Μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Αν είστε νέοι στην ιδιοκτησία μιας γατούλας, ο προσδιορισμός των φυτών και των ουσιών που είναι δυνητικά επικίνδυνα γι’ αυτές απαιτεί πολύ χρόνο και αφοσίωση. Ορισμένα φυτά μπορεί να είναι αρκετά τοξικά για τις γάτες. Παρόλο που πολλοί από εμάς αγαπάμε την εμφάνιση των φυτών που είναι διάσπαρτα στο σπίτι μας, όταν μπαίνει στην εξίσωση μια γάτα, πρέπει να μάθετε ποια είναι ασφαλή για την παρουσία τους. Το αληθινό μπαμπού δεν είναι τοξικό για τις γάτες, αλλά ορισμένα παρόμοια φυτά είναι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είναι το μπαμπού τοξικό για τις γάτες;

Το μπαμπού είναι ένα από τα φυτά που δείχνουν υπέροχα γύρω από το σπίτι και κάνουν ολόκληρο το σπίτι να μοιάζει πιο φιλόξενο. Το μεγάλο ερώτημα για τους ιδιοκτήτες γατών είναι, μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Είναι τοξικό γι’ αυτές; Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο συγκεχυμένη. Ενώ το μπαμπού golden ή fishpole, με τη λατινική ονομασία Phyllostachys aurea, δεν είναι τοξικό για τις γάτες, ορισμένα άλλα είδη είναι.

Ας δούμε το μπαμπού και κατά πόσο είναι ασφαλές να το έχετε κοντά στη γατούλα σας. Θα συζητήσουμε τα διάφορα είδη μπαμπού και τι μπορεί να συμβεί αν η γατούλα σας φάει κατά λάθος το λάθος είδος.

Τι είναι το μπαμπού;

Το αληθινό μπαμπού ή ασφαλές μπαμπού ανήκει στην υποοικογένεια Bambusoideae και στην οικογένεια Poaceae. Είναι ένα αειθαλές φυτό που είναι γνωστό για το ότι είναι κούφιο και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα είδη μπαμπού μπορούν να φτάσουν σχεδόν τα 1 μ.  σε λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό το καθιστά αρκετά εύκολο στην καλλιέργειά του. Το μπαμπού χρησιμοποιείται για οικοδομές λόγω της ανθεκτικότητάς του και ως τροφή. Ένα είδος, το γιγαντιαίο μπαμπού, είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των χόρτων.

Οι άνθρωποι λατρεύουν να προσθέτουν μπαμπού στα σπίτια τους και στους κήπους της αυλής τους. Δεδομένου ότι είναι τόσο εύκολο στην καλλιέργειά του, αποτελεί ιδανικό περίγραμμα τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και στον εξωτερικό χώρο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα το σκοτώσετε εύκολα, ειδικά αν δεν σας αρέσει η κηπουρική.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Γάτες και αληθινό μπαμπού

Όσον αφορά το αληθινό μπαμπού, είναι απολύτως ασφαλές για τη γάτα σας. Οι γάτες είναι εκ γενετής υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα. Παίρνουν τη διατροφή τους από το κρέας και τις πρωτεΐνες. Το αληθινό μπαμπού περιέχει 22% πρωτεΐνη, αλλά ως φυτικό είδος, δεν είναι εύπεπτο για τις γάτες. Μπορεί να το τσιμπήσουν, αλλά δεν θα αποκομίσουν κανένα όφελος. Τα φύλλα και οι μίσχοι του μπαμπού είναι στην πραγματικότητα αρκετά σκληρά και αν οι γάτες προσπαθήσουν να φάνε τα φύλλα, μπορεί να κολλήσουν στο πίσω μέρος του λαιμού τους.

Η σύγχυση με το τυχερό μπαμπού

Ενώ το αληθινό μπαμπού δεν αποτελεί πρόβλημα για τις γάτες, υπάρχουν φυτά μπαμπού που είναι επικίνδυνα. Ένα από αυτά που συναντάμε εύκολα είναι το τυχερό μπαμπού. Γνωστό και ως money tree ή heavenly bamboo, δεν είναι πραγματικά μπαμπού. Το να έχετε αυτό το φυτό γύρω από τη γάτα σας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς είναι τοξικό γι’ αυτές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπαμπού; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει τυχερό μπαμπού;

Στα περισσότερα σενάρια, το τυχερό μπαμπού μπορεί να κάνει τη γατούλα σας πολύ άρρωστη. Το πόσο θα αρρωστήσει εξαρτάται από το πόσο από το φυτό έχει καταπιεί. Όταν επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας, προσπαθήστε να του δώσετε μια ιδέα για το πόση ποσότητα έχει φάει η γάτα σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να καθορίσουν την καλύτερη πορεία θεραπείας. Ακολουθεί τι πρέπει να προσέξετε αν η γάτα σας φάει τυχερό μπαμπού.

Συνήθη συμπτώματα της γάτας μετά την κατανάλωση τυχερού μπαμπού:
Αδυναμία
Εμετός
Διάρροια
Κατάθλιψη
Διασταλμένες κόρες
Προβλήματα συντονισμού
Σάλια
Καμία όρεξη

Συμπέρασμα

Ενώ το αληθινό μπαμπού δεν είναι τοξικό για τη γατούλα σας, άλλα φυτά που έχουν το ίδιο όνομα μπορεί να είναι. Πριν φέρετε οποιοδήποτε φυτό στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για τη γάτα σας να το καταπιεί και ελέγξτε τη λίστα της ASPCA με τα ασφαλή και τοξικά φυτά για τις γάτες. Μπορεί να δοκιμάσετε όλα τα κόλπα που έχετε στο οπλοστάσιό σας, αλλά είναι απίθανο να σταματήσετε τη γάτα σας από το να τσιμπολογάει τα φυτά γύρω από το σπίτι σας. Όταν πρόκειται για πραγματικό μπαμπού, μη διστάσετε να το φυτέψετε στον κήπο σας. Αν η γάτα σας αποφασίσει να το δοκιμάσει, θα είναι μια χαρά.

Προτεινόμενα