Τι να κάνετε αν δείτε ένα τραυματισμένο αδέσποτο ζώο – Πλήρης Οδηγός

by Μυρσίνη
Τι να κάνετε αν δείτε ένα τραυματισμένο αδέσποτο ζώο – Πλήρης Οδηγός

Είναι ένα συγκλονιστικό σενάριο να βλέπετε ένα αβοήθητο αδέσποτο τραυματισμένο στη μέση του δρόμου. Όντας φιλόζωος, είναι φυσικό να νιώθετε συμπόνια και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε, αλλά πρέπει να εκτιμήσετε με ασφάλεια την κατάσταση, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή το ζώο. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προσφέρετε ασφαλή και αποτελεσματική βοήθεια σε οποιοδήποτε τραυματισμένο αδέσποτο:

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Πλησιάστε το αδέσποτο αργά και ήρεμα

Να θυμάστε ότι κάθε τραυματισμένο ζώο θα νιώθει φόβο και απειλή, ειδικά τα αδέσποτα. Εάν το αδέσποτο επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, όπως γρυλίσματα ή βρυχηθμούς, είναι καλύτερο να κρατήσετε απόσταση και να καλέσετε επαγγελματική βοήθεια. Αν το ζώο φαίνεται φιλικό, πλησιάστε αργά και ήρεμα, μιλώντας με απαλή, καταπραϋντική φωνή.

Εκτιμήστε τα τραύματα του αδέσποτου

Ρίξτε μια ματιά στα τραύματά του και προσπαθήστε να προσδιορίσετε πόσο σοβαρά είναι. Εάν αιμορραγεί έντονα ή έχει σπασμένο κόκαλο που προεξέχει από το δέρμα, είναι καλύτερο να καλέσετε αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Εάν οι τραυματισμοί φαίνονται μικροί, μπορεί να είστε σε θέση να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες μόνοι σας.

Παρέχετε τις πρώτες βοήθειες, αν είναι δυνατόν

Εάν τα τραύματα του streetie είναι ήσσονος σημασίας, μπορείτε να προσπαθήσετε να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες. Καθαρίστε τυχόν κοψίματα ή εκδορές με ένα κομμάτι ήπιο σαπούνι και νερό και καλύψτε τα με έναν καθαρό επίδεσμο. Εάν ο streetie έχει ένα μικρό έγκαυμα, ρίξτε δροσερό νερό πάνω στην περιοχή για τουλάχιστον πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, καλύψτε το έγκαυμα με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Αν ο καημένος είναι αναίσθητος, ανασηκώστε απαλά το κεφάλι του και ελέγξτε για τυχόν ορατά τραύματα. Αν βρείτε κάποιο, προσπαθήστε να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες όσο καλύτερα μπορείτε.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ο κανόνας των πρώτων βοηθειών ισχύει και για τα ζώα. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Αεραγωγός: Βεβαιωθείτε ότι το ζώο μπορεί να αναπνεύσει σωστά, χωρίς να υπάρχουν ξένα αντικείμενα που να εμποδίζουν τους αεραγωγούς του (όπως λάσπη ή αν έχουν βουλωμένα ρουθούνια).

Αναπνοή: Εάν οι αεραγωγοί είναι καθαροί, τότε αναζητήστε σημάδια μη ομαλής αναπνοής. Εάν δείτε οποιαδήποτε δυσφορία, φυσήξτε αέρα στα ρουθούνια ή στο στόμα τους.

Κυκλοφορία: ΠΡΟΧΩΡΉΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΉ! Εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα σας δαγκώσουν, ανοίξτε τα χείλη ώστε να μπορείτε να δείτε τα ούλα. Πιέστε ένα δάχτυλο στα ούλα και ελέγξτε πόσο γρήγορα το χρώμα επανέρχεται στα ούλα. Εάν χρειαστεί περισσότερο από 2-5 δευτερόλεπτα για να επανέλθει το χρώμα, τότε σπεύστε αμέσως στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Προσπαθήστε να κρατήσετε το αδέσποτο ζεστό αν κρυώνει και τρέμει, ή χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη αν αισθάνεται πολύ ζεστό στην αφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόκαλα; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Μεταφέρετε το αδέσποτο σε κτηνίατρο

Εάν τα τραύματα είναι πιο σοβαρά ή εάν δεν αισθάνεστε άνετα να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες, είναι καλύτερο να το μεταφέρετε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Εάν το αδέσποτο είναι αρκετά μικρό για να μεταφερθεί, τοποθετήστε το σε ένα ανθεκτικό χαρτόκουτο ή κλουβί και καλύψτε το κλουβί με μια κουβέρτα για να το βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμο. Εάν το αδέσποτο είναι πολύ μεγάλο για να μεταφερθεί, προσπαθήστε να το μετακινήσετε απαλά πάνω σε μια κουβέρτα ή πετσέτα και, στη συνέχεια, σύρετε την κουβέρτα ή την πετσέτα σε ένα όχημα. Φροντίστε να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Επικοινωνήστε με την τοπική σας ομάδα διάσωσης ζώων

Αν δεν μπορείτε να μεταφέρετε μόνοι σας το αδέσποτο ή αν είναι πολύ άρρωστο ή τραυματισμένο για να μεταφερθεί, επικοινωνήστε με την τοπική ομάδα διάσωσης ζώων ή την υπηρεσία ελέγχου ζώων για βοήθεια. Αυτοί μπορούν να παράσχουν στο αδέσποτο την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται και να του βρουν ένα νέο σπίτι, αν χρειαστεί.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε τον τριχωτό φίλο:

Εάν αισθάνεστε ισχυρό δεσμό με το τραυματισμένο αδέσποτο και θέλετε να του προσφέρετε ένα παντοτινό σπίτι, σκεφτείτε να το υιοθετήσετε μόλις αναρρώσει από τα τραύματά του. Λάβετε υπόψη ότι τα αδέσποτα ζώα μπορεί να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή ιατρικές παθήσεις που θα απαιτούν συνεχή φροντίδα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να αναλάβετε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι:

Αν είστε φιλόζωοι και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να μην σώσετε ένα τραυματισμένο αδέσποτο, τότε γιατί να μην είστε καλά προετοιμασμένοι για να κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά; Κρατήστε πάντα στο αυτοκίνητό σας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για τα ζώα, έχετε έτοιμα στη διάθεσή σας χαρτόκουτα, φίμωτρα, τροφές με έντονη μυρωδιά (για να τα δελεάσετε), βαριές κουβέρτες και χοντρά γάντια, ώστε την επόμενη φορά που θα δείτε ένα τραυματισμένο αδέσποτο, να είστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για να βοηθήσετε ένα τραυματισμένο αδέσποτο χρειάζεται υπομονή, συμπόνια και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης. Να είστε προσεκτικοί με τις περιστάσεις και να μη βιάζεστε να κάνετε τίποτα. Μπορεί να τρομάξετε περαιτέρω το αδέσποτο, κάνοντάς το πιο αμυντικό, ή μπορεί ακόμη και να επιδεινώσετε τα τραύματα, και σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε πάντα να καλέσετε μέσω βίντεο έναν κτηνίατρο, ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει ως προς το τι πρέπει να γίνει. Είναι τελικά πολύτιμα αδέσποτα και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για μια ευτυχισμένη ζωή.

Προτεινόμενα