Μπορούν οι γάτες να φάνε καβούρια; Οδηγός διατροφικής υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε καβούρια; Οδηγός διατροφικής υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι γάτες μηδενίζουν κάθε ζωική πρωτεΐνη που μυρίζουν -και μυρίζουν πολλές- και θα αρχίσουν να τρίβονται στα πόδια σας, προσπαθώντας να γλείψουν ό,τι έχετε. Ενώ μερικές γάτες σίγουρα θα τρελαθούν εντελώς για λίγο καβούρι, πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιες τροφές μπορούν και ποιες όχι να ταΐζουν τις γάτες τους. Είναι φυσικό να μην θέλετε να ταΐσετε τη γάτα σας με κάτι που θα την αρρωστήσει.

Είναι απολύτως εντάξει για τη γάτα σας να φάει λίγο καβούρι με μέτρο, αλλά μόνο όταν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία για τη διατροφή της γάτας σας με καβούρια ως περιστασιακή λιχουδιά. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προτού προσφέρετε στη γάτα σας οποιαδήποτε νέα τροφή, ιδίως αν ακολουθεί ειδική δίαιτα ή μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε καβούρια; Οδηγός διατροφικής υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Διατροφή γάτας

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι – μερικές φορές αναφέρονται ως “υπερσαρκοφάγοι” – που σημαίνει ότι καταναλώνουν τουλάχιστον 70% ζωικές πρωτεΐνες ως μέρος της διατροφής τους. Τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα θεωρούνται ζυμωτές του οπίσθιου εντέρου, με την υψηλότερη μικροβιακή πυκνότητα στην απόφυση, το παχύ έντερο και το ορθό, ενώ τα μηρυκαστικά ως φυτοφάγα είναι ζυμωτές του πρόσθιου εντέρου και το μεγαλύτερο μέρος της μικροβιακής ζύμωσης και της πέψης τους λαμβάνει χώρα στο λούκι τους (ένα από τα στομάχια) χάρη στον πολυδύναμο βακτηριακό πληθυσμό.

Τα σαρκοφάγα έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου και δεν έχουν την ικανότητα να διασπούν με φυσικό τρόπο φυτικές ύλες στον πεπτικό τους σωλήνα. Έτσι, δεν λαμβάνουν τα πλήρη θρεπτικά συστατικά από τη φυτική και τη φυτική ύλη. Ταυτόχρονα, η περισσότερη βλάστηση δεν είναι απαραίτητα τοξική γι’ αυτά. Απλώς δεν αντλούν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών από τα πράγματα που τρώνε, εκτός αν πρόκειται για ζωική ύλη.

Εξαιτίας αυτής της διατροφικής ανάγκης, οι γάτες έχουν μια έμφυτη όσφρηση συντονισμένη στις ζωικές πρωτεΐνες.

Οι γάτες χρειάζονται μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε υδατάνθρακες και μέτριες ποσότητες λίπους για να ευδοκιμήσουν. Λόγω της φυσικής βιολογικής τους σύστασης, πρέπει να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών και η πλήρωση με υδατάνθρακες θα τις ωθήσει να τρώνε λιγότερες πρωτεΐνες.

Ταΐζοντας τις γάτες καβούρια με ασφάλεια

Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία όταν πρόκειται να προσφέρετε στη γάτα σας λίγο καβούρι με ασφάλεια είναι να μην ταΐζετε ποτέ ωμό καβούρι. Το ωμό καβούρι μπορεί να περιέχει διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ιούς, βακτήρια και παράσιτα, οι οποίοι στη συνέχεια περνούν στο πεπτικό σύστημα της γάτας σας. Συχνά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους στη γάτα, καθώς δεν είναι ο φυσικός τους ξενιστής, αλλά μπορούν και πάλι να οδηγήσουν σε πεπτικές διαταραχές που μπορεί να απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα.

Για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν προσλαμβάνει παθογόνους μικροοργανισμούς, καθαρίστε και μαγειρέψτε το κρέας καβουριού όπως θα κάνατε για ανθρώπινη κατανάλωση. Όταν μαγειρεύετε για γάτες, μην χρησιμοποιείτε έλαια ή μπαχαρικά- τα έλαια και τα βότανα είναι μόνο για την ανθρώπινη γεύση και μπορεί να είναι επιβλαβή και μερικές φορές ακόμη και τοξικά για τις γάτες.
Μπορούν οι γάτες να φάνε κέλυφος καβουριού;

Όχι, το κέλυφος του καβουριού είναι πολύ σκληρό και θρυμματίζεται όταν δαγκώνεται. Η κατανάλωση κελύφους καβουριού μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του στόματος και των δοντιών, πνιγμό, δυσπεψία ή γαστρεντερική απόφραξη. Εάν το κέλυφος πιαστεί στο πίσω μέρος του λαιμού τους ή στον οισοφάγο τους, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες που απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα, καθώς και βήχα, αναγωγές και εμετό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε καβούρια; Οδηγός διατροφικής υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε καβουροκροκέτες;

Τα ραβδιά καβουριού ή η απομίμηση καβουριού μπορεί να έχουν σημαντικό δείκτη νατρίου που τα βοηθά να αντικατοπτρίζουν την αλμυρή γεύση του καβουριού. Είναι γενικά φτιαγμένα από σουρίμι, μια πάστα από πολλούς τύπους αλεσμένων θαλασσινών- είναι κάτι σαν ένα hotdog θαλασσινών.

Το σουρίμι, και συνεπώς η απομίμηση καβουριού, είναι γενικά μη τοξικό για τις γάτες, αλλά είναι επίσης χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά λόγω της μεγάλης επεξεργασίας που υφίσταται το σουρίμι από την αρχή μέχρι το τέλος. Περιέχει επίσης διάφορα συντηρητικά και χρωστικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν είναι κατάλληλη για τις γάτες.

Με μέτρο και ως περιστασιακή λιχουδιά, οι γάτες μπορούν να φάνε μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν θα ωφεληθούν από αυτά με κανέναν τρόπο. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες με τις καβουροκροκέτες είναι η υψηλή πρόσληψη νατρίου, ο φώσφορος, η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα πρόσθετα και οι γεύσεις. Η γάτα σας είναι απίθανο να αρρωστήσει από ένα μικρό κομμάτι καβουροκροκέτας που και που, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να γίνει τακτικό μέρος της διατροφής της, καθώς μπορεί να προκαλέσει πεπτικά και άλλα προβλήματα υγείας, και την προδιαθέτει για παχυσαρκία.

Οι καβουροκροκέτες είναι το πρόχειρο φαγητό των ανθρώπων και είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τις ταΐζετε στη γάτα σας, αν μπορείτε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε καβούρια; Οδηγός διατροφικής υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να τρώνε κονσερβοποιημένα καβούρια;

Οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρώνε κονσερβοποιημένο καβούρι. Οι κονσέρβες μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα κρέατα έχουν επίσης διάφορα συντηρητικά, όπως κιτρικό οξύ, πρόσθετα και χρωστικές ουσίες, που μπορεί να είναι επιβλαβή ή ακόμα και τοξικά ανάλογα με τη συγκεκριμένη ένωση και την ποσότητα. Αποφύγετε τη σίτιση της γάτας σας με κονσερβοποιημένα κρέατα, όπου είναι δυνατόν.

Είναι άλλα οστρακοειδή ασφαλή για τις γάτες;

Τα οστρακοειδή αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου και πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η ποσότητα που μπορεί να φάει με ασφάλεια η γάτα σας περιστασιακά είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντική ώστε να αποκομίσει πολλά οφέλη για την υγεία της.

Όπως και με τα καβούρια, δεν θα πρέπει να ταΐζετε ωμά κανένα από αυτά τα κρέατα στη γάτα σας. Η διατροφή της γάτας σας με ωμά οστρακοειδή αυξάνει τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών λόγω παθογόνων μικροοργανισμών που συνήθως σχετίζονται με τα θαλασσινά. Αφαιρέστε επίσης το κέλυφος, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και το στόμα, πνιγμό ή γαστρεντερική απόφραξη.

Οι γαρίδες και άλλα ψάρια μπορούν να ταΐζονται στις γάτες αφού καθαριστούν και μαγειρευτούν σωστά. Αφαιρέστε όλα τα κόκαλα, τα λέπια και το δέρμα, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια, ενώ τα κόκαλα μπορεί να κολλήσουν στο πίσω μέρος του λαιμού της γάτας σας προκαλώντας τραυματισμούς στο στόμα, σχηματισμό αποστήματος ή πνιγμό. Εάν καταποθούν, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα ωμά ψάρια δεν πρέπει να δίνονται στις γάτες,