Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση: Αφήνετε κάποιο φαγητό έξω και η γάτα σας το τρώει. Το κέικ είναι ένας κλασικός ένοχος, αλλά τώρα που έχει συμβεί τι κάνετε; Μπορεί η γάτα σας να φάει κέικ και τι συμβαίνει αν φάει κάποιο που δεν θα έπρεπε; Επίσης, τώρα που η γάτα σας έχει δοκιμάσει το κέικ και προσπαθεί συνέχεια να επιστρέψει για περισσότερο, μπορείτε να της δώσετε κέικ;

Ενώ τα περισσότερα κέικ είναι απολύτως εντάξει για τη γάτα σας, είναι γενικά μια τροφή που πρέπει να αποφεύγει. Αλλά δεν είναι κάθε κέικ εκεί έξω ασφαλές για τις γάτες σας, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ;

Αν και δεν πρέπει να κάνετε το κέικ βασικό συστατικό της διατροφής της γάτας σας, για τα περισσότερα είδη κέικ, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώει η γάτα σας πολύ μικρές ποσότητες. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις σε αυτό περιλαμβάνουν το κέικ σοκολάτας, οποιοδήποτε κέικ με σταφίδες, τα κέικ παγωτού ή εκείνα που παρασκευάζονται με αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, ενώ τεχνικά είναι εντάξει για τη γάτα σας να φάει μια πολύ μικρή μερίδα κέικ, δεδομένου ότι είναι τόσο πλούσιο σε ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά, είναι καλύτερο να επιμείνετε σε άλλες λιχουδιές και να αποφύγετε να δίνετε στη γάτα σας κέικ εντελώς.

Τι συμβαίνει αν η γάτα μου φάει κέικ;

Εφόσον δεν πρόκειται για κέικ σοκολάτας, κέικ με σταφίδες ή κέικ παγωτού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τη γάτα σας για τυχόν αντιδράσεις. Συνήθως, θα είναι μια χαρά και δεν θα χρειαστεί να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Ωστόσο, αν η γάτα σας έφαγε κέικ σοκολάτας ή οτιδήποτε άλλο με σταφίδες, πρέπει να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Ο κτηνίατρος πιθανόν να χρειαστεί να δει τη γάτα σας για να ξεκινήσει τη θεραπεία και να παρακολουθήσει τα συμπτώματά της και να αντιμετωπίσει οτιδήποτε πριν γίνει πολύ σοβαρό.

Αν έφαγε ένα κέικ με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά, όπως ένα κέικ παγωτού, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματα και να την πάτε σε κτηνίατρο αν προκύψει κάτι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε γλάσο από κέικ;

Δεδομένου ότι το γλάσο κέικ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, πρέπει να αποφύγετε να το δώσετε στη γάτα σας. Αν και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να είναι μια χαρά, η αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από τον τύπο του γλάσου στο κέικ και τα συστατικά του.

Υπάρχουν πολλά γλάσα για κέικ που περιέχουν συστατικά που είναι τοξικά για τις γάτες, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε να τους δώσετε καθόλου γλάσο για κέικ συνολικά.

Ποιο είναι το χειρότερο είδος κέικ για τις γάτες;

Το χειρότερο είδος κέικ για τις γάτες είναι το κέικ σοκολάτας. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να είναι τοξική για τη γάτα σας, οπότε αν φάει κάποιο σοκολατένιο κέικ, είναι καλύτερο να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δεν πρόκειται για σοκολατένιο κέικ, είναι καλύτερο να κρατάτε τα κέικ μακριά από τις γάτες, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άλλα συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή.

Άλλες τοξικές τροφές για τις γάτες
Αν και το κέικ γενικά είναι σίγουρα μια τροφή που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στη γάτα σας, εδώ είναι πέντε από τα πιο τοξικά και προβληματικά συστατικά κέικ για τις γάτες. Κρατήστε τις γάτες μακριά από αυτά με κάθε κόστος!

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Σοκολάτα
Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, συστατικά που είναι τοξικά για τις γάτες, οπότε είναι μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί να πάρει η γάτα σας. Ακόμη και αν η γάτα σας φάει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα σοκολάτας, πρέπει να την πάτε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Αλκοόλ
Αν και αμφιβάλλουμε ότι θα προσπαθήσετε να μεθύσετε τη γάτα σας, αν έχετε αλκοόλ σε κάποιο φαγητό σας, όπως το κέικ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κρατήσετε μακριά από τη γάτα σας. Το αλκοόλ είναι εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει κρασί μετά το δείπνο γι’ αυτές!

Καφές
Αν και το χειρότερο μέρος του καφέ για τις γάτες είναι η καφεΐνη, δεν πρέπει να τους δίνετε καθόλου καφέ. Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι τοξικός για τη γάτα σας. Υπάρχουν τόνοι συστατικών στον καφέ που η γάτα σας δεν μπορεί να χειριστεί. Η θεοβρωμίνη είναι ένα τέτοιο συστατικό. Η γάτα σας δεν χρειάζεται μια πρωινή αναζωογόνηση, γι’ αυτό μείνετε με νερό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γαλακτοκομικά
Αν και το να δίνετε στη γάτα ένα πιατάκι γάλα είναι βαθιά ριζωμένο σε πολλές πτυχές της ποπ κουλτούρας, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά τον απογαλακτισμό. Έτσι, δεν πρέπει να δίνετε στη γάτα σας γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη.

Αν θέλετε πραγματικά να δώσετε στη γάτα σας ένα πιατάκι γάλα, επιλέξτε μια ποικιλία χωρίς λακτόζη και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Ξυλιτόλη
Η ξυλιτόλη είναι μια γλυκαντική ουσία φυτικής προέλευσης και είναι μια από τις πιο τοξικές τροφές για τους σκύλους εκεί έξω. Προκαλεί ξαφνική απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία στη συνέχεια προκαλεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και ηπατική βλάβη στους σκύλους. Το ίδιο δεν έχει παρατηρηθεί στις γάτες, αλλά εξακολουθεί να συνιστάται προσοχή, καθώς η μελέτη βασίστηκε μόνο σε μικρό αριθμό γατών.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέικ; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Καλύτερες λιχουδιές για γάτες

Σολομός

Οι γάτες και τα ψάρια πάνε μαζί και ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να τους δώσετε. Να μαγειρεύετε πάντα πλήρως τον σολομό πριν τον ταΐσετε στη γάτα σας και να αποφεύγετε τα καρυκεύματα.

Σπανάκι
Αν και οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, που σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε κρέας για να επιβιώσουν, αυτό δεν σημαί