Υγεία γάτας: Είναι το σαπούνι χεριών τοξικό για τις γάτες & είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό;

by Μυρσίνη
Υγεία γάτας: Είναι το σαπούνι χεριών τοξικό για τις γάτες & είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό;

Η γάτα σας έχωσε τη μύτη της σε κάτι που δεν έπρεπε- τώρα, είναι βρώμικη και είναι μια δουλειά πολύ μεγάλη για να την αντιμετωπίσει μόνη της. Ελπίζετε ότι μπορείτε να του κάνετε ένα γρήγορο σκούπισμα με λίγο σαπούνι χεριών. Είναι απαλό για τα χέρια μας, οπότε θα είναι εντάξει, σωστά; Δυστυχώς, όχι πάντα.

Ορισμένα σαπούνια χεριών περιέχουν χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να διασπούν το λίπος και τη βρωμιά και δεν το θεωρούμε βλαβερό, καθώς δεν γλείφουμε τους εαυτούς μας όπως κάνουν οι γάτες. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι χεριών στη γάτα σας σε περίπτωση ανάγκης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαπούνι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για γάτες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα σαπούνια χεριών και τις γάτες, διαβάστε παρακάτω.

Υγεία γάτας: Είναι το σαπούνι χεριών τοξικό για τις γάτες & είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό;

Σημάδια επιβλαβούς κατάποσης σαπουνιού

Παρά την επαγρύπνησή σας να την πλένετε με τα προϊόντα του και να κρατάτε οτιδήποτε βλαβερό μακριά, η γάτα σας μπορεί και πάλι να σκοντάψει σε κάτι βλαβερό που δεν μπορεί να αντισταθεί να δοκιμάσει. Είναι απίθανο μια γάτα να καταπιεί σαπούνι χεριών, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε. Σύμφωνα με τη Γραμμή βοήθειας για τα δηλητήρια των κατοικίδιων ζώων, τα συνήθη σημάδια κατάποσης βλαβερών σαπουνιών είναι τα εξής

Σάλια
Εγκαύματα στο στόμα
Έλλειψη όρεξης
Εμετός
Λήθαργος
Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Υγεία γάτας: Είναι το σαπούνι χεριών τοξικό για τις γάτες & είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό;

Πώς πρέπει να καθαρίζω τη γάτα μου;

Οι γάτες σπάνια χρειάζονται μπάνιο επειδή είναι τόσο ικανοί περιποιητές και αρκετά επιλεκτικοί με το τρίχωμά τους. Θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί να δώσετε στη γάτα σας ένα χέρι βοήθειας, όπως αν είναι ιδιαίτερα βρώμικη, λιπαρή ή έχει πέσει πάνω σε κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να την βλάψει αν το έγλειφε καθαρά.

Επιλέγετε πάντα ένα σαμπουάν ή σαπούνι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για γάτες. Θα πρέπει να μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων, εκτός αν η γάτα σας έχει δερματικά προβλήματα, οπότε ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.
Είναι επείγον!

Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν μπορείτε να βρείτε σαμπουάν ή σαπούνι για γάτες για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σαπούνι πιάτων. Αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως μετά με ένα σχολαστικό ξέπλυμα. Φυσικά, το σαμπουάν που έχει φτιαχτεί ειδικά για γάτες είναι καλύτερη επιλογή.

Το σαπούνι πιάτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αν καθαρίζετε μια ιδιαίτερα λιπαρή διαρροή στο τρίχωμα της γάτας σας, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του λίπους και του λαδιού. Και πάλι, δεν συνιστάται η χρήση σαπουνιού πιάτων σε γάτες, αλλά ένα σαπούνι πιάτων που έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα, το καθιστά χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ξεπλύνετε και επαναλάβετε

Φροντίζετε πάντα να πλένετε καλά τη γάτα σας μετά. Όχι μόνο τα σαπούνια μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν καταποθούν, αλλά οι γάτες έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα pH από τους ανθρώπους, οπότε τα προϊόντα μας μπορεί να τους προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Στη χειρότερη περίπτωση, αν χρησιμοποιούσατε τακτικά ανθρώπινα προϊόντα στη γάτα σας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια γούνας και φαλακρά σημεία, ξηρό τρίχωμα και φαγούρα, απολεπισμένο δέρμα, ακόμη και δερματικές μολύνσεις.

Υγεία γάτας: Είναι το σαπούνι χεριών τοξικό για τις γάτες & είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό;

Συμπέρασμα

Έτσι, αν και το σαπούνι χεριών μπορεί να είναι τοξικό για τις γάτες αν το καταπιούν, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν το χρειάζεστε απεγνωσμένα. Απλά φροντίστε να το ξεπλύνετε καλά για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μείνει τίποτα στο δέρμα του για να ερεθίσει ή στη γούνα του για να του προκαλέσει ενδεχομένως προβλήματα υγείας αν το γλείψει καθαρά.

Αν μπορείτε, παραμείνετε σε σαπούνια ειδικά σχεδιασμένα για γάτες και αν ποτέ χρειαστείτε καθοδήγηση, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή χρησιμοποιήστε διαδικτυακές πηγές όπως το Pet MD και η Pet Poison Helpline για να σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Προτεινόμενα