Πόσα οστά έχουν οι γάτες; Η σκελετική ανατομία της γάτας (με εικόνες)

by Μυρσίνη
Πόσα οστά έχουν οι γάτες; Η σκελετική ανατομία της γάτας (με εικόνες)

Σε αυτό το σημείο, ίσως να μην έχετε πειστεί καν ότι οι γάτες έχουν οστά! Οι τρελοί τρόποι με τους οποίους λυγίζουν, σφίγγουν, πλαγιολισθαίνουν και πηδούν, φαίνεται να είναι κάτι πέρα από τα οστά και μοιάζουν περισσότερο με μυθικό στοιχείο. Όλοι έχουμε κοιτάξει τις γάτες μας με μια απίστευτη έκφραση όταν εκτελούν κάποιο αριστουργηματικό ακροβατικό κατόρθωμα και αναρωτιόμαστε πώς στο καλό καταφέρνουν να κινούνται με τον τρόπο που κινούνται, σωστά;

Η ευκινησία και η χάρη μιας γάτας υποστηρίζονται από τα μοναδικά σκελετικά χαρακτηριστικά της. Ο μέσος όρος των οστών στο σώμα μιας γάτας είναι περίπου 230-245. Μείνετε μαζί μας ενώ τα αναλύουμε σε εύκολα κατανοητά κομμάτια, ώστε να μπορείτε να γνωρίσετε ειλικρινά τη γάτα σας μέσα και έξω.

Πόσα οστά έχουν οι γάτες; Η σκελετική ανατομία της γάτας (με εικόνες)

Πόσα οστά έχει ο σκελετός μιας γάτας;

Δεν ξεκινήσαμε με την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, επειδή δεν υπάρχει καθορισμένη απάντηση. Παράξενο, σωστά; Ενώ ο αριθμός των οστών του ανθρώπινου σώματος είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος (με λίγες εξαιρέσεις), ο αριθμός των οστών στο σώμα μιας γάτας μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Συνήθως, ο μέσος αριθμός των οστών στο σώμα μιας γάτας είναι περίπου 230-245. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φυλής και του φύλου της γάτας και απλώς από γενετικές διαφορές.

Η κατανόηση του πώς ακριβώς λειτουργεί ένα ολόκληρο σκελετικό σύστημα για να σχηματίσει ένα λειτουργικό ζώο όπως η γάτα δεν είναι πραγματικά τόσο απλή όσο φαίνεται, γι’ αυτό και το έχουμε αναλύσει σε μερικές μικρές μερίδες παρακάτω για εύκολα κατανοητές πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας για να μάθετε πώς λειτουργεί ο αιλουροειδής φίλος σας!

Κρανίο

Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, το κρανίο είναι ένα φυσικό μέρος για να ξεκινήσουμε. Πολλοί από εμάς φανταζόμαστε ένα μεγάλο αναγνωρίσιμο οστό όταν απεικονίζουμε ένα κρανίο. Όμως το ίδιο το κρανίο είναι στην πραγματικότητα ένα κατασκεύασμα από πολλά μικρότερα οστά που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα λειτουργικό κρανίο που συγκρατεί πολλά ζωτικά όργανα, με τον εγκέφαλο να είναι το πιο αξιοσημείωτο.

Οι γάτες έχουν συνολικά 29 οστά που αποτελούν το κρανίο τους, τόσο τα κατασκευαστικά οστά του προσώπου όσο και τα κρανιακά οστά. Για λόγους προοπτικής, παρά το γεγονός ότι είμαστε πολύ μεγαλύτεροι, έχουμε 22 οστά στο κρανίο, και ο λόγος πίσω από αυτό είναι η αντίστοιχη εξελικτική μας πορεία.

Οι γάτες είναι εξελιγμένα αρπακτικά ζώα, οπότε έχουν πιο ισχυρά σχεδιασμένες κάτω γνάθους (οστά της σιαγόνας) για να συλλαμβάνουν και να σκοτώνουν τα θηράματα- χρειάζονται δύναμη για να συντρίψουν τα οστά των θηραματικών ειδών. Οι οικόσιτες γάτες έχουν επίσης τις δικές τους ιδιαίτερες προσαρμογές στις σιαγόνες τους, ένα στενό χώρο για τους κυνόδοντες περισσότερο σχεδιασμένο για τα μικρά θηράματα που πιάνουν. Επιπλέον, έχουν αναλογικά μεγάλες οφθαλμικές κόγχες για να στεγάσουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα μάτια.

Πόσα οστά έχουν οι γάτες; Η σκελετική ανατομία της γάτας (με εικόνες)

Σπονδυλική στήλη & ουρά

Η υποστηρικτική δομή του σκελετικού συστήματος της γάτας είναι, φυσικά, η σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη όχι μόνο υποστηρίζει πολλές άλλες σκελετικές και μυϊκές δομές, αλλά προστατεύει επίσης τον νωτιαίο μυελό, το πρωταρχικό συστατικό του νευρικού συστήματος.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους που συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους. Ο σπόνδυλος χωρίζεται σε τμήματα, ξεκινώντας από την κορυφή: αυχενικός (λαιμός), θωρακικός (που έχει σημεία σύνδεσης πλευρών), οσφυϊκός (στηρίζει μεγάλο βάρος), ιερός (σημείο άρθρωσης του ισχίου) και ουραίος (η ουρά).

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της δομής της σπονδυλικής στήλης μας και των γατών έγκειται στο ουραίο σπόνδυλο. Μόνο 3 από αυτά υπάρχουν στον άνθρωπο και συγχωνεύονται για να σχηματίσουν τον κόκκυγα ή το “οστό της ουράς”, αλλά για τις γάτες, έως και 23 ουραίοι σπόνδυλοι αποτελούν την ουρά. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη γάτα σας- οι γάτες χωρίς ουρά, όπως η Manx, μπορεί επίσης να μην έχουν κανένα από αυτά τα σπονδυλικά σώματα. Αυτές οι γάτες θα έχουν 23 λιγότερα οστά από μια γάτα με μακριά ουρά!

Η ουρά επιτρέπει στις γάτες να αντισταθμίζουν τις κινήσεις τους για να παραμένουν σταθερές και ευκίνητες. Έχουν επίσης επιπλέον οσφυϊκά και θωρακικά σπόνδυλα, με ελαστικούς δίσκους μεταξύ κάθε σπονδύλου που τους επιτρέπουν να είναι ιδιαίτερα ευέλικτες.

Αυτή η ιδιαίτερη δομή της σπονδυλικής στήλης είναι που επιτρέπει στις γάτες να έχουν το “αντανακλαστικό της ορθοστάτησης” ή τα φανταστικά ακροβατικά που μπορούν να κάνουν γρήγορα και ομαλά στον αέρα για να προσγειωθούν άνετα στα πόδια τους. Συμβάλλει επίσης στην ταχύτητά τους, επιτρέποντας την επαναλαμβανόμενη και γρήγορη έκταση και κάμψη της σπονδυλικής στήλης.

Κορμός και άκρα

Εκτεινόμενες προς τα κάτω και προς τα πίσω από το κρανίο μιας γάτας, υπάρχουν ακόμη πιο φοβερά σκελετικά χαρακτηριστικά που μας δίνουν κάποια εικόνα για το γιατί και πώς οι γάτες είναι έτσι όπως είναι. Τα μπροστινά τους άκρα εκτείνονται πάνω στις κλείδες (κλείδες), αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένα με τον ώμο. Αντίθετα, είναι “ελεύθερα αιωρούμενα” και δεν περιστρέφονται σε κάποια άρθρωση.

Για αυτόν τον περίεργο λόγο, οι γάτες μπορούν να περάσουν μέσα από κάθε χώρο στον οποίο χωράει το κεφάλι τους, ανεξάρτητα από το αν το υπόλοιπο σώμα τους είναι φαρδύτερο από το κεφάλι.

Ένα από τα άλλα αγαπημένα μέρη των γατών μας είναι τα ποδαράκια τους! Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από τα μικρά ποδαράκια μιας γάτας, σωστά; Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε και τη δική σας αντίληψη γι’ αυτά! Οι γάτες έχουν τα ίδια οστά στα πόδια και τις πατούσες τους με αυτά που έχουμε εμείς στα πόδια μας, απλώς με διαφορετικές αναλογίες.

Οι γάτες έχουν μετατάρσιο όπως κι εμείς, το οποίο γνωρίζετε ως το μακρύ οστό του ποδιού που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ποδιού σας από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι τον αστράγαλο. Αυτό το οστό εκτείνεται από το πέλμα τους μέχρι την πρώτη εμφανή άρθρωση στις γάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές πατούσες στις οποίες περπατούν οι γάτες είναι σκελετικά ισοδύναμες με τα δικά μας δάχτυλα των ποδιών! Βασικά, πατάνε συνέχεια στα ακροδάχτυλα των ποδιών τους. Αυτή είναι μια προσαρμογή καθαρά για τα εκπληκτικά άλματα και τα άλματα που κάνουν οι γάτες, για τα οποία είναι γνωστές. Απορροφά επίσης τον κραδασμό της προσγείωσης όταν πηδούν από ύψος.

Πόσα οστά έχουν οι γάτες; Η σκελετική ανατομία της γάτας (με εικόνες)

Συμπέρασμα

Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να συμπυκνώσουμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σκελετικού συστήματος μιας γάτας σε αυτό το άρθρο για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πόσο ιδιαίτερο είναι το σώμα μιας γάτας για να υποστηρίξει τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές της.

Μπορείτε επίσης τώρα να δείτε ότι δεν υπάρχει μία απάντηση για την επίσημη καταμέτρηση των οστών, καθώς ο αριθμός των οστών διαφέρει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ουρά ή όχι, ο αριθμός των δακτύλων που έχει μια γάτα και το αν είναι αρσενική ή θηλυκή: οι αρσενικές γάτες έχουν ένα επιπλέον οστό στο πέος! Αν δεν θεωρούσατε τη γάτα σας τόσο καταπληκτική πριν, είμαστε σίγουροι ότι τώρα θα τις εκτιμάτε με νέα αξία!