Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα: Υπάρχουν κίνδυνοι;

by Μυρσίνη
Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Πολλές γάτες καταλήγουν να αναπτύσσουν αρθρίτιδα καθώς μεγαλώνουν. Το επίπεδο της δυσφορίας και του πόνου ποικίλλει από γάτα σε γάτα και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου τους. Τα μασάζ είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και διαχείριση κάποιου αρθριτικού πόνου. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμες μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μερικές φορές, είναι καλύτερο να αφήνετε τα μασάζ σε έναν εκπαιδευμένο κτηνίατρο-θεραπευτή, ενώ υπάρχουν φορές που μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε μασάζ στη γάτα σας στο σπίτι. Για να αποφύγετε να προκαλέσετε περισσότερο πόνο στη γάτα σας, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν τα μασάζ είναι κατάλληλα για τη γάτα σας.

Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα

Εάν έχετε την άδεια από τον κτηνίατρό σας να κάνετε μασάζ στη γάτα σας με αρθρίτιδα, ξεκινήστε όποτε η γάτα σας αισθάνεται χαλαρή. Αν παρατηρήσετε ότι βιώνει ένα επώδυνο επεισόδιο, μην αρχίσετε να της κάνετε μασάζ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο και ερεθισμό.

Να είστε προετοιμασμένοι να ξεκινήσετε με σύντομες συνεδρίες και να αυξήσετε σταδιακά τη διάρκεια των μασάζ μέχρι να συνηθίσει η γάτα σας.

1.Βρείτε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον

Αν η γάτα σας έχει καλή διάθεση, βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σας, όπου ξέρετε ότι δεν θα ενοχληθείτε από θορύβους ή κίνηση ποδιών. Μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου ή άλλο θόρυβο στο παρασκήνιο για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χαλαρώσει. Αν η γάτα σας είναι σφιγμένη ή πολύ σε εγρήγορση ή αγχωμένη, ένα μασάζ δεν θα της προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Επομένως, ασχοληθείτε μόνο όταν η γάτα σας αισθάνεται χαλαρή.

2.Ξεκινήστε με ελαφριές, απαλές κινήσεις

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τη γάτα σας για ένα βαθύτερο μασάζ. Έτσι, εισαγάγετε όλα τα μασάζ με μια προπαρασκευαστική συνεδρία που αποτελείται από ελαφριά και απαλά χτυπήματα. Μπορείτε να χαϊδέψετε τη γάτα σας ξεκινώντας από το κεφάλι της και κατεβαίνοντας προς την ουρά της. Αν η γάτα σας έχει αγαπημένα σημεία που της αρέσει να τη χαϊδεύουν, φροντίστε να χαϊδεύετε αυτές τις περιοχές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να παραμείνει ήρεμη και χαρούμενη.

Αυτό το μέρος του μασάζ είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ενθαρρύνει τους μυς να χαλαρώσουν. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα χάδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ελαφριά και ότι δεν ασκείτε ακόμα πίεση.

3.Τρίψτε απαλά τα άκρα

Αφού περάσετε μερικά λεπτά χαϊδεύοντας τη γάτα σας, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε πολύ ελαφριά πίεση στο μασάζ σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τη γάτα σας από το κεφάλι μέχρι την ουρά, αλλά προσθέστε μόνο λίγη πίεση. Ελέγξτε για να δείτε αν η γάτα σας δείχνει σημάδια δυσφορίας.

Αν η γάτα σας παραμένει άνετη και δεν μετακινείται από τη θέση της, μπορείτε να συνεχίσετε να τη χαϊδεύετε με ελαφριά πίεση και στη συνέχεια να γλιστρήσετε τα χέρια σας προς τα άκρα της γάτας σας.

4.Εφαρμόστε ελαφριά πίεση στις αρθρώσεις
Μπορείτε να αρχίσετε να εστιάζετε περισσότερο στις αρθρώσεις της γάτας σας και να ασκείτε απαλά ελαφριά πίεση σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίστε να παρακολουθείτε το επίπεδο άνεσης της γάτας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεται περισσότερο πόνο.

Μπορείτε να μάθετε βασικές τεχνικές μασάζ από έναν κτηνίατρο-θεραπευτή που ειδικεύεται στις εναλλακτικές θεραπείες. Είναι καλύτερο να κάνετε τέτοιου είδους μασάζ στη γάτα σας μόνο αφού έχετε λάβει έγκριση από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία.

5.Επαναλάβετε τα μασάζ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει πολλά μασάζ την ημέρα. Τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση της φλεγμονής, ενώ η υγιής κυκλοφορία μπορεί να προωθήσει την αποβολή των αποβλήτων σε όλο το σώμα. Έτσι, αν στη γάτα σας αρέσει να κάνει μασάζ, μπορείτε να της κάνετε περισσότερα από ένα μασάζ την ημέρα, αρκεί να παραμένει ήρεμη και άνετη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν κάνετε μασάζ στη γάτα σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι να ασκείτε υπερβολική πίεση. Σε γενικές γραμμές, οι γάτες δεν χρειάζονται μεγάλη πίεση στο μασάζ τους και οι γάτες με αρθρίτιδα θα είναι ακόμα πιο ευαίσθητες στο άγγιγμα. Έτσι, είναι καλύτερο να ξεκινάτε ελαφρά και να αυξάνετε σιγά σιγά την πίεση και να φροντίζετε να σταματάτε αμέσως σε οποιαδήποτε σημάδια δυσφορίας ή πόνου.

Επίσης, φροντίστε να αποφύγετε το μασάζ στην κοιλιά, ακόμη και αν στη γάτα σας αρέσει το τρίψιμο της κοιλιάς. Η άσκηση πίεσης σε αυτή την περιοχή μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, ειδικά αν η γάτα έχει μόλις φάει.

Τέλος, μην κάνετε μασάζ με το ζόρι. Το μασάζ στη γάτα σας δεν θα βοηθήσει αν η γάτα σας δεν έχει καλή διάθεση. Αν η γάτα σας αισθάνεται άγχος, μπορείτε να προσπαθήσετε να την ηρεμήσετε με μερικά χάδια και ελαφριά χτυπήματα. Ωστόσο, αν δεν μπορεί να ηρεμήσει, είναι καλύτερο να μην προχωρήσετε σε μασάζ. Μπορείτε πάντα να περιμένετε για μια μεταγενέστερη στιγμή, όταν η γάτα σας θα έχει χαλαρώσει.

Πώς να κάνετε μασάζ σε μια γάτα με αρθρίτιδα: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Συμπέρασμα

Τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα και τα μασάζ στο σπίτι μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη γάτα σας μεταξύ των επαγγελματικών συνεδριών μασάζ και άλλων εναλλακτικών θεραπειών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκτελούνται στο σπίτι σε γάτες χωρίς την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Επίσης, δεν βλάπτει να μάθετε τις σωστές τεχνικές μασάζ από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία προτού αρχίσετε να κάνετε μασάζ στη γάτα σας στο σπίτι.

Προτεινόμενα