Μπορούν οι γάτες να φάνε κέτσαπ; Διατροφικά στοιχεία σύμφωνα με κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κέτσαπ; Διατροφικά στοιχεία σύμφωνα με κτηνίατρο

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα που μερικές φορές τους αρέσει να αρπάζουν πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού μας. Όταν αποφασίζουν να εξερευνήσουν τον καφέ σας ή να φάνε εκείνο το κομμάτι φαγητού που μόλις έπεσε στο πάτωμα, υπάρχει συχνά μια στιγμή πανικού. Δεδομένου ότι θέλουμε να κρατάμε τις γάτες μας μακριά από κινδύνους, είναι πάντα καλό να γνωρίζουμε ποιες ανθρώπινες τροφές είναι ασφαλείς και ποιες όχι. Πάρτε για παράδειγμα την κέτσαπ. Μπορούν οι γάτες να φάνε κέτσαπ ή είναι επιβλαβής γι’ αυτές;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι όχι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε κέτσαπ. Είστε περίεργοι να μάθετε γιατί; Διαβάστε παρακάτω!

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέτσαπ; Διατροφικά στοιχεία σύμφωνα με κτηνίατρο

Γιατί οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε κέτσαπ

Αν και οι γάτες θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε κέτσαπ, αν η γατούλα σας έχει γλύψει μια-δυο φορές από αυτό, πιθανότατα θα είναι μια χαρά. Είναι όταν έχουν πάρει κάτι περισσότερο από μια απλή γεύση που τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν και η κέτσαπ παρασκευάζεται κυρίως από ντομάτες, περιέχει και άλλα συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα αιλουροειδή. Για παράδειγμα, η κέτσαπ μπορεί να έχει σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, και τόσο το σκόρδο όσο και το κρεμμύδι είναι τοξικά για τις γάτες. Η κατάποση σκόρδου και κρεμμυδιού από το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια του και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναιμία του σώματος Heinz. Τα σημάδια αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, αδυναμία, αποχρωματισμό του δέρματος, πυρετό και πολλά άλλα.

Η κέτσαπ περιέχει επίσης αρκετό αλάτι, το οποίο μπορεί να βλάψει τις γάτες. Εάν η γάτα σας καταναλώσει πολύ αλάτι ταυτόχρονα, μπορεί να αφυδατωθεί πολύ, με αποτέλεσμα να πίνει υπερβολικά πολύ νερό και να αρρωστήσει.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα στην κέτσαπ που θα μπορούσε να βλάψει τη γάτα σας. Η ζάχαρη είναι ένας άλλος παραβάτης. Η ζάχαρη δεν είναι τοξική για τα αιλουροειδή, αλλά επειδή είναι σαρκοφάγα ζώα που δεν τρώνε συχνά υδατάνθρακες, ο οργανισμός τους δυσκολεύεται περισσότερο να διασπάσει τα σάκχαρα. Και, όπως και στους ανθρώπους, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Τέλος, η κέτσαπ είναι μια επεξεργασμένη τροφή, που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει τεχνητές γεύσεις, χρώματα και γλυκαντικά, κανένα από τα οποία δεν είναι υγιεινό για τις γάτες. Το τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα προϊόντα κέτσαπ. Ευτυχώς, δεν έχει τις ίδιες τοξικές επιδράσεις που θα βρίσκατε στους σκύλους.

Όπως μπορείτε να δείτε, η κέτσαπ δεν προσφέρει κανένα όφελος για την υγεία της γάτας σας, παρά μόνο το ενδεχόμενο ασθένειας αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κέτσαπ; Διατροφικά στοιχεία σύμφωνα με κτηνίατρο
Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει κέτσαπ

Αν η γάτα σας έχει γλείψει λίγη κέτσαπ από το πιάτο σας, μην πανικοβληθείτε αμέσως! Σε ελάχιστες δόσεις, η κέτσαπ δεν πρέπει να είναι επιβλαβής. Συνήθως, λόγος ανησυχίας προκύπτει όταν η γάτα σας καταφέρει να πάρει στα χέρια της μια μεγάλη ποσότητα κέτσαπ -όπως αν έχει πέσει ένα μπουκάλι και έχει φάει ό,τι έχει χυθεί.

Ωστόσο, είτε η γάτα σας φάει μεγάλη είτε μικρή ποσότητα κέτσαπ, προσέξτε για συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια, μείωση της όρεξης ή διαστολή των ματιών. Επίσης, προσέξτε για τυχόν σημάδια αναιμίας που αναφέρονται παραπάνω, όπως αδυναμία, πυρετό ή αποχρωματισμό του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται ακριβώς ο εαυτός της, πηγαίνετε την στον κτηνίατρό της το συντομότερο δυνατό, ώστε να αξιολογηθεί.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ντομάτες;

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε αν οι γάτες μπορούν να τρώνε ντομάτες, αφού δεν αναφέρθηκαν ως συστατικό που τους κάνει κακό. Ενώ το φυτό της ντομάτας είναι τοξικό για τις γάτες, οι ώριμες ντομάτες δεν είναι και μάλιστα περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να ωφελήσουν τη γάτα σας. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να ταΐζετε τη γάτα σας με τροφές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της και όχι να συμπληρώνετε τη διατροφή της με ανθρώπινες τροφές. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να δώσετε στη γάτα σας λίγη γεύση ώριμης ντομάτας, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Όταν πρόκειται για γάτες και κέτσαπ, οι δύο αυτές γάτες δεν αποτελούν καλό συνδυασμό. Η κέτσαπ περιέχει πλήθος συστατικών -όπως σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι και ζάχαρη- που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο αγαπημένο σας αιλουροειδές αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Ενώ η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν κυμαίνεται από απλή στομαχική διαταραχή έως πολύ πιο σοβαρή, είναι καλύτερο να αποφύγετε να αφήνετε τη γάτα σας κοντά σε κέτσαπ εντελώς.

Τούτου λεχθέντος, αν καταφέρει να πάρει κρυφά μια γεύση, εφόσον πρόκειται για μια μικρή ποσότητα, θα είναι μια χαρά. Εάν η γάτα σας εμφανίζει συμπτώματα μετά την κατάποση κέτσαπ, παρακαλείστε να την αξιολογήσει ο κτηνίατρός σας για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται θεραπεία.

Προτεινόμενα