση τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εμβολιασμούς, δισκία από το στόμα και σημειακές θεραπείες. Η τήρηση αυτού του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας είναι συνεχώς προστατευμένο.

6 – Στειρώστε τον

Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας δεν αποτρέπει μόνο την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα προσθέσετε περαιτέρω στην κρίση υπερπληθυσμού, αλλά έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση ή την εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων και λοιμώξεων της μήτρας και τη βελτίωση της συμπεριφοράς.


8 – Προγραμματίστε κάποια εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι μια σημαντική πτυχή της φροντίδας για τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, καθώς τα βοηθά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σας από αυτά. Αυτό σημαίνει λιγότερη σύγχυση όταν πρόκειται για τους κανόνες του σπιτιού που θα κρατήσουν το σπίτι σας αρμονικό, όπως για παράδειγμα αν μπορεί να κάθεται στον καναπέ ή πού πρέπει να κατουράει. Άλλες σημαντικές εκπαιδεύσεις, ιδιαίτερα για τα σκυλιά, περιλαμβάνουν την ανταπόκριση στο όνομά του και την ανάκληση.

9 – Καλλωπίστε τον τακτικά

Η περιποίηση συχνά παραβλέπεται, αλλά μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην υγεία και την ευτυχία του κατοικίδιου ζώου σας. Το κλάδεμα των νυχιών είναι απαραίτητο για την πρόληψη της επώδυνης εκβλάστησης, ενώ το βούρτσισμα του τριχώματος του κατοικίδιου ζώου σας θα απομακρύνει το νεκρό δέρμα και τις τρίχες που το εμποδίζουν να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματός του. Η περιποίηση είναι επίσης ιδανική στιγμή για να ελέγξετε το σώμα του ζώου σας για τυχόν ασυνήθιστα εξογκώματα ή εξογκώματα που μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθούν από κτηνίατρο.

10 – Μην ξεχνάτε την πνευματική διέγερση

Το να κάθεστε όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι νοητικά βαρετό, αν δεν έχετε κάτι να κάνετε. Η τακτική πνευματική διέγερση μπορεί να αποτρέψει τα κατοικίδια από το να βαρεθούν και να αναπτύξουν κακές συνήθειες και συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο και το μάσημα. Φροντίστε να προγραμματίζετε λίγο χρόνο παιχνιδιού κάθε μέρα, μάθετε του μερικά κόλπα ή επενδύστε σε παιχνίδια, όπου το κατοικίδιό σας θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να πάρει την ανταμοιβή του!

Προτεινόμενα