Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη

by Μυρσίνη
Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη

Εάν η γάτα σας γέννησε πρόσφατα γατάκια, μην νομίζετε ότι αυτό είναι το τέλος. Κάθε άλλο. Η γάτα σας μπορεί να μείνει ξανά έγκυος σχεδόν αμέσως, μόλις σε 2-4 εβδομάδες. Οι γάτες περνούν την εφηβεία γύρω στους 6 μήνες και μπορούν να ασχοληθούν με το να αποκτήσουν τα δικά τους γατάκια μόλις μπουν σε αυτό το στάδιο. Δεν χρειάζονται πολλά για να μείνει έγκυος μια θηλυκή γάτα. Στην πραγματικότητα, τα θηλυκά μπορεί να έχουν μία γέννα που προέρχεται από πολλούς πατέρες. Μπορεί μάλιστα να συνεχίσει αυτό το μοτίβο πολλές φορές ετησίως.

Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι η κατανόηση του οιστρικού κύκλου της γάτας είναι σημαντική για να μην μείνει έγκυος η θηλυκή γάτα σας.

Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη
Κατανόηση του κύκλου οίστρου της γάτας

Ο οιστρικός κύκλος της θηλυκής γάτας, γνωστός και ως θερμός κύκλος της γάτας, ξεκινά όταν το γατάκι γίνεται έφηβος – περίπου 6 μηνών. Εάν η θηλυκή γάτα δεν είναι σταθεροποιημένη, θα βιώνει πάντα την εμπειρία του οίστρου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Αλλά πότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής; Οι εποχές αναπαραγωγής διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Η διάρκεια των ημερών επηρεάζει το πόσο συχνά μια θηλυκή γάτα θα έρθει σε οίστρο και θα παραμείνει σε οίστρο .

Γενικά, 7 ημέρες είναι ο μέσος όρος για τον κύκλο οίστρου μιας γάτας. Ορισμένες γάτες κυμαίνονται μεταξύ 1 και 21 ημερών.

Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη

Σημάδια μιας γάτας σε οίστρο

Τα κλασικά σημάδια μιας γάτας σε έξαψη είναι τα εξής:

  • Νιαούρισμα
  • Λαχάνιασμα
  • Βηματισμός
  • Στοργική, ακόμη και απαιτητική
  • Συνεχές τρίψιμο πάνω σε έπιπλα και ανθρώπους
  • Κυλιέται στο πάτωμα πιο συχνά
  • Σηκώνει πιο συχνά τον πισινό και πατάει τα πίσω πόδια

Τις περισσότερες φορές, αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ ενοχλητικές, ειδικά το νιαούρισμα. Μερικοί ιδιοκτήτες θα νομίζουν ότι η γάτα τους είναι άρρωστη, αλλά μην ξεγελιέστε.

Οι γάτες μένουν εύκολα έγκυες;

Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να μένουν έγκυες. Στις γάτες  η πράξη της αναπαραγωγής διεγείρει την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Κανονικά, τα ζώα πρέπει να περιμένουν το σώμα τους να απελευθερώσει ένα ωάριο ακούσια. Όταν όμως μια γάτα αναπαράγεται, το σώμα απελευθερώνει αμέσως ένα ωάριο για γονιμοποίηση, καθιστώντας την εγκυμοσύνη πολύ πιο εύκολη.

Τα ωάρια είναι συνήθως βιώσιμα για περίπου 20 έως 50 ώρες, οπότε οι περισσότερες θηλυκές γάτες χρειάζονται τρεις έως τέσσερις συνεδρίες ζευγαρώματος μέσα σε 24 ώρες για να προκύψει μια εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, οι γάτες ζευγαρώνουν αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη

Πόσο σύντομα μπορούν οι γάτες να αποκτήσουν γατάκια μετά από μια γέννα;

Οι εγκυμοσύνες των γατών διαρκούν περίπου 65 ημέρες. Μόλις έρθουν στον κόσμο τα γατάκια, το σώμα της μαμάς θα υποστεί ορμονικές αλλαγές για να προετοιμαστεί για τον επόμενο κύκλο οίστρου. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 4 εβδομάδες αφότου η γάτα σας έχει γεννήσει, αλλά μπορεί να συμβεί ήδη από 2 εβδομάδες.

Η ιδέα ότι η μαμά γατούλα σας δεν μπορεί να μείνει έγκυος ενώ θηλάζει τα γατάκια της είναι μύθος. Έτσι, παρακολουθήστε τη βασίλισσά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνει ξανά έγκυος.

Πρόληψη της εγκυμοσύνης στις γάτες

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη της γάτας σας είναι να την στειρώσετε. Μπορεί να φαίνεται επεμβατικό, αλλά οι γάτες αναπαράγονται σε σημείο υπερπληθυσμού, οπότε της κάνετε χάρη (και στις άλλες γατούλες του κόσμου).

Ο ιδανικός χρόνος για στειρώσεις είναι γύρω στους 6 μήνες πριν έρθει σε οίστρο. Αλλά αν η γάτα σας είναι πλήρως ανεπτυγμένη με γατάκια, μπορείτε να την στειρώσετε και μετά τον απογαλακτισμό των γατών.

Πόσο σύντομα μπορεί μια γάτα να μείνει έγκυος μετά την γέννηση γατιών; Πληροφορίες & Πρόληψη

Τι σημαίνει όταν μια γάτα είναι σε οίστρο;

Το να είναι σε έξαρση είναι ο κοινός όρος για την περίοδο του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γάτας κατά την οποία είναι γόνιμη – δηλαδή όταν μπορεί να μείνει έγκυος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα προσπαθήσει να βρει έναν αρσενικό γάτο για να ζευγαρώσει, οπότε μπορεί να τη δείτε να συμπεριφέρεται αρκετά διαφορετικά από το κανονικό.

Πώς μπορώ να καταλάβω πότε η γάτα μου είναι σε οίστρο;

Οι γάτες συνήθως συμπεριφέρονται αρκετά διαφορετικά όταν είναι σε έξαρση. Τα σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα είναι σε έξαρση μπορεί να περιλαμβάνουν:
Να είναι πιο θορυβώδης

Οι γάτες συχνά κλαίνε ή νιαουρίζουν περισσότερο όταν είναι σε έξαψη. Μπορεί επίσης να “φωνάζουν” – βγάζοντας έναν δυνατό ήχο μιάου ή ουρλιαχτό, ο οποίος έχει σκοπό να προσελκύσει τα αρσενικά που βρίσκονται κοντά τους. Εάν είναι γάτες εσωτερικού χώρου, συχνά θα κάθονται στο παράθυρο για να το κάνουν αυτό.
Να είναι πιο στοργικές

Οι γάτες συχνά τρίβονται πάνω σας ή σας αγκαλιάζουν περισσότερο όταν είναι σε έξαψη.
Είναι πιο περιπετειώδεις

Οι γάτες θα προσπαθήσουν να περιπλανηθούν για να βρουν έναν αρσενικό γάτο για να ζευγαρώσουν. Αν είναι γάτες εσωτερικού χώρου, μπορεί να προσπαθούν να δραπετεύουν πιο συχνά- αν είναι γάτες εξωτερικού χώρου, τότε μπορεί να περιφέρονται περισσότερο και να λείπουν περισσότερο από το κανονικό.

Πότε η γάτα μου θα έρθει σε οίστρο για πρώτη φορά;

Οι γάτες μπορούν να περάσουν την εφηβεία οποιαδήποτε στιγμή μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών και θα αρχίσουν να έρχονται σε έξαρση περίπου την ίδια περίοδο. Μπορούν να μείνουν έγκυες σε αυτή την ηλικία, αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα γατάκια και τις νεαρές γάτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει είτε να τις στειρώσετε είτε να τις χωρίσετε από ολόκληρες (μη στειρωμένες) αρσενικές γάτες σε ηλικία τεσσάρων μηνών.

Συμπέρασμα

Έχετε ακούσει τον όρο “αναπαράγονται σαν κουνέλια”. Αλλά όταν κατανοήσετε τον κύκλο οίστρου της γάτας, το “αναπαράγετε σαν γάτες” φαίνεται πιο κατάλληλο. Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να μένουν έγκυες και μπορούν να συνεχίσουν τον κύκλο της εγκυμοσύνης μόλις λίγες σύντομες εβδομάδες μετά την απόκτηση γατών. Έτσι, παρακολουθήστε στενά τη γάτα σας καθώς θηλάζει και κλείστε ένα ραντεβού για στείρωση το συντομότερο δυνατό.