Μπορούν οι γάτες να φάνε χοτ ντογκ; Πληροφορίες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε χοτ ντογκ; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Οι πλούσιες νοστιμιές από κρέας είναι κάτι που απολαμβάνουν τόσο οι γάτες όσο και οι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να ταΐζουν τους αιλουροειδείς φίλους τους με μπουκιές κρέατος για να συμπληρώνουν τη διατροφή τους και τα περισσότερα κρέατα είναι αρκετά ασφαλή για τις γάτες. Αλλά αν πρόκειται να κάνετε μπάρμπεκιου, ίσως να μην καλέσετε τη γάτα σας. Τα χοτ ντογκ μπορεί να είναι μια μορφή κρέατος, αλλά δεν είναι πολύ έξυπνη για τις γάτες. Τα χοτ ντογκ είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα με δυνητικά επικίνδυνα πρόσθετα, ενώ συνήθως έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Βασικά, η γάτα σας θα πρέπει να μείνει με τη δική της τροφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χοτ ντογκ; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Οι γάτες δεν είναι σαρκοφάγοι;

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται κρέας για να λειτουργήσουν σωστά. Στη φύση, αυτό προέρχεται κυρίως από μικρά πουλιά και θηλαστικά, όπως σπουργίτια, ποντίκια, σκίουρους και ποντίκια. Αυτά τα ζώα έχουν ως επί το πλείστον άπαχη πρωτεΐνη με λίγη περιεκτικότητα σε λίπος και όχι πολύ νάτριο ή πρόσθετα και συντηρητικά. Σήμερα, οι ποιοτικές τροφές για γάτες μπορεί να χρησιμοποιούν κρέας όπως μοσχάρι, κοτόπουλο και σολομό αντ’ αυτού.

Γιατί τα χοτ ντογκ είναι επιβλαβή για τις γάτες

Τα χοτ ντογκ αποτελούνται κυρίως από λίπος και πρωτεΐνες, όχι από υδατάνθρακες. Αλλά σε αντίθεση με την ποιοτική γατοτροφή, τα χοτ ντογκ έχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη αναλογία λίπους προς πρωτεΐνη – μερικές φορές δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη. Εάν μια γάτα τρώει πάρα πολλά χοτ ντογκ, θα πάρει γρήγορα υπερβολικό βάρος.

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο πράγμα για τα χοτ ντογκ. Τα χοτ ντογκ είναι επίσης συνήθως πλούσια σε πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν. Τα συντηρητικά τα βοηθούν να παραμένουν φρέσκα και τα πρόσθετα τους επιτρέπουν να διατηρούν το σχήμα τους. Αν και αυτά τα συντηρητικά είναι ασφαλή (αν όχι απολύτως υγιεινά) για τους ανθρώπους, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί σε γάτες.

Ένα άλλο πρόβλημα με τα χοτ ντογκ είναι ότι συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ένα χοτ ντογκ συχνά έχει περίπου 370 χιλιοστόγραμμα νατρίου ή και περισσότερο. Οι γάτες που προσλαμβάνουν περισσότερο από 1 γραμμάριο νατρίου (100 mg) ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να διατρέξουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από νάτριο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χοτ ντογκ; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Τι γίνεται αν η γάτα μου έχει ήδη φάει ένα χοτ ντογκ;

Εάν η γάτα σας έκλεψε μια μπουκιά από το χοτ ντογκ σας, μην πανικοβάλλεστε. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια χαρά. Μια μικρή γεύση από ένα χοτ ντογκ μπορεί να μην είναι το πιο υγιεινό σνακ για τη γατούλα σας, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Αν η γάτα σας έφαγε ένα ολόκληρο πακέτο χοτ ντογκ, ίσως να έχετε λόγο να ανησυχείτε. Η γάτα σας πιθανότατα θα υποστεί κάποια γαστρεντερική δυσφορία και η ποσότητα λίπους και νατρίου μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη γάτα σας. Ελέγξτε τα διατροφικά στοιχεία του χοτ ντογκ για να δείτε πόσο νάτριο έχει φάει η γατούλα σας. Εάν έχει πάρει περισσότερο από 1 γραμμάριο (1.000 mg) νατρίου ανά κιλό σωματικού βάρους, η γάτα σας κινδυνεύει από δηλητηρίαση με νάτριο. Εάν η γάτα σας παρουσιάσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση, όπως λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις ή τρόμο, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική περίθαλψη. Φυσικά, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Τα περισσότερα χοτ ντογκ δεν έχουν αρκετή ποσότητα για να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, ειδικά αν η γάτα δεν τρώει περισσότερα από ένα ή δύο, αλλά είναι πάντα προτιμότερο να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χοτ ντογκ; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να περιποιούμαστε τα μικρά σαρκοφάγα ζώα μας – απλώς ίσως όχι με ένα χοτ ντογκ. Άλλες πηγές πρωτεΐνης μπορεί να είναι καλύτερες τροφές. Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα είναι πάντα μια καλή επιλογή για τις γάτες. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να επιμείνετε στις λιχουδιές που αγοράζετε από το κατάστημα.

Προτεινόμενα