Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς

by Μυρσίνη
Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς

Η φροντίδα των γατών μας περιλαμβάνει την παροχή υψηλής ποιότητας πλήρους τροφής, καθαρού νερού, στοργής και εμπλουτισμού. Οι γάτες εξαρχής δεν είναι μεγάλοι πότες νερού, αλλά τι γίνεται αν η γάτα σας αποφεύγει εντελώς τα μπολ με το νερό και τρώει μόνο υγρή τροφή; Θα πρέπει να ανησυχείτε;

Η υγρή τροφή μπορεί να είναι πολύ ενυδατική για τη γάτα σας και μπορεί να πίνει κρυφά μερικές γουλιές από το μπολ με το νερό ή από μια εξωτερική λακκούβα. Τούτου λεχθέντος, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τα πράγματα για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, αν είναι δυνατόν. Σε αυτό το άρθρο, σας παρέχουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας είναι αφυδατωμένη και συμβουλές για να την κάνετε να πιει περισσότερο νερό.

Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς

Γιατί μερικές γάτες δεν πίνουν νερό;

Οι οικόσιτες γάτες κατάγονται από τη βορειοαφρικανική αγριόγατα, Felis silvestris lybica 1, η οποία ζούσε σε θερμά περιβάλλοντα που έμοιαζαν με έρημο, οπότε ήταν συνηθισμένες στο να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στο νερό. Στην πραγματικότητα, γι’ αυτό τα ούρα της γάτας είναι τόσο πικάντικα – είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα- μια βιολογική τακτική που βοήθησε τους προγόνους τους να συγκρατούν το νερό.

Αλλά οι γάτες εξακολουθούν να χρειάζονται νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να μην πίνει νερό μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής.
Είναι ήδη αρκετά ενυδατωμένες

Ορισμένες γάτες δεν πίνουν τόσο νερό όσο άλλες, επειδή είναι ήδη αρκετά ενυδατωμένες. Επίσης, δεν πρέπει να συγκρίνετε τη γάτα σας με το σκύλο σας (αν έχετε), επειδή οι γάτες δεν χρειάζονται τόσο πολύ νερό όσο εκείνοι.

Αν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή, τα καλά νέα είναι ότι αποτελείται περίπου κατά 80% από νερό, οπότε μια γάτα θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε νερό από αυτήν.

Μια υγιής ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 60 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους σε διάστημα 24 ωρών για να παραμείνει ενυδατωμένη. Αυτό σημαίνει ότι μια γάτα βάρους 4 κιλών πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 240 ml νερού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Το μπολ νερού χρειάζεται καθαρισμό

Οι γάτες προτιμούν να πίνουν από μια φρέσκια πηγή νερού, επομένως το μπολ με το νερό τους πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξαναγεμίζει με φρέσκο νερό.
Το μπολ με το νερό χρειάζεται μετακίνηση

Εάν το μπολ με το νερό βρίσκεται σε χώρο με μεγάλη κίνηση ή κοντά σε μέρη που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στη γάτα (όπως δίπλα στο πλυντήριο ρούχων ή κοντά σε μπολ άλλων κατοικίδιων ζώων), η γάτα σας μπορεί να το αποφεύγει. Θα πρέπει να μετατοπίσετε το μπολ με το νερό, αν η γάτα αγχώνεται από δυνατούς θορύβους ή κυρίαρχα κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Το μπολ με το νερό μιας γάτας δεν πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο σταθμό τροφής ή στην άμμο της.

Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς
Μπορεί να μην είναι καλά

Εάν η γάτα σας έχει κάποια πάθηση που την κάνει να αισθάνεται αδιαθεσία, είναι λιγότερο πιθανό να πιει νερό. Καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η παγκρεατίτιδα και τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη νερού από μια γάτα.
Έχουν οδοντικά προβλήματα

Εάν η γάτα σας έχει οποιοδήποτε πόνο στο στόμα ή στα δόντια, αυτό μπορεί να τη σταματήσει από το να τρώει και να πίνει.
Εάν η γάτα σας πάσχει από κάποια μορφή οδοντικής νόσου, μπορεί να δείτε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Μειωμένη όρεξη
Μυρωδιά από το στόμα (δυσοσμία του στόματος)
Πιάσιμο του προσώπου και του στόματος
Πτώση τροφής κατά το φαγητό
Οίδημα στο πρόσωπο
Σάλια

Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια.

Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι αφυδατωμένη;

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να μην πίνει αρκετό νερό και δεν λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται από την υγρή τροφή της, είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε και τα οποία υποδεικνύουν ότι η γάτα σας μπορεί να πάσχει από αφυδάτωση, αλλά αυτά είναι καλύτερο να τα εκτιμήσει ο κτηνίατρός σας.
Δυσκοιλιότητα

Όταν μια γάτα δεν έχει αρκετή υγρασία στον οργανισμό της, μπορεί να πάθει δυσκοιλιότητα. Εάν η γάτα σας προσπαθεί να κάνει κακά και δεν έχει κάνει πολλές κενώσεις, είναι πιθανόν να έχει δυσκοιλιότητα και αφυδάτωση. Αυτό απαιτεί αξιολόγηση από τον κτηνίατρό σας επειγόντως, διότι η συσσώρευση περιττωμάτων μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη και να οδηγήσει σε άλλα, πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Ξηρό στόμα

Τα ούλα της γάτας πρέπει να έχουν ένα υγιές ανοιχτό ροζ χρώμα και να είναι υγρά στην αφή. Εάν τα ούλα της γάτας σας είναι περισσότερο κολλώδη παρά γλοιώδη, υπάρχει πρόβλημα ενυδάτωσης.
Λαχάνιασμα

Οι οικόσιτες γάτες δεν λαχανιάζουν συχνά. Όταν το κάνουν, είναι συνήθως σημάδι στρες, θερμοπληξίας ή σοβαρής ασθένειας. Αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να λαχανιάζει, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας και να κανονίσετε ένα επείγον ραντεβού για έλεγχο.

Βυθισμένα μάτια

Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα σας είναι άρρωστη. Αν τα μάτια της γάτας σας φαίνονται βυθισμένα ή θαμπά και θολά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης.

Η γάτα μου δεν πίνει νερό αλλά τρώει υγρή τροφή: Συμβουλές & πληροφορίες συμπεριφοράς

Πώς μπορείτε να κάνετε μια γάτα να πίνει περισσότερο νερό;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό.
Θερμοκρασία νερού

Οι περισσότερες γάτες προτιμούν το δροσερό νερό, αλλά δεν το κάνουν όλες. Έτσι, ίσως να θέλετε να πειραματιστείτε με τη σωστή θερμοκρασία νερού για τη γάτα σας, δίνοντάς της τη δυνατότητα επιλογής.

Τοποθετήστε ένα μπολ με δροσερό νερό δίπλα σε ένα σε θερμοκρασία δωματίου. Όποιο μπολ επιλέγει πιο συχνά η γάτα σας, σας δείχνει ποια θερμοκρασία πρέπει να επιδιώξετε.
Υλικό μπολ νερού

Είναι πιθανό η γάτα σας να μη συμπαθεί την τρέχουσα γυάλα της εξαιτίας του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το κεραμικό είναι εξαιρετικές επιλογές επειδή καθαρίζονται εύκολα. Δεδομένου ότι δεν χαράσσονται εύκολα, δεν είναι τόσο πιθανό να φιλοξενήσουν βακτήρια όσο τα πλαστικά μπολ.

Αλλαγή τοποθεσίας

Εάν το μπολ με το νερό της γάτας σας βρίσκεται σε θορυβώδη ή αγχωτική τοποθεσία, θα πρέπει να το μετακινήσετε σε ένα πιο ήσυχο μέρος. Αν βρίσκεται δίπλα σε ένα πλυντήριο ρούχων ή κοντά στην εξώπορτα, όπου μπαινοβγαίνουν συχνά άνθρωποι, η γάτα σας μπορεί να αγχωθεί και να αποφύγει το μπολ με το νερό.
Καθημεριν