Πόσο μακριά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες χωρίς να τραυματιστούν; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πόσο μακριά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες χωρίς να τραυματιστούν; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αν είστε ιδιοκτήτης γάτας, πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι γάτες πηδάνε και σκαρφαλώνουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο για ορισμένες γάτες. Ίσως μάλιστα να έχετε δει μια γάτα να μην εκτιμά σωστά ένα άλμα και να πέφτει, να προσγειώνεται και να φεύγει σώα και αβλαβής. Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό: «Οι γάτες πάντα προσγειώνονται στα πόδια τους». Αλλά είναι αυτό πραγματικά αλήθεια; Πόσο ψηλά είναι πολύ ψηλά για να πέσουν οι γάτες πριν τραυματιστούν;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσετε εσείς. Μην σπρώχνετε ή ρίχνετε ποτέ τη γάτα σας για να δείτε πόσο ψηλά μπορεί να πέσει. Αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Όταν οι γάτες πέφτουν, μπορούν να διορθωθούν έτσι ώστε να προσγειωθούν με ελάχιστους τραυματισμούς. Το να τις ρίχνετε ή να τις σπρώχνετε δεν τους δίνει αυτή την ευκαιρία. Θα μπορούσατε να τραυματίσετε σοβαρά ή να σκοτώσετε τη γάτα σας.

Πόσο μακριά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες χωρίς να τραυματιστούν; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αντανακλαστικό διόρθωσης

Οι γάτες διαθέτουν αντανακλαστικό ορθοστάτησης, το οποίο τους επιτρέπει να στρίβουν και να ευθυγραμμίζουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια μιας πτώσης. Όταν οι γάτες επιλέγουν να πηδήξουν από μεγάλο ύψος, όπως ένας πάγκος ή η κορυφή του γατοδέντρου τους, το κάνουν να φαίνεται εύκολο. Πηδούν με χάρη και στη συνέχεια προσγειώνονται στα πόδια τους.

Όταν οι γάτες πηδούν ή πέφτουν, χρησιμοποιούν το σύστημα όρασης και ισορροπίας τους για να περιστρέψουν το πάνω μέρος του σώματός τους ώστε να κοιτάξουν προς τα κάτω. Το υπόλοιπο σώμα τους ακολουθεί και μπορούν να στρίψουν και να ελιχθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας πτώσης, ώστε να εξασφαλίσουν τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό τους. Αυτό είναι το αντανακλαστικό διόρθωσης.

Οι γάτες διαθέτουν ένα σύστημα εξισορρόπησης στα εσωτερικά τους αυτιά. Αυτό τους επιτρέπει να καθορίζουν ποια κατεύθυνση κοιτούν ενώ βρίσκονται στον αέρα. Εκτός από το αντανακλαστικό διόρθωσης, οι γάτες έχουν ελαφρές οστικές δομές και σώματα καλυμμένα με πυκνή γούνα που μπορούν να επιβραδύνουν την πτώση τους και να αμβλύνουν την πρόσκρουσή τους.

Ορισμένες γάτες μπορούν να ισιώσουν, δημιουργώντας ένα φαινόμενο αλεξίπτωτου που επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πτώση τους.

Διαδικασία του αντανακλαστικού διόρθωσης

Το αντανακλαστικό ορθοστάτησης συμβαίνει γρήγορα. Αν το δείτε, μπορεί να μην καταλάβετε καν τι συμβαίνει. Ακολουθεί η διαδικασία του αντανακλαστικού διόρθωσης κατά την πτώση μιας γάτας.

Η γάτα συνειδητοποιεί ότι πέφτει και ότι βρίσκεται ανάποδα.
Ο κορμός λυγίζει προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα σχήμα V.
Τα μπροστινά πόδια μπαίνουν μέσα και τα πίσω πόδια τεντώνονται για να αναγκάσουν το σώμα να περιστραφεί.
Τα πίσω πόδια μπαίνουν μέσα και τα μπροστινά πόδια τεντώνονται για να περιστραφούν ξανά.
Το σώμα συνεχίζει να κυλάει μέχρι η γάτα να είναι σίγουρη ότι θα προσγειωθεί στα πόδια της.
Ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί, δεν εγγυάται πάντα ότι η γάτα δεν θα τραυματιστεί. Η απόσταση από την οποία έπεσε η γάτα και η κατάστασή της τη στιγμή της πτώσης θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Πόσο μακριά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες χωρίς να τραυματιστούν; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πόσο μακριά μπορεί να πέσει μια γάτα χωρίς να τραυματιστεί;

Μια μελέτη από το Journal of the American Veterinary Medical Association υποδεικνύει ότι σε πτώσεις άνω των επτά ορόφων, οι γάτες έχουν μικρότερο ποσοστό τραυματισμού. Μελετήθηκαν 132 γάτες για διάστημα 5 μηνών που έπασχαν από το σύνδρομο High-Rise. Ενώ το 90% αυτών των γατών επέζησε από τις πτώσεις τους, το 37% από αυτές χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία για τη διάσωση της ζωής τους.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι γάτες έχουν περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια μιας πτώσης πάνω από επτά ορόφους για να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό διόρθωσης και να τις βοηθήσει να προσγειωθούν. Οι πτώσεις κάτω από επτά ορόφους μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους τραυματισμούς με λιγότερο χρόνο για τη γάτα να προσγειωθεί σωστά.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2001 έδειξε σοβαρότερους τραυματισμούς με πτώσεις άνω των επτά ορόφων, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει συνολικά υψηλό ποσοστό επιβίωσης.

Πτώση στο σπίτι

Όταν οι γάτες πέφτουν στο σπίτι, ίσως από έναν πάγκο ή ένα ψυγείο, αυτό δεν είναι πιθανό να τις τραυματίσει. Μπορεί να συμβεί, ανάλογα με τον τρόπο πτώσης και την επιφάνεια προσγείωσης, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να ελέγχετε για να βεβαιώνεστε ότι η γάτα σας είναι καλά. Προσέξτε αν κουτσαίνει, αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αν υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τραυματισμό.

Οι τυπικές γάτες του σπιτιού μπορούν να πηδήξουν περίπου 8 πόδια. Αν πέσουν από αυτό το ύψος, δεν θα πρέπει να υποστούν ακραίους τραυματισμούς. Πάντα να παρακολουθείτε τη γάτα σας μετά από μια πτώση για να δείτε αν παρουσιάζει οδυνηρά σημάδια.

Πτώση από μπαλκόνι

Εάν μια γάτα πέσει από μπαλκόνι δεύτερου ορόφου, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για γάτες που έπεσαν από μεγαλύτερα ύψη και επέζησαν χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Μια γάτα 16 ετών έπεσε από 20 ορόφους χωρίς να σπάσει κάποιο κόκαλο. Ήταν αναίσθητη αλλά επέζησε. Ιστορίες όπως αυτή δεν σημαίνουν πάντα ότι κάθε γάτα θα είναι το ίδιο τυχερή.

Πτώση από ψηλό όροφο
Οι πτώσεις από ψηλά κτίρια είναι πάντα επικίνδυνες για τη γάτα σας ή οποιοδήποτε άλλο ζώο. Όμως οι γάτες έχουν περισσότερο χρόνο να χρησιμοποιήσουν το αντανακλαστικό ανόρθωσης κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων πτώσεων από ό,τι μικρότερων, δίνοντάς τους περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Η γάτα μπορεί να χαλαρώσει, να απλώσει τα άκρα της και να προετοιμαστεί για την πρόσκρουση.

Ακόμη και αν η γάτα προσγειωθεί στα πόδια της, εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο για εσωτερικές κακώσεις και σοκ. Είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από την πτώση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φεύγουν πάντα χωρίς ζημιές.

Πόσο μακριά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες χωρίς να τραυματιστούν; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ποιες γάτες είναι οι πιο ευάλωτες;

Οι υγιείς, δραστήριες και νεαρές γάτες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από πτώσεις από οποιαδήποτε απόσταση. Οι υπέρβαρες, ηλικιωμένες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς, επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αντανακλαστικό διόρθωσης αρκετά γρήγορα. Οι ηλικιωμένες γάτες και τα γατάκια έχουν επίσης πιο αδύναμα οστά, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε χτυπήματα.

Οι επιφάνειες προσγείωσης κάνουν επίσης τη διαφορά στο ποσοστό επιβίωσης της γάτας. Οι πιο μαλακές επιφάνειες τους προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Οι θάμνοι ή τα δέντρα που ανακόπτουν την πτώση τους μπορεί να είναι αυτό που θα τους σώσει τη ζωή.

Οι γάτες φοβούνται τα ύψη;</