Πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι γάτες έχουν μια εντυπωσιακή όσφρηση που τις βοηθά να περιηγηθούν στον κόσμο γύρω τους. Αυτή η αίσθηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Μπορούν να μυρίσουν την τροφή, τα αρπακτικά και το θήραμα στη φύση, βοηθώντας τις να παραμένουν ασφαλείς και ταϊσμένες. Στο σπίτι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το αραχτό αιλουροειδές σας ξαφνικά ζωηρεύει και αρχίζει να περιπλανιέται όταν αρχίζετε να μαγειρεύετε κάτι που μυρίζει ωραία. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες;

Οι γάτες έχουν 200 εκατομμύρια αισθητήρες οσμών στη μύτη τους. Για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, οι άνθρωποι έχουν μόνο 5 εκατομμύρια. Μια γάτα μπορεί να μυρίσει έως και 4 μίλια μακριά και η όσφρησή τους είναι τουλάχιστον 14 φορές καλύτερη από τη δική μας! Μπορεί να είναι σε θέση να σας μυρίσουν ακόμα και από τόσο μακριά. Ας δούμε πόσο μακριά μπορούν οι γάτες να μυρίσουν τους ιδιοκτήτες τους, το φαγητό και άλλες μυρωδιές.

Πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Η όσφρηση της γάτας

Η αίσθηση της όσφρησης μιας γάτας είναι άθικτη αμέσως μετά τη γέννησή της. Τα γατάκια γεννιούνται τυφλά, αλλά χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να βρουν τη μητέρα τους για γάλα. Για το υπόλοιπο της ζωής τους, θα βασίζονται στην όσφρησή τους για να εντοπίζουν την τροφή.

Οι γάτες διαθέτουν ένα όργανο vomeronasal, γνωστό και ως όργανο του Jacobson, που βρίσκεται στον ουρανίσκο του στόματός τους. Το όργανο αυτό συνδέεται με τις ρινικές τους κοιλότητες. Αν έχετε δει ποτέ μια γάτα να ανοίγει ελαφρώς το στόμα της όταν μυρίζει κάτι, χρησιμοποιεί αυτό το όργανο για να μάθει περισσότερα για την οσμή. Αυτό το όργανο μπορεί επίσης να ανιχνεύσει φερομόνες και άλλες μυρωδιές που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Οι φερομόνες είναι χημικά σήματα που χρησιμοποιούνται από τις γάτες για να σημαδέψουν την περιοχή τους, να βρουν πιθανούς συντρόφους αναπαραγωγής και να συνδεθούν ως μέλη μιας αγέλης. Ένας αρσενικός γάτος μπορεί να ανιχνεύσει την οσμή μιας θηλυκής γάτας σε έξαψη από αρκετά τετράγωνα μακριά.

Οσφρητικοί υποδοχείς

Οι οσφρητικοί υποδοχείς στη μύτη της γάτας είναι πολύ πιο πολυάριθμοι από εκείνους του ανθρώπου. Οι γάτες έχουν εκατομμύρια περισσότερους από τους ανθρώπους και μπορούν να ανιχνεύσουν οσμές που εμείς δεν μπορούμε.

Όταν οι γάτες εισπνέουν μόρια οσμών, αυτά διαλύονται στη βλέννα του ρινικού σωλήνα. Τα οσφρητικά κύτταρα χρησιμοποιούν στη συνέχεια βλεφαρίδες για να μετακινήσουν τη βλέννα προς τους οσφρητικούς υποδοχείς. Μόλις τα μόρια συνδεθούν με τους υποδοχείς, οι νευρώνες μετατρέπουν το χημικό σήμα σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο για να τους ενημερώσουν για το τι μυρίζουν.

Πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Πόσο μακριά μπορούν οι γάτες να μυρίσουν τους ιδιοκτήτες τους;

Αν και υπάρχουν λίγες έρευνες, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες μπορούν να μυρίσουν τους ιδιοκτήτες τους και να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους από 1,5 έως 4 μίλια μακριά. Οι γάτες διαθέτουν ένα φυσικό ένστικτο εντοπισμού, το οποίο εξηγεί γιατί μερικές γάτες που εξαφανίζονται εμφανίζονται ξαφνικά στην πόρτα τους την επόμενη μέρα.

Αυτό το ένστικτο εντοπισμού μπορεί να είναι ασθενέστερο ή ισχυρότερο σε ορισμένες γάτες. Δεν είναι όλες οι γάτες σε θέση να βρουν το δρόμο για τους ιδιοκτήτες τους τόσο εύκολα ή καθόλου. Δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία που να αποδεικνύουν πώς λειτουργεί αυτό το ένστικτο, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκεται ο μαγνητικός γεωγραφικός εντοπισμός.

Το 1954, έγινε μια μελέτη για να διαπιστωθεί αν οι γάτες μπορούσαν να πλοηγηθούν σε έναν λαβύρινθο και να βρουν με επιτυχία το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους. Οι περισσότερες από τις γάτες ήταν σε θέση να καταλήξουν κοντά στα σπίτια τους, αλλά όχι αν φορούσαν μαγνήτες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο μαγνητικός γεωεντοπισμός και οι ενδείξεις μυρωδιάς εμπλέκονται στο να βοηθήσουν μια γάτα να είναι σε θέση να μυρίσει και να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες της.

Από πόσο μακριά μπορούν οι γάτες να μυρίσουν το φαγητό τους;

Γνωρίζουμε ότι οι γάτες μπορούν να μυρίσουν τους ιδιοκτήτες τους από απόσταση έως και 4 μιλίων, και η μυρωδιά της τροφής θα είναι περίπου στην ίδια απόσταση. Αν υπάρχει κάτι νόστιμο σε αυτή την απόσταση, μια πεινασμένη γάτα είναι πιθανό να το βρει. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η μυρωδιά.

Η ζεστή κονσερβοποιημένη τροφή μυρίζει πιο έντονα από την ξηρή κροκέτα, οπότε αν προσπαθείτε να προσελκύσετε μια αδέσποτη γάτα της γειτονιάς, βάλτε κάτι με έντονη μυρωδιά. Από πολλά τετράγωνα μακριά, θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσουν πού βρίσκεται η τροφή. Αν ο άνεμος φυσάει προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να τις βοηθήσει να εντοπίσουν την τροφή ευκολότερα.

Αν η γάτα σας βρίσκεται στο σπίτι, θα πρέπει να μπορεί να μυρίσει εύκολα την τροφή της. Όταν ανοίγετε μια κονσέρβα τροφής για το γεύμα τους, δεν θα αργήσει να εμφανιστεί η γάτα σας. Η δελεαστική μυρωδιά της τροφής μπορεί να είναι αρκετή για να ξυπνήσει μερικές γάτες από έναν βαθύ ύπνο σε άλλο δωμάτιο.

Η αίσθηση της όσφρησης για προστασία

Οι νέες μυρωδιές που οι γάτες δεν αναγνωρίζουν αμέσως μπορεί να αποτελούν απειλή γι’ αυτές. Θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε μυρωδιές που δεν εμπιστεύονται. Αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια των γατών που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αναγνωρίζουν τις μυρωδιές πριν αναγνωρίσουν οτιδήποτε με την όραση.

Εάν μια νέα γάτα εισέλθει στην περιοχή, οι γάτες μπορούν να το εντοπίσουν αυτό και είτε να εργαστούν για να υπερασπιστούν την περιοχή τους είτε να επιθεωρήσουν προσεκτικά τον νεοφερμένο.

Όταν μπαίνετε στο σπίτι αφού έχετε βρεθεί κοντά σε άλλα ζώα, η γάτα σας μπορεί να αντιδράσει με προσοχή ή επιθετικότητα. Μπορούν να μυρίσουν αυτές τις νέες μυρωδιές πάνω σας. Για ορισμένες γάτες, οι άγνωστες μυρωδιές μπορεί να τις εκφοβίζουν. Οι πιο ήρεμες ή χαλαρές γάτες μπορεί να μην έχουν έντονη αντίδραση σε ξένες μυρωδιές.

Πόσο μακριά μπορούν να μυρίσουν οι γάτες; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Αναγνωρίζοντας τους ιδιοκτήτες τους

Οι γάτες αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους από τη μυρωδιά. Μυρίζουν τους ιδιοκτήτες τους για να μάθουν τις μυρωδιές τους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Αν η γάτα σας σας μυρίζει επανειλημμένα, ειδικά αν την προσθέσατε πρόσφατα στο σπίτι σας, χρησιμοποιεί τις αισθήσεις της για να μάθει το περιβάλλον της. Όταν οι γάτες εξοικειώνονται με τις μυρωδιές του περιβάλλοντός τους, τις συνδέουν με την ασφάλεια και την προστασία.

Συμπέρασμα

Οι γάτες έχουν ανώτερη όσφρηση σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Μπορούν να ανιχνεύσουν μυρωδιές από απόσταση έως και 4 μιλίων και έχουν μια αίσθηση της όσφρησης πολύ ισχυρότερη από τη δική μας! Αν αναλογιστείτε όλα αυτά που αφορούν την αίσθηση της όσφρησης μιας γάτας, δεν είναι περίεργο που γίνονται εξαιρετικοί κυνηγοί. Μπορούν να βρουν πηγές τροφής από πολλά τετράγωνα μακριά. Μέσω της εξέλιξης, αυτή η αίσθηση έγινε ισχυρότερη για να βοηθήσει τις γάτες να επιβιώσουν στη φύση.

Οι γάτες αναγνωρίζουν η μία την άλλη, τα αρπακτικά και τους ιδιοκτήτες τους με βάση τις μυρωδιές. Η όσφρηση αποτελεί κρίσιμο μέρος του τρόπου με τον οποίο οι γάτες επικοινωνούν και με τον οποίο γνωρίζουν τι να εμπιστευτούν στο περιβάλλον τους.