Πώς πρέπει να ρυθμίσετε το κλιματιστικό όταν έχετε κατοικίδια ζώα – Χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη
Πώς πρέπει να ρυθμίσετε το κλιματιστικό όταν έχετε κατοικίδια ζώα – Χρήσιμες συμβουλές

Το κλιματιστικό του σπιτιού σας παίρνει ζεστό αέρα από το σπίτι σας και τον αντικαθιστά με δροσερό αέρα. Εάν έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας, το κλιματιστικό παίρνει επίσης όλες τις τρίχες και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων που βρίσκονται στον αέρα του σπιτιού σας. Καθώς οι τρίχες και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων συσσωρεύονται στο σύστημά σας, μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι σας. Για να διατηρήσετε το κλιματιστικό σας υγιές όταν έχετε κατοικίδια ζώα, δείτε αυτές τις συμβουλές.

1. Αλλάξτε τακτικά τα φίλτρα

Όταν ο αέρας περνάει μέσα από το σύστημα κλιματισμού σας, περνάει μέσα από ένα φίλτρο το οποίο συλλέγει τη σκόνη, τα συντρίμμια και από τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων στον αέρα. Ιδανικά, θα πρέπει πάντα να αλλάζετε το φίλτρο σας σε τακτική βάση για να προστατεύετε την απόδοση του συστήματός σας και να διασφαλίζετε την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας.

Ο άνθρωπος αλλάζει το φίλτρο αέρα για το κεντρικό σύστημα κλιματισμού. ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή σας, μπορεί να χρειάζεται να αλλάζετε το φίλτρο σας κάθε μήνα ή μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο σας πιο συχνά. Ορισμένα κλιματιστικά διαθέτουν φίλτρα που πρέπει να αφαιρούνται, να ξεπλένονται και να αντικαθίστανται, αλλά άλλα μοντέλα διαθέτουν φίλτρα μίας χρήσης τα οποία απλώς αντικαθιστάτε ανάλογα με τις ανάγκες.

2. Σκουπίστε τους αεραγωγούς

Εάν το φίλτρο δεν μαζεύει όλες τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων στο σύστημά σας, οι τρίχες ωθούνται μέσω της μονάδας κλιματισμού και μέσα στους αγωγούς- γενικά, αυτό συμβαίνει μόνο εάν δεν αλλάζετε το φίλτρο σας αρκετά συχνά. Επιπλέον, καθώς τα κατοικίδια ζώα σας αποβάλλουν, οι τρίχες μπορούν να μεταφέρονται μέσα στο σπίτι σας και να συσσωρευτούν στους αεραγωγούς.

Για να αποφύγετε την άντληση τριχών κατοικίδιων ζώων στον αέρα που αναπνέετε, σκουπίστε τους αεραγωγούς σας σε τακτική βάση. Σκεφτείτε επίσης να αφαιρέσετε τους αεραγωγούς και να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα όσο περισσότερο μπορείτε να φτάσετε.

3. Καθαρίστε τους αεραγωγούς ανάλογα με τις ανάγκες

Τεχνικός κλιματισμού AC καθαρισμός κλιματιστικού αγωγών χωρίς αεραγωγούς Οι τρίχες κατοικίδιων ζώων μπορούν να συσσωρευτούν ακόμη και βαθιά μέσα στους αεραγωγούς. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να καθαρίσει τους αγωγούς σας για λογαριασμό σας. Επίσης, ρωτήστε τους αν μπορούν να ελέγξουν για να δουν αν οι αγωγοί πρέπει να σφραγιστούν. Με την πάροδο του χρόνου, οι ραφές στους αγωγούς μπορεί να διαλυθούν, μειώνοντας την απόδοση και επιτρέποντας επίσης στις τρίχες κατοικίδιων ζώων να εισέλθουν στους αγωγούς μέσω των ρωγμών. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε σε ένα σύστημα HVAC χωρίς αγωγούς, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αλλεργιογόνα στους αγωγούς σας ή για ανεπάρκειες θέρμανσης ή ψύξης που σχετίζονται με τους αγωγούς.

4. Επενδύστε σε έναν καθαριστή αέρα

Ίσως θελήσετε να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας προσθέτοντας έναν καθαριστή αέρα στο σπίτι σας. Μπορείτε να επενδύσετε σε έναν αυτόνομο καθαριστή αέρα ή σε έναν που συνδέεται με το υπάρχον σύστημα HVAC. Εκτός από τη στόχευση των τριχών και του τριχώματος των κατοικίδιων ζώων, οι περισσότεροι καθαριστές απομακρύνουν επίσης τη σκόνη, τη γύρη και τα βακτήρια από το σπίτι σας.

5. Βουρτσίστε και κάντε μπάνιο στα κατοικίδια ζώα

Εκτός από τη λήψη μέτρων για τη μείωση του αέρα των κατοικίδιων ζώων που συσσωρεύεται στο κλιματιστικό του σπιτιού σας, το βούρτσισμα του κατοικίδιου ζώου σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Αν έχετε σκύλο, θα πρέπει επίσης να τον πλένετε τακτικά για να απομακρύνετε τη βρωμιά και άλλα δυσάρεστα στοιχεία από το δέρμα του, τα οποία μπορούν επίσης να εισέλθουν στον αέρα του σπιτιού σας.

Οι γάτες, αντίθετα, δεν χρειάζονται μπάνιο. Αυτά τα ζώα είναι απαιτητικοί περιποιητές και εφόσον τα βουρτσίζετε τακτικά, δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο.

6. Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA

Για να προστατεύσετε περαιτέρω το κλιματιστικό σας, σκουπίστε το σπίτι σας σε τακτική βάση με ηλεκτρική σκούπα. Ως γενικός κανόνας, τα σπίτια πρέπει να σκουπίζονται με ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα για κάθε άτομο και μεγάλο ζώο που ζει στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι σας ζουν τρία άτομα και δύο σκυλιά, θα πρέπει ιδανικά να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα πέντε φορές την εβδομάδα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA. Αυτό το φίλτρο μαζεύει όλα τα μικρά σωματίδια στο σπίτι σας, αλλά όπως ακριβώς και το φίλτρο του κλιματιστικού, πρέπει να το αλλάζετε τακτικά. Χωρίς το κατάλληλο φίλτρο, οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες φυσάνε τη σκόνη, το τρίχωμα και άλλα αλλεργιογόνα πίσω στο σπίτι σας.

7. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τις εξωτερικές μονάδες

Τέλος, προσπαθήστε να κρατάτε τα κατοικίδιά σας μακριά από τον εξωτερικό συμπυκνωτή ή τον συμπιεστή του κλιματιστικού σας. Μην αφήνετε τις γάτες να κοιμούνται πάνω στη μονάδα και εκπαιδεύστε τα σκυλιά να μην κάνουν τη δουλειά τους δίπλα στη μονάδα. Εάν οι γάτες χρησιμοποιούν την περιοχή γύρω από τη μονάδα ως αποχωρητήριο, τοποθετήστε φυτά που απωθούν τις γάτες ή περιφράξτε τη μονάδα. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου τριχών ή αποβλήτων ζώων στο σύστημα κλιματισμού σας.

8. Επιλέξτε τις βέλτιστες θερμοκρασίες κλιματισμού για την υγεία των κατοικίδιων ζώων

Πέρα από τη διατήρηση της υγείας του κλιματιστικού σας, θα πρέπει να σκεφτείτε και την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν το κλιματιστικό σας κάνει το σπίτι σας πολύ κρύο, το κατοικίδιο ζώο σας θα νιώσει άβολα. Από την άλλη πλευρά, αν κλείσετε το κλιματιστικό όταν πηγαίνετε στη δουλειά, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ζεσταθεί δυσάρεστα.

Ιδανικά, θα πρέπει να επιδιώκετε να διατηρείτε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας σχετικά σταθερή για το κατοικίδιό σας. Πολλοί άνθρωποι χαμηλώνουν τον θερμοστάτη όταν πηγαίνουν στη δουλειά, ώστε το σύστημα να μην λειτουργεί άσκοπα και να μην σπαταλάει ενέργεια. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε. Εάν πρέπει να φορέσετε ένα πουλόβερ επειδή το κλιματιστικό κάνει το σπίτι σας πολύ κρύο, το κατοικίδιο ζώο σας είναι επίσης πιθανό να κρυώνει.

Προτεινόμενα