Θα φανεί με μια εξέταση αίματος ο καρκίνος στις γάτες; Τι θα δείξει;

by Μυρσίνη
Θα φανεί με μια εξέταση αίματος ο καρκίνος στις γάτες; Τι θα δείξει;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξία των αιματολογικών εξετάσεων. Μπορούν να διαγνώσουν πολλά πράγματα, από λοιμώξεις έως αναιμία. Παρέχουν στους κτηνιάτρους πληροφορίες σχετικά με την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας που μπορεί να μην είναι εμφανείς. Οι γάτες έχουν την τάση να κρύβονται όταν αισθάνονται άρρωστες. Είναι ο τρόπος τους να μην δείχνουν την ευπάθειά τους, οπότε αυτές οι εξετάσεις μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανίχνευση της νόσου και στην καθοδήγηση της θεραπείας. Επίσης, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν καρκίνο στις γάτες – μερικές φορές. Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε γιατί είναι περίπλοκο.

Θα φανεί με μια εξέταση αίματος ο καρκίνος στις γάτες; Τι θα δείξει;

Ορισμός του καρκίνου

Είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε με τον ορισμό του καρκίνου για να κατανοήσουμε πώς οι εξετάσεις αίματος μπορεί να λειτουργήσουν για τη διάγνωση αυτής της πάθησης. Ο καρκίνος δεν είναι μια ενιαία ασθένεια αλλά πάνω από 100 διαφορετικές. Κάθε μία έχει τους παράγοντες κινδύνου και τις χημικές οδούς που καθορίζουν την πορεία της. Ως γενικός όρος, περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται αφύσικα, είτε η δομή τους είτε ο αριθμός τους.

Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει όγκους ή να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα του προσβεβλημένου οργανισμού. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σύστημα. Ενώ οι γάτες είναι συνήθως λιγότερο ευάλωτες στον καρκίνο από ό,τι οι σκύλοι, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Συχνά ξεκινά με γενικά συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, λήθαργο, εμετό ή διάρροια.

Καρκίνος και αιματολογικές εξετάσεις

Η απάντηση στο αν μια εξέταση αίματος θα βοηθήσει τον κτηνίατρο να διαγνώσει τον καρκίνο είναι ναι και όχι. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καρκίνων που επηρεάζουν το αίμα, όπως το λέμφωμα ή η λευχαιμία. Και οι δύο εκδηλώνονται ως ανωμαλίες των λευκών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση που να μπορεί να κάνει συγκεκριμένη διάγνωση καρκίνου σε όλους τους τομείς.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι χρήσιμες για τη διάγνωση του καρκίνου. Αντίθετα, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως κόκκινη σημαία, υποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, αρκετές εξετάσεις μπορούν να αναδείξουν σημάδια εσωτερικής φλεγμονής. Ο έλεγχος των επιπέδων TK (κινάση της θυμιδίνης) μιας γάτας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βιοδείκτης ή ένδειξη καρκίνου, χωρίς όμως να προσδιορίζει ρητά την ασθένεια.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει άλλες χημικές ουσίες στο αίμα της γάτας σας, όπως το ασβέστιο. Τα υψηλά επίπεδα αυτού του ανόργανου συστατικού αποτελούν συχνά ένδειξη όγκου του παραθυρεοειδούς αδένα. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται λευχαιμία αιλουροειδών, μπορεί να διατάξει μια ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης ή η υποχοληστερολαιμία μπορεί να είναι σημάδι πολλαπλού μυελώματος. Αυτές οι εξετάσεις παρέχουν στον κτηνίατρό σας περισσότερες πληροφορίες για να προσδιορίσει τι συμβαίνει.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εξετάσεις αίματος είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι για να επιβεβαιώσουν μια ύποπτη διάγνωση καρκίνου. Να θυμάστε ότι οι αιματολογικές εξετάσεις συχνά βοηθούν τον κτηνίατρο να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, ώστε να επεξεργαστεί τον κατάλογο των διαφορικών διαγνώσεων. Ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ, υπερηχογράφημα και ανάλυση υγρών. Μπορεί επίσης να προβεί σε βιοψία τυχόν ανώμαλων όγκων.

Θα φανεί με μια εξέταση αίματος ο καρκίνος στις γάτες; Τι θα δείξει;

Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στη θεραπεία του καρκίνου

Οι εξετάσεις αίματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος παρακολούθησης της υγείας της γάτας σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Οι εξετάσεις αίματος ρουτίνας μπορούν να εντοπίσουν λοιμώξεις, αναιμία ή αλλεργικές αντιδράσεις. Λάβετε υπόψη ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι ευάλωτο σε παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλες ασθένειες στην εξασθενημένη του κατάσταση. Η παρακολούθηση της συνολικής ευεξίας της γάτας σας αποτελεί ζωτικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ευτυχώς, η έρευνα συνεχίζεται για πιο αποτελεσματικούς τρόπους εντοπισμού του καρκίνου στα αρχικά στάδια, όταν η πρόγνωση είναι καλύτερη. Ίσως μια μέρα να υπάρξει μια εξέταση που θα μπορεί να αποτελεί μέρος της συνήθους εξέτασης αίματος της γάτας σας κατά την ετήσια εξέτασή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στις γάτες;

Αν και τα ακριβή συμπτώματα μιας γάτας εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου που έχει, οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να σας ωθήσει να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα:

Νέα εξογκώματα ή εξογκώματα
Πληγή(-ες) που δεν επουλώνεται(-ονται)
Αλλαγή στην όρεξη (αύξηση ή μείωση)
Επίμονος εμετός ή/και διάρροια
Ταχεία απώλεια βάρους
Μειωμένη ενέργεια
Στοιχεία πόνου
Δυσκολία στην αναπνοή
Πρησμένη κοιλιά
Κρύψιμο ή άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά

Εάν ανησυχείτε ποτέ για την υγεία της γάτας σας, είναι καλύτερο να την εξετάσετε νωρίτερα παρά αργότερα. Αν και η σκέψη ότι η γάτα σας έχει καρκίνο είναι τρομακτική, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει περισσότερες επιλογές για θεραπεία και ενδεχομένως μεγαλύτερες πιθανότητες ύφεσης ή θεραπείας.

Θα φανεί με μια εξέταση αίματος ο καρκίνος στις γάτες; Τι θα δείξει;

Συμερασμα

Η διάγνωση του καρκίνου είναι μια τρομακτική προοπτική για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για θανατική καταδίκη. Πολλά ζώα αναρρώνουν από αυτή την καταστροφική ασθένεια και ζουν φυσιολογική ζωή. Αν και οι εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να διαγνώσουν όλες τις καταστάσεις, μπορούν να παράσχουν στον κτηνίατρό σας πολύτιμες πληροφορίες για τη θεραπεία της γάτας σας, παρακολουθώντας παράλληλα την υγεία της.

Προτεινόμενα