Ταξιδεύοντας με κατοικίδια ζώα: Πως να οδηγήσετε με ασφάλεια με τα κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο

by Μυρσίνη
Ταξιδεύοντας με κατοικίδια ζώα: Πως να οδηγήσετε με ασφάλεια με τα κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο

Δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικούς περισπασμούς στη διαδικασία της οδήγησης. Φαίνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα μετά τα κακομαθημένα παιδιά είναι οι κακές επιλογές των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σας περιορισμένα

Για την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς και όλων των άλλων στο αυτοκίνητο, φροντίστε να περιορίζετε τα ζώα σας με τους κατάλληλους τρόπους.

Υπάρχουν διαθέσιμα λουριά για μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σκύλους που επιτρέπουν στο ζώο να προσδεθεί στις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου: στο πίσω κάθισμα, πάντα, παρακαλώ.

Τα μικρά σκυλιά πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε μεταφορέα. Ο μεταφορέας θα πρέπει επίσης να είναι δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε κάποιος άλλος οδηγός θα σας αναγκάσει να πατήσετε τα φρένα ή να κάνετε μια ξαφνική στροφή για να αποφύγετε ένα ατύχημα.

Τέτοιες ξαφνικές κινήσεις του οχήματος μπορεί να στείλουν το μεταφορέα να κατρακυλήσει πάνω στο κάθισμα, ενδεχομένως να αναποδογυρίσει κατά τη διαδικασία και να κινδυνεύσει να τραυματιστεί το κατοικίδιό σας. Τώρα, δεν έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο το δικό σας πιθανό πρόβλημα με το πλυντήριο, αλλά και ένα τραυματισμένο ή φρικαρισμένο ζώο.

Οι γάτες δεν πρέπει να είναι ελεύθερες

Με τις γάτες, ο μεταφορέας είναι υποχρεωτικός. Οι γάτες τρομάζουν πολύ πιο εύκολα από τους περισσότερους σκύλους και δεν χρειάζονται πολλά για να τις φρικάρουν. Αν είναι ελεύθερες μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να καταλήξουν στην κορυφή του κεφαλιού σας και να σκαλίσουν τη ζωή τους με τα κοφτερά τους νύχια.

Μια φορά είδα έναν τύπο να οδηγεί στο δρόμο με μια γάτα καβάλα στους ώμους του. Χαριτωμένο, αλλά όχι έξυπνο. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αυτή η χαριτωμενιά θα μπορούσε να μετατραπεί σε αιματοβαμμένη στο λεπτό.

Βάλτε τη γατούλα σε ένα μεταφορέα γάτας και δέστε τον μεταφορέα στη ζώνη ασφαλείας για να τον ασφαλίσετε. Ναι, η γατούλα μπορεί να παραπονεθεί, αλλά μάθε να την αποσιωπάς. Οι γάτες μπορεί να είναι διαβόητοι παραπονιάρηδες, αλλά είναι μια χαρά. Απλώς εκφράζουν τη γνώμη τους, την οποία μπορείτε με ασφάλεια να αγνοήσετε.

Το να γυρίζετε για να δείτε αν η γάτα είναι εντάξει είναι σαν να προσκαλείτε ένα ατύχημα, επειδή τα μάτια σας είναι μακριά από το δρόμο.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν ανθεκτικό μεταφορέα γάτας. Μπορεί να μην αρέσει στις γάτες να μπαίνουν σε μεταφορέα, αλλά είναι για τη δική τους ασφάλεια και τη δική σας!

Σκύλοι που κρέμονται από τα παράθυρα

“Μα, ο σκύλος μου λατρεύει να κρέμεται έξω από το παράθυρο με το πρόσωπό του στο αεράκι ενώ οδηγούμε!” Ναι, πολλοί άνθρωποι το πιστεύουν αυτό και το επιτρέπουν. Είναι κακή ιδέα σε πολλά επίπεδα. Τα σκυλιά μπορεί να είναι έξυπνα και πολύ εκπαιδεύσιμα, αλλά δεν είναι αρκετά έξυπνα ώστε να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους κατά την οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο.

Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος ο σκύλος να πέσει ή να πηδήξει έξω από το παράθυρο, ειδικά αν πρόκειται για σκύλο που του αρέσει να κρεμάει τις πατούσες του πάνω από την κορυφή της πόρτας και να καβαλάει πραγματικά τον άνεμο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε ένα κάμπριο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του προέδρου Ρούσβελτ, παραπάνω.

Δεύτερον, υπάρχει ο παράγοντας της απόσπασης της προσοχής, επειδή η προσοχή σας θα είναι κάπως εστιασμένη στο σκύλο, ειδικά αν ο εν λόγω σκύλος εναλλάσσεται μεταξύ του να κρέμεται από το παράθυρο και του να κρέμεται πάνω από την πλάτη του καθίσματος του οδηγού.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τραυματισμού του σκύλου σας. Όλοι έχουμε δει τι συμβαίνει στα παρμπρίζ όταν μια μικρή πέτρα αναπηδά από ένα φορτηγό με χαλίκι ή πετιέται από τις ρόδες του προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Το ίδιο κομμάτι πέτρας μπορεί εξίσου εύκολα να χτυπήσει τον σκύλο σας στο πρόσωπο, και σας διαβεβαιώνω ότι ο μαλακός ιστός είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικός στη ζημιά από το σκληρυμένο γυαλί ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οποιαδήποτε τέτοια συντρίμμια (συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων) μπορεί να τα χτυπήσει στο πρόσωπο, να εισχωρήσει στα αυτιά τους ή ό,τι άλλο. Σκύλοι έχουν τυφλωθεί και έχουν υποστεί άλλους διάφορους τραυματισμούς από συντρίμμια που πετάχτηκαν από το δρόμο.

Αν αγαπάτε τον σκύλο σας, δέστε τον με λουρί και κρατήστε τα παράθυρα κλειστά ή ανοίξτε τα μόνο σε ένα μικρό διάστημα μιας ίντσας περίπου, πολύ μικρό για να μπορέσουν να βάλουν το κεφάλι τους μέσα. Αυτή η μικρή ίντσα ή δύο εκατοστά ανοιχτού παραθύρου θα αφήσει αρκετό αέρα για να βάλουν τη μύτη τους προς τα πάνω, και αυτό συχνά θα τους βοηθήσει να μην αρρωστήσουν από το αυτοκίνητο.
Μια ειδική ιμάντα αυτοκινήτου κρατάει το σκυλάκι σας ασφαλές. Χρησιμοποιήστε την για να ασφαλίσετε το σκύλο σας χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Ναυτία στο αυτοκίνητο;

Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να αρρωσταίνει στο αυτοκίνητο και γι’ αυτό θέλετε να του ανοίξετε το παράθυρο, ανοίξτε οπωσδήποτε ένα παράθυρο κοντά στη θέση που κάθεται ο σκύλος, ώστε να μπορεί να πάρει καθαρό αέρα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας του είναι ασφαλής και ότι δεν μπορεί να κρέμεται έξω από το παράθυρο.

Αν είναι δυνατόν, παρακρατήστε την τροφή για τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Είναι επίσης δυνατό να δώσετε στο σκύλο σας Dramamine™ πριν από ένα οδικό ταξίδι. Συζητήστε τη δοσολογία με τον κτηνίατρό σας, καθώς διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για φάρμακα κατά της ναυτίας για γάτες.

Για πολύ σύντομα ταξίδια, όπως για παράδειγμα για τον κτηνίατρο, δεν είναι συνετό να χορηγείτε φάρμακα, καθώς μπορεί να καλύψουν αυτό που μπορεί να ελέγχει ο κτηνίατρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να προετοιμαστείτε απλά βάζοντας παλιές πετσέτες στο μεταφορέα της γάτας και να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό σετ για το ταξίδι της επιστροφής.

Για τους σκύλους, υπάρχουν προστατευτικά μαξιλάρια ανθεκτικά στην υγρασία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το κάθισμα του αυτοκινήτου. Τα παλιά γνωμικά “μια ουγγιά πρόληψης” και “να είστε προετοιμασμένοι” ισχύουν εδώ.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι σκληρό να δέσετε ή να εγκλωβίσετε ένα κατοικίδιο ζώο στο αυτοκίνητο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Είναι σκληρό να τα αφήνετε ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο, επειδή θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και τη δική σας. Το να περιορίζετε τα κατοικίδιά σας ενώ οδηγείτε είναι στην πραγματικότητα μια έκφραση της αγάπης σας γι’ αυτά.

Αν αγαπάτε το σκύλο ή τη γάτα σας, παρακαλώ δέστε τα με λουριά ή βάλτε τα σε κλουβιά ενώ οδηγείτε.

Προτεινόμενα