Μπορούν οι γάτες να φάνε γρανίτες; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε γρανίτες; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι γρανίτες είναι υπέροχες καλοκαιρινές λιχουδιές. Είναι γλυκά και κρύα και μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι με λίγη προσπάθεια. Οι γρανίτες θα ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο επιλεκτικά παιδιά, αλλά είναι καλά για τη γάτα σας; Φαίνεται ότι θα ήταν ελκυστικές λιχουδιές για να γλείφει ή να μασάει η γάτα σας μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά δυστυχώς, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε γρανίτες.

Οι αγορασμένες από το κατάστημα γρανίτες δεν πρέπει να ταΐζονται ιδιαίτερα στις γάτες, καθώς περιέχουν ένα σωρό συστατικά που δεν είναι υγιεινά γι’ αυτές. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε “γατίσια γρανίτες” από πράγματα όπως κατεψυγμένος τόνος και νερό, αν πραγματικά αισθάνεστε ότι η γάτα σας χρειάζεται μια δροσερή λιχουδιά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε γρανίτες; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Στις γάτες αρέσουν τα γρανίτες;

Στις περισσότερες γάτες μάλλον δεν θα αρέσουν τα γρανίτες που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους. Πέρα από την περιέργειά τους για το τι γλύφετε, δεν υπάρχει τίποτα σε ένα παγωτό που να είναι ελκυστικό για τη γάτα σας. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να βρείτε πολλές φωτογραφίες στο Instagram με χαριτωμένες γάτες να γλείφουν γρανίτες, άρα υπάρχουν κάποιες γάτες που τους αρέσουν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι μάλλον ο κρύος πάγος που προσελκύει τις γάτες. Δεν μπορούν πραγματικά να γευτούν κανένα από τα αρώματα φρούτων ή τη ζάχαρη.

Αν στη γάτα σας αρέσει το παγωτό, μπορεί επίσης να της αρέσουν τα παγωτά γρανίτες, όπως τα creamsicles. Ακόμα κι έτσι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε γαλακτοκομικά, επειδή μπορεί να τις αρρωστήσουν. Τα περισσότερα αιλουροειδή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε όταν ταΐζονται με γαλακτοκομικά προϊόντα, παθαίνουν στομαχικές διαταραχές.

Αντιπαθούν οι γάτες τις γρανίτες;

Τα παγωτά είναι κρύα και γεμάτα νερό, οπότε είναι εξαιρετικά απίθανο να τα μισεί πραγματικά κάποια γάτα, εκτός αν την απωθεί η κολλώδης υφή τους (πράγμα που είναι πιθανό). Οι γρανίτες είναι συχνά λιχουδιές στις οποίες οι περισσότερες γάτες αδιαφορούν εντελώς.

Κάνουν κακό οι γρανίτες στις γάτες;

Αν η γάτα σας μόλις έγλειψε το παγωτό σας, μπορείτε να χαλαρώσετε. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να πάτε ακόμα τρέχοντας στον κτηνίατρο. Ενώ οι γρανίτες δεν είναι υγιεινά για τις γάτες, δεν είναι θανατηφόρα ή δηλητηριώδη. Δεδομένου ότι ένα γρανίτα αποτελείται κυρίως από ζάχαρη, νερό και τεχνητά αρώματα, δεν υπάρχουν συστατικά που θα προκαλέσουν βλάβη στη γάτα σας αν τα καταπιεί σε μικρή ποσότητα.

Οι γρανίτες μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να αισθανθεί αδιαθεσία αν προσπαθήσει να τα φάει όλα και η γάτα σας μπορεί να αναπτύξει προβλήματα υγείας αν φάει ένα σωρό γρανίτες, αλλά ένα μικρό γλείψιμο δεν θα της κάνει κακό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των γρανίτες είναι η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτές, ειδικά στις γρανίτες που παρασκευάζονται στο εμπόριο. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκύτητα, οπότε θα υπερκαταναλώσουν τη ζάχαρη σε σημείο που θα αναπτύξουν πεπτικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια. Μακροπρόθεσμα, οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης θα συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Οι τεχνητές γεύσεις που περιέχονται στα γρανίτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές στις γάτες. Λάβετε υπόψη σας ότι οι γάτες δεν τρώνε γλυκές τροφές όπως οι άνθρωποι. Δεδομένου ότι ο οργανισμός τους δεν είναι συνηθισμένος στη γλυκύτητα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να αναστατώσει το στομάχι τους.

Εν ολίγοις, ένα μικρό γλείψιμο ενός παγωτού δεν θα βλάψει τη γάτα σας, αλλά δεν θέλετε να ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά αυτή μακροπρόθεσμα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε γρανίτες; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις παγωτού για τις γάτες;

Αν θέλετε να ταΐσετε τη γάτα σας με μια ωραία, δροσερή λιχουδιά μια ζεστή μέρα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Υπάρχουν αρκετές φιλικές προς τις γάτες λιχουδιές που μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας για να τη βοηθήσετε να δροσιστεί:

Κανονικά παγάκια φτιαγμένα με φρέσκο νερό. Αυτά δεν είναι μόνο ασφαλή για τις γάτες, αλλά θα ενθαρρύνουν την ενυδάτωση τις ζεστές ημέρες. Σε πολλές γάτες αρέσει να παίζουν με τα παγάκια και αν τα χάσουν, το χειρότερο χάος που θα έχετε στο τέλος είναι μια λακκούβα με νερό.
Κατεψυγμένος τόνος. Προσθέτοντας νερό σε μια κονσέρβα τόνου, αναμειγνύοντάς τον σε χυλό και καταψύγοντάς τον σε μια θήκη για παγάκια, μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη παγωμένη λιχουδιά για τη γάτα.
Παγωτό γάτας. Υπάρχουν πολλές μάρκες παγωτού φιλικού προς τις γάτες που διατίθενται στα καταστήματα λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων και είναι ασφαλή για τις γάτες.

Το αν οι γάτες μπορούν να παγώσουν τον εγκέφαλο από την κατανάλωση παγωμένων λιχουδιών είναι άγνωστο, επειδή οι γάτες δεν μπορούν να μας πουν τίποτα. Η κατανάλωση παγωμένων τροφών μπορεί σίγουρα να κάνει κάποιες γάτες να αισθάνονται άβολα, αλλά αν πρόκειται για πάγωμα του εγκεφάλου ή για κάτι άλλο, όπως ευαισθησία στα δόντια, είναι δύσκολο να πούμε. Θα μπορούσε απλώς να είναι μια αντίδραση από γάτες που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε κατεψυγμένη τροφή.

Μην ανησυχείτε αν η γάτα σας δεν έχει συνηθίσει να παίρνει κατεψυγμένες λιχουδιές και αντιδρά περίεργα. Αφήστε την να απολαύσει ή να αρνηθεί τη λιχουδιά. Κάποιες γάτες θα μάθουν να τις απολαμβάνουν και κάποιες άλλες όχι. Και οι δύο αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, είναι φυσικό να θέλουμε να βοηθήσουμε τις γάτες μας να δροσιστούν με μια παγωμένη λιχουδιά μια ζεστή μέρα. Αν και είναι δελεαστικό να μοιραστείτε το παγωτό σας μαζί τους, είναι καλύτερο να μην το κάνετε.

Το μόνο που θα πετύχετε είναι να τους κάνετε κακό μακροπρόθεσμα, και έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να απολαύσουν τη γλυκιά γεύση του παγωτού. Υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές για παγωμένες λιχουδιές που είναι ασφαλείς για τις γάτες, για να ταΐσετε τη γάτα σας.

Προτεινόμενα