Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα; -Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα; -Χρήσιμες πληροφορίες

Μια πτυχή του να είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων είναι να γνωρίζετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φάει το κατοικίδιό σας. Αν όμως έχετε γάτα ως κατοικίδιο, γνωρίζετε ότι έχει το δικό της μυαλό και μπορεί να φάει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Οι γάτες δεν τρώνε πάντα το φαγητό μας επειδή το βρίσκουν ιδιαίτερα νόστιμο. Μερικές φορές, το κάνουν από περιέργεια λόγω της μυρωδιάς του. Μια τροφή που μπορεί να προσελκύσει τη γάτα σας λόγω της μυρωδιάς είναι η καυτερή σάλτσα. Είναι όμως εντάξει για τις γάτες να τρώνε καυτερή σάλτσα; Όχι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε καυτερή σάλτσα. Μια μικρή γεύση πιθανότατα δεν θα βλάψει το αιλουροειδές σας, αλλά δεν παρέχει κανένα όφελος και μπορεί να ερεθίσει το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας.

Η κατανάλωση καυτερής σάλτσας μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια της γάτας σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί η καυτερή σάλτσα δεν είναι ασφαλής για τις γάτες και πότε θα πρέπει να ανησυχείτε αν η γάτα σας φάει λίγη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα; -Χρήσιμες πληροφορίες

Στις γάτες αρέσει η καυτερή σάλτσα;

Εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε την καυτερή σάλτσα κυρίως για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας και να προσθέσουμε λίγη καυτερή γεύση. Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τη γεύση της και ως εκ τούτου την προσθέτουν στα πάντα. Τι είναι όμως αυτό που έχει η καυτερή σάλτσα και μπορεί να προσελκύει τις γάτες; Τους αρέσει καν και μπορούν να τη γευτούν με τον τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι;

Για να απαντήσουμε καλύτερα σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε την πρωταρχική διατροφή των γατών. Όντας υποχρεωτικά σαρκοφάγα, η πρωταρχική διατροφή μιας γάτας πρέπει να αποτελείται από κρέας. Το κρέας δεν είναι από τη φύση του πικάντικο, γι’ αυτό και συχνά του προσθέτουμε διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως η καυτερή σάλτσα.

Επειδή όμως οι γάτες πρέπει να έχουν κρέας για να επιβιώσουν, έχουν γευστικούς κάλυκες που μπορούν να γευτούν μόνο συγκεκριμένες γεύσεις. Επιπλέον, οι γάτες έχουν μόνο μερικές εκατοντάδες γευστικούς κάλυκες σε αντίθεση με τους 9.000 στους ανθρώπους. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η μόνη γεύση που δεν μπορούν να γευτούν οι γάτες είναι η γλυκύτητα.

Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα;

Παρά τον περιορισμένο αριθμό των γευστικών τους κάλυκων, είναι πολύ πιθανό οι γάτες να μπορούν να δοκιμάσουν καυτερή σάλτσα. Αλλά δεν έχει την ίδια γεύση με αυτή που έχει στους ανθρώπους, λόγω του ότι η γάτα έχει λιγότερους γευστικούς κάλυκες. Είναι πολύ πιθανό ότι αν η γάτα σας δοκιμάσει καυτερή σάλτσα, δεν θα της αρέσει η γεύση της λόγω της κύριας χημικής ουσίας στην καυτερή σάλτσα που της δίνει πικάντικη γεύση: της καψαϊκίνης.

Παρόλο που οι γάτες δεν γεύονται την καυτερή σάλτσα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, η καψαϊκίνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα τους. Το ίδιο ισχύει και αν οι άνθρωποι τρώνε πολύ καυτερή σάλτσα, αλλά μπορεί να χρειάζεται λιγότερη καυτερή σάλτσα για να ερεθίσει το στόμα μιας γάτας απ’ ό,τι το στόμα ενός ανθρώπου. Αν η γάτα σας δοκιμάσει λίγη καυτερή σάλτσα, είναι πολύ πιθανό να μην την προσέλκυσε η ίδια η καυτερή σάλτσα, αλλά μάλλον το φαγητό στο οποίο βρισκόταν. Εάν χρησιμοποιήσατε την καυτερή σάλτσα για να αρωματίσετε κρέας, τότε πιθανότατα το κρέας ήταν αυτό που προσέλκυσε τη γάτα σας. Στην προσπάθειά της να φάει το κρέας, η γάτα σας μπορεί να γλείψει λίγη από την καυτερή σάλτσα ως αποτέλεσμα.

Στις περισσότερες γάτες, η αίσθηση καψίματος από την κατανάλωση της καυτερής σάλτσας είναι αρκετή για να αποτρέψει τη γάτα από το γεύμα. Αν το στόμα της γάτας σας ερεθιστεί, θα υποθέσει ότι το φαγητό είναι απλώς κακό και δεν θα προσπαθήσει να συνεχίσει να το τρώει.

Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα; -Χρήσιμες πληροφορίες

Είναι η καυτερή σάλτσα ασφαλής για τις γάτες;

Η καυτερή σάλτσα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη στη διατροφή της γάτας σας, αλλά δεν είναι και πραγματικά ασφαλές να την τρώνε οι γάτες. Παρόλο που το να δοκιμάσετε απλώς μια γεύση από λίγη καυτερή σάλτσα δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη γάτα σας, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θα μπορούσε να την κάνει να αρρωστήσει, αν δεν έχει ήδη αποθαρρυνθεί από το κάψιμο και τον ερεθισμό στο στόμα της.

Στην πραγματικότητα έχει πολύ νόημα αν το σκεφτείτε, επειδή η καυτερή σάλτσα μπορεί να αρρωστήσει ακόμα και τους ανθρώπους αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλο που λίγη καυτερή σάλτσα πάει πολύ στο φαγητό μας, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε τόσο μικρή ποσότητα.

Λόγω της καψαϊκίνης που περιέχεται στην καυτερή σάλτσα, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και στομαχικά προβλήματα στους ανθρώπους, εκτός από την αίσθηση καψίματος και τον ερεθισμό που μπορεί να εμφανιστεί. Η καυτερή σάλτσα επηρεάζει και τις γάτες με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, πεπτικά προβλήματα και ερεθισμό.

Το έχουμε ήδη θίξει λίγο αυτό, αλλά ο λόγος που η καυτερή σάλτσα δεν είναι ασφαλής για τις γάτες είναι ότι χρειάζονται πολύ λιγότερα για να αρρωστήσουν λόγω του ότι είναι πολύ μικρότερες από τους ανθρώπους. Και η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων καυτερής σάλτσας μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γάτα σας λόγω του ότι το στομάχι τους είναι επίσης πιο ευαίσθητο.

Ποια άλλα συστατικά της καυτερής σάλτσας είναι επικίνδυνα για τη γάτα μου;

Η καψαϊκίνη δεν είναι το μόνο συστατικό που βρίσκεται στην καυτερή σάλτσα που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές για τη γάτα σας. Οι καυτερές σάλτσες συχνά περιέχουν φυτικά συστατικά όπως σκόρδο, κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτες που χρησιμοποιούνται για να τους δώσουν μια συγκεκριμένη γεύση.

Ορισμένα από αυτά τα συστατικά, ιδιαίτερα το σκόρδο και τα κρεμμύδια, είναι τοξικά για τις γάτες. Η κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιών σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο. Όσο περισσότερη καυτερή σάλτσα τρώει η γάτα σας που περιέχει αυτά τα συστατικά, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται.

Τι μπορεί να συμβεί αν μια γάτα φάει καυτερή σάλτσα;

Αν η γάτα σας γλύψει μόνο μία φορά καυτερή σάλτσα, είναι απίθανο να της συμβεί κάτι κακό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρακολουθείτε για αλλαγές στη φυσιολογική συμπεριφορά, ειδικά αν η γάτα σας έφαγε πολλή καυτερή σάλτσα ή δεν είστε σίγουροι για το πόσο έχει φάει.

Είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να μην είναι σε θέση να χωνέψει σωστά την καυτερή σάλτσα, επειδή έχει διαφορετικούς μηχανισμούς στο πεπτικό σύστημα σε σύγκριση με εμάς. Οποιαδήποτε σημάδια που μπορεί να δείτε θα σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα, όπως:

Πρήξιμο στο στόμα
Έκκριση σάλιου ή υπερβολική έκκριση σάλιου
Πιάσιμο του στόματος
Ερυθρότητα του στόματος
Απροθυμία να ανοίξουν το στόμα τους ή να φάνε
Υπερβολική κατανάλωση νερού
Εμετός
Διάρροια
Δυσφορία στο στομάχι
Έλλειψη όρεξης

Ανάλογα με τα συστατικά της καυτερής σάλτσας που έφαγε η γάτα σας και το πόσο έφαγε, μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως λήθαργο. Εάν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καυτερής σάλτσας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας ή σε μια τηλεφωνική γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων ζώων για συμβουλές και θεραπεία.

Πώς να καταλάβετε αν οι γάτες είναι σας είναι συναισθηματικά δεμένες: 6 κοινά σημάδια

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται να καρυκεύσετε το φαγητό της γάτας σας με καυτερή σάλτσα σε μια προσπάθεια να το κάνετε να έχει καλύτερη γεύση. Αλλά αν η περίεργη γατούλα σας δοκιμάσει λίγο από το φαγητό σας με καυτερή σάλτσα, καλό είναι να την παρακολουθείτε στενά για τυχόν συμπτώματα. Η καυτερή σάλτσα δεν είναι καλή για τις γάτες, αλλά μια μικρή γεύση δεν θα πρέπει να είναι αρκετή για να βλάψει το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετό για να τα αποτρέψει από το να φάνε περισσότερη καυτερή σάλτσα στο μέλλον.