Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τα χτένια συχνά θεωρούνται λιχουδιά για πολλούς ανθρώπους λόγω του κόστους και της διαθεσιμότητάς τους. Είναι επίσης γεμάτα με γευστικά καλούδια που μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να σας κοιτάζει και να νιαουρίζει για μια μπουκιά. Είναι όμως ασφαλές για τη γάτα σας να μοιραστεί τα χτένια μαζί σας; Είναι καλά τα χτένια για τις γάτες; Εν ολίγοις, ναι. Τα μαγειρεμένα χτένια είναι μια ασφαλής λιχουδιά που μπορείτε να δίνετε στη γάτα σας πολύ περιστασιακά. Ωστόσο, όπως και με κάθε νέα τροφή που σκοπεύετε να εισαγάγετε στη διατροφή της γάτας σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να δώσετε χτένια στη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια;

Ναι, τα χτένια είναι μια μη τοξική τροφή που είναι ασφαλές να τρώνε οι γάτες. Ωστόσο, οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν μόνο πλήρως μαγειρεμένα χτένια.

Τα ωμά χτένια μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα χτένια που προσφέρετε στη γάτα σας είναι πλήρως μαγειρεμένα και όχι ληγμένα. Αν νομίζετε ότι μυρίζουν άσχημα και σκοπεύετε να τα προσφέρετε στη γάτα σας αφού δεν πρόκειται να τα φάτε, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, καθώς αυτό μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο κακό στη γάτα σας παρά καλό.

Είναι καλά τα χτένια για τις γάτες;

Όταν προσφέρονται με μέτρο, τα χτένια μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή της γάτας σας. Τα χτένια είναι μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης και περιέχουν μικρές ποσότητες υγιεινών λιπαρών, κυρίως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12, νατρίου, καλίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, σεληνίου, χαλκού και χολίνης. Αυτά είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις γάτες, καθιστώντας τα μαγειρεμένα χτένια μια καλή επιλογή.

Τα ωμά χτένια περιέχουν θειαμινάση, ένα ένζυμο που μπορεί να διασπάσει τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και να την εμποδίσει να απορροφηθεί από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θειαμίνης. Η ανεπάρκεια θειαμίνης στις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως απώλεια όρασης, έλλειψη συντονισμού και επιληπτικές κρίσεις.

Τα ωμά χτένια μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και η Escherichia coli. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια ωμά χτένια, αλλά η προέλευση και ο χειρισμός των χτενιών παίζουν τεράστιο ρόλο στην ασφάλεια αυτού του πιάτου. Για να διατηρήσετε τη γάτα σας ασφαλή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να προσφέρετε ωμά χτένια, ό,τι κι αν γίνει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πόσα χτένια μπορώ να δώσω στη γάτα μου;

Μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας χτένια περιστασιακά, περίπου μία ή δύο φορές το μήνα, αλλά μπορείτε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας αν θέλετε να τα ταΐζετε πιο τακτικά. Παρόλο που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η γάτα σας θα πρέπει να τρέφεται με μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της γάτας σας και τα χτένια θα πρέπει να δίνονται μόνο ως λιχουδιά.

Λίγα κομμάτια χτένι σε μέγεθος μπουκιάς είναι το μόνο που χρειάζεται πραγματικά η γάτα σας. Λάβετε υπόψη σας ότι οι γάτες είναι πολύ μικρότερες από τους ανθρώπους, οπότε έχουν πολύ μικρότερες θερμιδικές ανάγκες. Μια μερίδα χτένι 3 ουγκιών περιέχει περίπου 95 χιλιοθερμίδες, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών των περισσότερων γατών.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα χτένια είναι φιλτροφάγοι που καταναλώνουν μικροσωματίδια από το νερό και φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες νερού την ημέρα σε σχέση με το μικρό τους μέγεθος. Αυτό τα καθιστά επικίνδυνα για συσσώρευση βαρέων μετάλλων στους ιστούς τους, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του υδραργύρου, του καδμίου, ακόμη και του αρσενικού. Εάν ταΐζονται σε μεγάλες ποσότητες, τα βαρέα μέταλλα μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και στο θάνατο. Τα χτένια εκτροφής διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο συσσώρευσης βαρέων μετάλλων από ό,τι τα χτένια άγριας αλιείας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χτένια; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπερασματικά

Τα μαγειρεμένα χτένια μπορεί να είναι μια νόστιμη λιχουδιά που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας. Θα πρέπει να προσφέρονται μόνο σε μικρές ποσότητες και ως λιχουδιά, όχι ως κύρια πρωτεΐνη στη διατροφή της γάτας σας. Το μαγείρεμα των χτενιών είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της γάτας σας. Τα ωμά χτένια μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα σας σε ανεπάρκεια θειαμίνης ή σε τροφική ασθένεια.

Είναι πλούσια σε πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, αποτελούν εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και περιέχουν κάποια ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τον εγκέφαλο, τα μάτια, το δέρμα, το τρίχωμα, τους μυς και την υγεία των αρθρώσεων της γάτας σας. Αποτελούν καλή πηγή πολλαπλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία της γάτας και είναι μια γευστική λιχουδιά που θα αφήσει τη γατούλα σας να επιστρέψει για περισσότερη.

Ωστόσο, περιορίστε την κατανάλωση χτενιών από τη γάτα σας σε περίπου μία ή δύο φορές το μήνα και ταΐστε μόνο μικρές ποσότητες κάθε φορά. Φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρο της γάτας σας για τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες της. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσες θερμίδες λιχουδιές μπορεί να φάει η γάτα σας μέσα στην ημέρα χωρίς να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Προτεινόμενα