Πως επηρεάζει η υγρή τροφή τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για το πεπτικό σύστημα

by Μυρσίνη
Πως επηρεάζει η υγρή τροφή τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για το πεπτικό σύστημα

Ίσως η γάτα σας τρώει ξηρά τροφή και πρέπει να καθαρίζετε το κουτί της άμμου πολύ συχνά. Ή ίσως μόλις πρόσφατα περάσατε στη διατροφή της γάτας σας με υγρή τροφή και αναρωτιέστε τι να περιμένετε. Όπως και να έχει, μπορεί να αναρωτιέστε αν η χορήγηση υγρής τροφής στη γάτα σας θα την κάνει να κάνει λιγότερα κακά.

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Οι γάτες τείνουν να αφοδευουν λιγότερο όταν τους δίνεται υγρή τροφή. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην υγρή τροφή σε σχέση με την ξηρή τροφή και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα της γάτας σας τα απορροφά και τα χωνεύει.

Αν μόλις πρόσφατα αλλάξατε σε υγρή τροφή και παρατηρήσατε ότι η γάτα σας κάνει λιγότερα κακά, αυτό είναι φυσιολογικό. Το να ταΐζετε τη γάτα σας με υγρή τροφή μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα με την οποία καθαρίζετε το κουτί της άμμου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς η υγρή τροφή επηρεάζει τις συνήθειες της γάτας σας όσον αφορά τα κακά της, καθώς και να βρείτε απαντήσεις σε τυχόν άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Σπιτική σούπα για γάτες: 3 Συνταγές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο & θρεπτικές

Γιατί η υγρή τροφή προκαλεί λιγότερα κακά στις γάτες;

Ουσιαστικά, η υγρή τροφή προκαλεί λιγότερα κακά στις γάτες λόγω του είδους των συστατικών και των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτήν σε σχέση με αυτά της ξηρής τροφής. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το 70% της διατροφής τους πρέπει να αποτελείται από κρέας.

Στη φύση, οι γάτες τρώνε κυρίως τρωκτικά και άλλα μικρά ζώα, όπως πουλιά και σαύρες. Το κρέας από αυτά τα ζώα περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και λίπος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μυών και των οργάνων της γάτας σας.

Σε αντίθεση με άλλα ζώα, ακόμη και σκύλους, και οι γάτες πολύ σπάνια τρώνε φυτά. Ωστόσο, η ξηρά τροφή για γάτες περιέχει πολλά φυτικά συστατικά, ενώ η υγρή τροφή για γάτες όχι. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με το πόσο πολύ χέζει η γάτα σας; Για να καταλάβετε καλύτερα πώς συγκρίνονται οι δύο τύποι τροφών, ας δούμε την καθεμία ξεχωριστά.

1. Ξηρή τροφή

Αν η γάτα σας έτρωγε πάντα κυρίως ξηρά τροφή, πιθανώς να έχετε παρατηρήσει ότι παρήγαγε πολλά κακά. Αυτό για να μην αναφέρουμε την ποσότητα των περιττωμάτων που παράγονται αν έχετε περισσότερες από μία γάτες. Ο λόγος για τον οποίο η ξηρά τροφή προκαλεί τόσο πολύ κακά στις γάτες είναι ότι περιέχει ένα μείγμα από συστατικά κρέατος και φυτικής προέλευσης.

Λίγο νερό 

Οι ξηρές τροφές περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος που προέρχονται από συστατικά κρέατος και φυτικές ίνες που προέρχονται από φυτικά συστατικά. Επιπλέον, οι περισσότερες ξηρές τροφές για γάτες περιέχουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό υγρασίας, συνήθως μόνο περίπου 10%-12%.

Το κρέας αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής της γάτας σας και παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας. Ωστόσο, τα φυτά προστίθενται συχνά στις ξηρές τροφές για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που η γάτα σας δεν μπορεί να πάρει από το κρέας, αλλά και για να γίνει η τροφή πιο εύπεπτη, καθώς οι ξηρές τροφές έχουν λιγότερη υγρασία από τις υγρές τροφές.

Υψηλότερη σε φυτικές ίνες

Εκτός όμως από την παροχή βιταμινών και μετάλλων, το κύριο θρεπτικό συστατικό στο οποίο τα φυτά είναι πλούσια είναι οι φυτικές ίνες. Ως άνθρωποι, χρειαζόμαστε φυτικές ίνες όχι μόνο για να βοηθήσουμε στη μείωση της χοληστερόλης μας και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και για να βοηθήσουμε στη ρύθμιση του εντέρου μας. Οι φυτικές ίνες έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα της γάτας σας, αλλά η διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι περισσότερες γάτες δεν χρειάζονται φυτικές ίνες προκειμένου να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Με αυτό το δεδομένο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι ευεργετικές για τις γάτες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα ή άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς και ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης των αιλουροειδών ή η παχυσαρκία. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε τις γάτες σας να μασουλάνε γρασίδι αν βγουν έξω. Όμως, εκτός από το να τις κάνει να κάνουν περισσότερα κακά, οι πολλές φυτικές ίνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στις γάτες, καθώς δεν τις χρειάζονται πραγματικά για να επιβιώσουν.

Πολλά συστατικά φυτικής προέλευσης

Οι ξηρές τροφές για γάτες κυκλοφορούν επίσης σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες με πολλά διαφορετικά συστατικά. Ιδανικά, οποιαδήποτε τροφή για γάτες αγοράζετε θα πρέπει να έχει κρέας τουλάχιστον ως πρώτο συστατικό. Όμως, ορισμένες λιγότερο ακριβές ξηρές τροφές για γάτες έχουν κάποιο είδος φυτικής ύλης ως πρώτο συστατικό. Θα παρατηρήσετε ακόμα περισσότερα κακά αν τα φυτά είναι το πρώτο συστατικό αντί για κρέας.

Σπιτική σούπα για γάτες: 3 Συνταγές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο & θρεπτικές

2. Υγρή τροφή

Από την άλλη πλευρά, η υγρή τροφή για γάτες αποτελείται κυρίως από κρέας και περιέχει μόνο ένα μικρό ποσοστό φυτικών συστατικών, αν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα κύρια θρεπτικά συστατικά που παρέχει η υγρή τροφή είναι πρωτεΐνες και λίπη, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με αυτά που θα έτρωγε κανονικά μια γάτα στη φύση.

Υψηλό επίπεδο νερού 

Επιπλέον, οι υγρές τροφές για γάτες έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία από τις ξηρές τροφές για γάτες. Οι περισσότερες υγρές τροφές για γάτες έχουν περιεκτικότητα σε υγρασία που κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 75%-78%. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία όχι μόνο αντικατοπτρίζει καλύτερα τη φυσική διατροφή των γατών, αλλά βοηθά επίσης την τροφή να χωνεύεται πιο εύκολα.

Περισσότερα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά στις υγρές τροφές απορροφώνται επίσης πιο εύκολα από τον οργανισμό της γάτας σας, καθώς είναι παρόμοια με αυτά που θα έτρωγε στην πραγματικότητα. Επειδή τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο εύκολα και η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία καθιστά την τροφή πιο εύπεπτη, εξαλείφεται η ανάγκη για μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών στην υγρή τροφή για γάτες.

Μιλώντας για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, κάτι που δεν αναφέραμε προηγουμένως είναι ότι το σώμα της γάτας δεν είναι ρυθμισμένο να απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν τα φυτά. Και πάλι, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτά δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους διατροφής. Τα θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφώνται ουσιαστικά αποβάλλονται, αφού η γάτα σας δεν μπορεί να τα χωνέψει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υγρές τροφές προκαλούν λιγότερα κακά, αφού τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται φυσικά από το σώμα της γάτας σας. Οι ξηρές τροφές προκαλούν περισσότερα κακά, αφού πολλά από τα φυτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν και να χωνευτούν σωστά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας κάνει εμετό ή εμετό περισσότερο με την ξηρή τροφή γάτας απ’ ό,τι με την υγρή τροφή.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους σκύλους, τις γάτες και άλλα κατοικίδια; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Μπορεί η υγρή τροφή να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στις γάτες;

Δεδομένου ότι η υγρή τροφή προκαλεί στις γάτες λιγότερα κακά, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας μπορεί να πάθει δυσκοιλιότητα αν κάνετε τη μετάβαση από τη ξηρή τροφή. Συνήθως, αυτό δεν συμβαίνει, και το να δίνετε στη γά