Μπορούν οι γάτες να φάνε Cheesecake; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε Cheesecake; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Απλό στην παρασκευή και εύκολα προσαρμόσιμο σε δεκάδες νόστιμες γεύσεις, το cheesecake είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο για τους ανθρώπους. Τι γίνεται όμως αν η γάτα σας αποφασίσει να κλέψει μερικές μπουκιές cheesecake από το πιάτο σας; Πρέπει να ανησυχείτε ή μπορούν οι γάτες να τρώνε cheesecake;

Εφόσον δεν περιέχει τοξικά συστατικά (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα!) το cheesecake συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τη γάτα σας, αν κλέψει μόνο μια μπουκιά. Ωστόσο, δεν είναι επίσης υγιεινό να το τρώνε και μπορεί εύκολα να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές. Δεν συνιστούμε να δίνετε στη γάτα σας cheesecake.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους το cheesecake μπορεί να μην συμφωνεί με το στομάχι της γάτας σας, καθώς και θα μάθουμε γιατί υπάρχουν καλύτερες επιλογές σνακ για αυτές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Cheesecake; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Γιατί το Cheesecake μπορεί να αρρωστήσει τη γάτα σας

Αν και οι συνταγές cheesecake μπορούν εύκολα να διαφοροποιηθούν, τα κύρια συστατικά που είναι κοινά σε όλες συνήθως είναι μια μεγάλη δόση τυριού κρέμας και πιθανώς ξινή κρέμα. Αν και οι γάτες συχνά απεικονίζονται να πίνουν πιατάκια με γάλα, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να χωνέψει σωστά τα σάκχαρα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο cheesecake, προκαλεί συχνά εμετό και διάρροια στις γάτες. Ορισμένες γάτες μπορεί να τα ανέχονται καλύτερα από άλλες και αν η γάτα σας είναι μία από αυτές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην τις αρρωστήσουν. Ωστόσο, το cheesecake δεν είναι υγιεινό ή κατάλληλο για τη γάτα σας, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Γιατί το Cheesecake δεν είναι υγιεινό για τη γάτα σας

Όπως μπορείτε να μαντέψετε δοκιμάζοντας το, τα περισσότερα cheesecake περιέχουν επίσης αρκετή ζάχαρη και λιπαρά. Οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιορίζουμε την ποσότητα αυτών των τροφίμων που τρώμε και το ίδιο ισχύει και για τις γάτες.

Η ζάχαρη προσφέρει ελάχιστα θρεπτικά οφέλη για τις γάτες, επειδή είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, δηλαδή πρέπει να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά τους από ζωικές πηγές. Η διατροφή μιας γάτας βασίζεται στην ζωική πρωτεΐνη, ενώ το ποσοστό των υδατανθράκων που χρειάζονται είναι χαμηλό. Μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πολλές από τις ίδιες ανησυχίες στις γάτες όπως και στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Οι γάτες έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να γευτούν τις γλυκές γεύσεις, οπότε μάλλον δεν είναι η επιθυμία για ζάχαρη που τις οδηγεί στο cheesecake!

Το άλλο πρόβλημα με το cheesecake είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι υγιείς ενήλικες γάτες χρειάζονται μια μέτρια ποσότητα λίπους στη διατροφή τους, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όπως και η κατανάλωση ζάχαρης, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας στομαχικές διαταραχές ή υπερβολική αύξηση του βάρους της. Η παχυσαρκία στις γάτες αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ιατρικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Cheesecake; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Τοξικά συστατικά που μπορεί να βρείτε στο Cheesecake

Ενώ οι περισσότερες βασικές συνταγές cheesecake δεν περιέχουν πραγματικά τοξικά στοιχεία, πολλές από τις παραλλαγές που θα βρείτε μπορεί να περιέχουν. Η κατανάλωση αυτών των τύπων cheesecake θα μπορούσε να είναι πιο προβληματική για τη γάτα σας. Ακολουθούν ορισμένα κοινά επικίνδυνα συστατικά που μπορεί να βρείτε σε διάφορα cheesecakes.
Σοκολάτα

Η τοξικότητα της σοκολάτας είναι λιγότερο συχνή στις γάτες απ’ ό,τι στους σκύλους, αλλά η κατάποση αυτού του συστατικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους αιλουροειδείς φίλους μας. Τα cheesecakes μπορεί να περιέχουν σοκολάτα σε διάφορες μορφές, όπως κρούστα σοκολάτας, σκόνη κακάο ή σταγόνες σοκολάτας. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ανησυχία ή πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
Σταφίδες

Ορισμένες συνταγές cheesecake, όπως το cheesecake με σταφίδες ρούμι, είναι επίσης επικίνδυνες για τη γάτα σας να τις φάει. Η κατανάλωση σταφυλιών και σταφίδων μπορεί να είναι τοξική για τη γάτα σας, οδηγώντας σε εμετό και πιθανά νεφρικά προβλήματα. Επειδή είναι αποξηραμένες, οι σταφίδες είναι τοξικές σε μικρότερες ποσότητες και η κατανάλωση ακόμη και λίγων μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη γατούλα σας.
Ξυλιτόλη

Μπορεί να νομίζετε ότι ένα cheesecake χωρίς ζάχαρη θα ήταν πιο υγιεινό για τη γάτα σας, αλλά στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Η ξυλιτόλη, ένα κοινό υποκατάστατο της ζάχαρης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους σκύλους. Παρόλο που οι γάτες δεν φαίνεται να υποφέρουν από τις ίδιες επιπτώσεις με τους σκύλους, θα πρέπει να αποφεύγετε αυτό το συστατικό επειδή οι πιθανές παρενέργειες είναι τόσο ανησυχητικές.

Βραχυπρόθεσμα, η ξυλιτόλη προκαλεί επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Αν και μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες φαίνεται να ανέχονται την πρόσληψη περισσότερης ξυλιτόλης από ό,τι οι σκύλοι βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι κτηνίατροι εξακολουθούν να συνιστούν την αποφυγή της, επειδή οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι καλά τεκμηριωμένες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Cheesecake; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Συμπέρασμα

Αν και το να κλέβετε πού και πού ένα μικρό κομμάτι από ένα απλό cheesecake πιθανότατα δεν θα βλάψει τη γάτα σας, μην κάνετε συνήθεια να μοιράζεστε αυτό το επιδόρπιο με τη γατούλα σας. Αντ’ αυτού, επιμείνετε στο να ταΐζετε τη γάτα σας με μια διατροφικά ισορροπημένη διατροφή. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να προσφέρετε στη γάτα σας μερικές λιχουδιές ανθρώπινης τροφής, δοκιμάστε να προσφέρετε μικρές ποσότητες πιο υγιεινών επιλογών, όπως μαγειρεμένο κρέας, αυγά ή ψάρι.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει η γάτα σας κάθε μέρα για να παραμείνει υγιής. Παρακολουθήστε προσεκτικά το βάρος της γάτας σας και να είστε προετοιμασμένοι να αντισταθείτε στην υπερτροφή, όσο επίμονη κι αν γίνεται η γάτα σας!